Associations and Patronages

Let's Keep the Light on Our Profession!

 
     Acumuland o experienţa profesionala de cinci decenii, domnul Dumitru Burtea conduce in acest moment Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism (ANBCT - Romania). I-am solicitat un interviu in care sa ne vorbeasca despre domeniul in care activeaza, atat din perspectiva profesionistului, cat si din cea de initiator al unor proiecte care sa raspunda nevoilor de moment ale gastronomiei romanesti.
 
    Domnule Dumitru Burtea, selectati pentru noi cateva etape importante ale carierei dumneavoastra
    As putea incepe cu faptul ca in perioada 1958-1964 am devenit Maestru in Arta Culinara, Bucatar-sef la ONT Carpati din Brasov. Ulterior, pana in 1966, am urmat Liceul Tehnic Hotelier "Jean Drouant" din Paris, apoi am fost Directorul Complexului  Hotelier "Poiana Brasov", Director Comercial la Turism International – ONT Carpati Brasov. Tot aici am fost Director Coordonator in perioada 1985-1990, iar dupa aceea si pana in prezent conduc societatea Sarmis din Brasov. Ca membru fondator al ANBCT Romania in 1971, am ocupat in timp functiile de Secretar General si Presedinte, am participat la 10 olimpiade si 12 congrese, in calitate de conducator al echipelor romanesti. In anul 2000 am fost numit Membru de Onoare al WACS (World Association of Chefs Societies) si Membru in Juriul International. 
 
    In ce consta activitatea organizatiei pe care o conduceti?
    ANBCT – Romania este o organizatie infiintata in scopul promovarii valorilor gastronomice, are preocupari concrete in lansarea tinerei generatii, in atragerea si formarea acestora in domeniul artei culinare. Organizam o multitudine de evenimente pe plan national, participari la manifestari internationale – puteti vedea programul nostru din 2010 pe site-ul asociatiei,
www.anbct-romania.ro. Suntem membri WACS si Euro-Toques International. Ca aspect important, mentionez propunerile facute factorilor de decizie din domeniu, cum ar fi cele adresate Ministerului Turismului, care ni le-a solicitat pentru a le avea in vedere in cadrul Legii Turismului.

   
    Ne puteti spune cateva asemenea propuneri legate de zona restauratiei?
    Ne preocupa invatamantul, initierea, formarea, calificarea personalului din turism. Am propus ca toate aceste scoli, care sunt aprobate de Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii si avizate de Ministerul Turismului, sa fie obligatoriu controlate de o echipa competenta a Ministerului Turismului, formata din specialisti din domeniul gastronomiei, pentru a le impune o serie de reguli legate de procesul de instruire, ca dotare materiala si corp profesoral. Avand un invatamant controlat si ajutat de Ministerul Turismului, impreuna cu asociatiile profesionale si obligand sa se respecte organigrama impusa prin certificatul de clasificare, cred ca incet-incet putem sa asteptam si rezultate pozitive, sa schimbam putin mentalitatea lucratorului din turism, precum si a consumatorului. De asemenea, am propus acordarea de sprijin financiar asociatiilor profesionale, necesar pentru organizarea de cursuri speciale in domeniu, pentru editarea si tiparirea unor brosuri, carti de specialitate, prin care sa fie promovat turismul, respectiv alimentatia in turism.
Am mai solicitat ca locatiile de cazare si alimentatie publica autorizate de Ministerul Turismului sa fie obligate sa aiba in componenta si specialisti (hotelieri, restauratori, bucatari) la nivelul departamentelor. Acelasi procedeu trebuie aplicat si echipelor de control, care urmaresc calitatea serviciilor, prin prezenta personalului calificat in toate compartimentele de desfacere si productie. Potrivit organigramei, fiecare salariat sa fie in functia corespunzatoare categoriei de incadrare.

    Ce valori pot fi promovate?
    Trebuie sa prezentam valorile celor care se straduiesc sa tina vie flacara profesiei, sa fie alaturi de tarile cu traditie in arta de a gati foarte bine produsele pe care piata le ofera. Caci astazi nu ne putem plange ca bucatarul nu dispune de materie prima.
    Asa cum se desfasoara astazi, procesul de instruire nu poate asigura cadre bine pregatite profesional. Perioada de 6 luni nu este de ajuns pentru formarea unui bucatar, cofetar, barman, ospatar, somelier etc. Sunt multe de spus la acest capitol si chiar presedintele tarii a vorbit desprea aceasta problema, dar nu s-a luat nicio masura.
    Fiecare agentie abilitata trebuie sa respecte unele reguli privind desfasurarea cursurilor, cum ar fi o locatie corespunzatoare, dotata cu ustenile si utilaje performante, suport de curs intocmit corespunzator, formator, pentru a prezenta retetele si tehnologiile noi din domeniu, materia prima necesara retetelor.
 
    Sa trecem in alt registru. Cum putem defini bucataria romaneasca?
    Bucataria romaneasca este foarte complexa, retetele fiind preluate de la popoarele invecinate si apoi asimilate la nivel de tara, capatand un specific in privinta modului de realizare al retetei. Prin participarea noastra la demonstratii, concursuri, olimpiade de gastronomie, urmarim prezentarea bucatariei traditionale romanesti moderne, fara a neglija reteta originala dintr-o anumita zona.
 
    Totusi, sunt consumate preparatele traditionale romanesti in HoReCa?
    Cu regret o spun, am constatat ca turistii romani si straini nu solicita aceste produse, chiar daca le sunt oferite, prezentate cu drag si convingere din partea casei. Acestia comanda preparate simple, sigure, de la nelipsitul gratar. E pacat, pentru ca preparatele romanesti sunt foarte gustoase; este nevoie insa ca bucatarul si personalul din sala sa fie profesionisti si atenti la aspect, la detalii.
 
                           
 
    Prin urmare, ce sanse mai are aceasta traditie?
    Daca preparatele sunt pregatite cu suflet, “ca la mama acasa”, bucataria romaneasca se va bucura de aprecieri din partea romanilor si, in mod special, din partea strainilor. Incercam prin actiuni, cu ajutorul talentului marilor bucatari, sa prezentam in farfurie bucate deosebite, cu gust specific romanesc. In privinta mediatizarii, exista reviste care prezinta retete internationale, dar trebuie sa apreciem editorii revistelor care promoveaza bucataria traditionala romaneasca. Noi acordam atentie acestor reviste de specialitate si le recomandam tinerei generatii care se formeaza in acest domeniu.
 
    Ce ne puteti spune despre aparitia tot mai multor restaurante, cu orientari dintre cele mai diverse?
    Si in perioada postbelica, restaurantele din Romania erau impartite in mai multe categorii: restaurante cu specific romanesc, unde preparatele autohtone erau foarte apreciate, restaurante cu specific frantuzesc (marea majoritate) si cateva cu specificul tarilor invecinate (tarile balcanice, Ungaria, Austria, Turcia, Grecia). Astazi, prin prezenta multitudinii de restaurante de diferite origini, oferta este foarte bogata, numai ca nu dispun de personal calificat, de marca, in special bucatari. Aceste locatii, cu unele exceptii, nu prezinta credibilitate in privinta calitatii serviciilor in sala, iar preparatele sunt improvizate, fara a respecta reteta traditionala a tarii din care provin.
    Nu va ascundem ca apreciem foarte mult bucataria mediteraneana, folosind pestele delicat si fructele de mare. Insa este necesara o mare atentie la modul de preparare. Daca specialistul bucatar nu are o pregatire vasta, preparatele nu corespund exigentelor si restaurantul respectiv nu are o viata lunga - in ultimii ani, cateva restaurante cu specific mediteranean au dat faliment.
 
    Exista la noi o orientare gastronomica, in acest moment?
    Sigur ca exista, iar noi, specialistii, luptam pentru a demonstra si prezenta adevarata arta culinara, romaneasca si internationala, respectand anumite reguli deja consacrate de structurile in care suntem inclusi: Asociatia Mondiala a Bucatarilor si Cofetarilor (WACS) si Euro-Toques International. Aceste structuri dau linia directoare a modului cum trebuie sa pregatim hrana pentru generatia zilelor noastre, ce ingrediente trebuie sa folosim in retete pentru a oferi o hrana sanatoasa. Se pune accent pe folosirea ingredientelor proaspete, pe lupta contra diabetului si obezitatii.
 
    Mai sunt probleme in aprovizionare?
    Importul prin unitatile specializate si chiar pietele ofera o gama variata de produse care acopera orice necesitate, de la national la exotic, ofera chiar mai mult decat stiu bucatarii sa foloseasca. Cu toate acestea, exista si unele deficiente in ceea ce priveste calitatea carnii de vita, aprovizionarea cu peste proaspat, crustacee, fructe de mare si vanat.
 
    Cum a fost resimtita criza economica in domeniul restauratiei?
    Criza economica a lovit implicit si in activitatea restaurantelor din Romania. Putem spune ca profesionistii au stiut sa se organizeze in asa fel incat sa nu-si piarda clientii fideli si totodata sa fie prezenti pe piata interna si externa. Societatile care nu au avut la conducere profesionisti au pierdut foarte mult, unele disparand. Totusi, e pacat ca astazi unele locatii mai rezista doar datorita evenimentelor  - botezuri, nunti, parastase etc.
 
    Ce ne puteti spune despre investitiile din industrie, cantitativ si calitativ?
    In toate zonele geografice se investesc sume importante, direct de catre persoane fizice sau prin atragerea de fonduri, dar nu exista o exigenta din partea autoritatilor, care avizeaza favorabil locatii fara ca acestea sa indeplineasca toate criteriile impuse de reglementarile in vigoare, de multe ori necunoscute de catre cei care investesc. Si ar mai fi un aspect: unii arhitecti/proiectanti nu au un concept clar pentru locatia respectiva si de multe ori folosesc tot felul de decoratiuni, valorificand fiecare centimetru patrat, dar fara ca amenajarea sa spuna ceva despre locatie, in ce tip se incadreaza (clasic, modern, traditional, mixt etc.) si astfel se ajunge la un ghiveci incarcat cu toate ingredientele.
 
    Sunt apreciati bucatarii profesionisti in restaurantele romanesti?
    Putem spune ca sunt apreciati in functie de pregatire si de interesul pe care il acorda restaurantului in care lucreaza. Totusi, in Romania nu avem un cult pentru aceasta minunata profesie, care trebuie incurajata, stimata si remunerata. Un bucatar profesionist trebuie sa aiba aptitudini, sa se implice, sa creeze noul in gastronomie. Cu daruire si talent in proportie de 95%, si 5% geniu, cum ne arata Alain Ducasse. Sa nu confundam un maestru in arta culinara cu un maistru in alta profesie. Sa retinem acest lucru de la popoarele care si-au format un cult pentru arta de a gati, de a hrani.
 
 
Autor: Lucian Nicolescu
Print Inchide