Editorial

For the Only Seaside of Our Country

 
    Va prezentam o editie estivala, cu mult litoral romanesc privit din diverse perspective – severe, intelegatoare, optimiste... Ne simtim atasati de fiecare perspectiva, caci fiecare dintre noi are cel putin o amintire placuta de la mare si una pe care ar vrea sa o uite. Desi au trecut cateva decenii de cand litoralul, ca patrimoniu si competitivitate, nu mai este un motiv de mandrie, inca nu ne putem imagina turismul romanesc fara el si orice master plan de relansare isi incepe evaluarile de aici. Desi unele studii arata ca am putea castiga mai rapid si cu investitii mult mai mici din agroturism sau turism in Delta Dunarii, orice investitor autohton, oricat de ancorat in statistici ar fi, are fantezii mai mult sau mai putin ascunse in legatura cu aceste locuri de la malul marii. Este vorba, dincolo de cifre, despre sentimentalism, orgoliu si foarte multe sperante. Nicio zona turistica a Romaniei nu a fost asaltata cu atatea dorinte, nu a fost criticata cu atata patima. Nicio conferinta pe teme turistice nu rateaza acest subiect, dezvaluindu-ne alte si alte motive pentru care se poate sau nu se poate ceva. E parte din subconstientul nostru colectiv si ne apare insinuant in orice comparatie pe care o facem. Este singurul litoral al tarii noastre.
    Ne-am facut temele despre litoral vizitand si scriind despre 3 afaceri de succes din Mamaia – Constanta. Am fost convinsi inca o data ca amplasamentul este in fond doar o premiza, ca managementul este cel care decide rentabilitatea. Am stat de vorba cu oameni care au planuri si le respecta 12 luni pe an, nu 2-3 luni, cat apa marii e calda. Sunt hoteluri care chiar fac bani in extrasezon, datorita unor eforturi de neimaginat pentru un manager din Turcia sau Grecia. Sunt oameni care stiu cand sa se opreasca in a da vina pe lipsa infrastructurii sau lipsa promovarii in strainatate, revenind de fiecare data la lucrul cu oamenii, fie ca sunt angajati sau clienti. Datorita acestor oameni (si nu celor care se bazeaza pe ”tunurile de vara”), litoralul va ramane in constiinta multor romani care ar prefera oricand sa isi petreaca vacanta in Romania, stiind ca sunt primiti cum se cuvine. Si, cum se spune ca ”Dumnezeu ii ajuta pe cei care se ajuta singuri”, n-ar fi deloc de mirare ca acest sezon estival sa le fie favorabil: timpul mediu acordat unui sejur la mare a scazut, prin urmare turistii nu mai sunt dispusi la calatorii departe de casa. Le uram succes.
    Nu am ascuns nici lipsurile statiunilor de pe litoral, chiar am incurajat intr-un fel dezvaluirea acelor aspecte care tin lucrurile in loc si care, la un moment dat, vor degenera inevitabil, de preferat pentru a face loc unui turism estival competitiv. Veti vedea, pe masura ce veti parcurge paginile urmatoare, cat de asemanatoare sunt opiniile, solutiile propuse si va invit sa faceti un efort de imaginatie, raspunzand la intrebarile: ”Ce-ar fi daca cei mai multi hotelieri ar gandi la fel? Dar daca ar fi sprijiniti sa si puna in practica ceea ce au gandit?”. Sunt solutii care pot insemna mult pentru industria ospitalitatii, pentru ca tin de profesionalism, de atitudine, si nu doar de locatie. Speram ca va vor captiva si pe dumneavoastra, facandu-va sa va doriti si mai mult sa duceti pe drumul cel bun un hotel, un restaurant, un club sau un bar. Pe litoral sau oriunde va simtiti firesc, dornici de munca, oriunde intuiti ca veti cere si vi se va da.
 
Autor: Lucian Nicolescu
Print Inchide