Public Food

The French Chef Pierre Gagnaire, an Adventurous Perfectionist

    
    Viata lui Pierre Gagnaire este plina de intalniri frumose. Chef-ul francez a intalnit in drumul sau culinar numele cele mai prestigioase din lumea artelor, a literelor, a stiintelor si afacerilor. Astazi, numele lui Pierre Gagnaire are o rezonanta speciala in cele patru colturi ale lumii, fie ca este vorba de Londra, Tokio, Hong-Kong, Courchevel, Dubai, Seul, Las Vegas, Moscova sau Saint Tropez.
 
    Traseul profesional al lui Pierre Gagnaire incepe la Saint Etienne, oras cunoscut mai ales pentru trecutul sau industrial. La 15 ani, prin 1965, incepe ca ucenic si se poate spune ca bucataria este cea care l-a ales pe el, mai mult decat ca el a ales bucataria. Cunoaste bazele meseriei pe care le-a invatat de la tatal sau.        
    Stie cat e de dificil si cate pericole il pandesc. Dobandeste repede experienta iar pasiunea ii vine odata cu recunoasterea din partea prietenilor. Pentru el, fiecare masa este un pretext pentru convivialitate, un moment de comuniune intre oameni care se afla in jurul unui pranz sau al unei cine bune. In opinia lui Pierre Gagnaire, a gati nu inseamna sa fii in bucatarie, ci sa ii pui la aceeasi masa pe cei care vor sa fie impreuna. 
    Ulterior continua sa invete, calatoreste si apoi se intoarce in orasul de bastina, alaturi de tatal sau, la Clos Fleury. In continuare, singur, deschide un restaurant in centrul orasului, iar stilul sau capata consistenta si este repede apreciat de critica. Din cauza crizei, in 1996 trebuie insa sa isi inchida restaurantul. Plecarea lui are loc intr-un context paradoxal, deoarece tocmai obtinuse cea de-a treia stea Michelin.
 
    Strada Balzac nr. 6 
    Gaseste insa resursele pentru a o lua de la inceput. Al doilea start, daca se poate spune asa, are loc la Paris, pe strada Balzac nr. 6. Si este un start reusit. La Hotelul Balzac, un hotel de 4 stele din cel de-al 8-lea arondisment al Parisului, chef-ul consacrat la Saint Etienne gaseste un loc bun pentru a-si exersa talentele. Decoreaza localul conferindu-i un lux cald si discret, culorile ostentative nefiind in niciun caz preferatele sale. Se orienteaza catre sobrietate si eleganta - lemn de culoarea mierii, mocheta groasa, argintarie si mobilier Art Deco, portelan alb de Limoges, picturi abstracte pe pereti… cei care vin aici incearca o experienta culinara si estetica exceptionala. La intrarea in restaurant se afla barul. In spate, beciul la care Pierre Gagnaire tine in mod special. In salon, trei geamuri tip hublou dau direct catre bucatarie, unde poate fi vazuta echipa chef-ului.  
    Decorul e in acelasi timp eclectic si simplu, ceea ce se intampla si cu felurile pe care le propune Gagnaire. Fiecare element si mod de preparare sunt relevate intr-o maniera directa si fara ascunzisuri. Pierre Gagnaire este un barbat si un bucatar onest, o calitate primordiala pe care o simtim si in bucatarie. Isi pune produsele in valoare fara a le umfla meritele. Le compune, le etaleaza, pentru a le descoperi.
    Cercetarea si experimentele il amuza pe chef si toate caile sunt bune, din moment ce duc catre imbogatirea simturilor. Ghidat de un instinct fara repros si de o cunoastere perfecta a tehnicilor culinare, reinventeaza pentru a construi senzatii noi. Strada Balzac nr. 6 a devenit repede adresa principala a lui Pierre Gagnaire, locul in care si-a aruncat ancora si din care straluceste.
 
    Momentul degustarii
    Dupa cum spun cunoscatorii, la Pierre Gagnaire momentul esential este cel al degustarii. Luxul discret al salii, serviciul, primirea delicata a personalului, prezentarea preparatelor nu sunt decat un preambul pentru momentul incomparabil in care cuvintele prind gust si in care cararile gustului se transforma in adevarate cai indraznete catre un peisaj culinar nesperat. O panorama a gustului in acelasi timp traditionala si aventuroasa, clasica si exotica. Pamantul si marea se juxtapun in meniu. Lui Pierre Gagnaire ii plac dualitatile, cele ale texturilor, ale savorurilor si ale simturilor. Ii place sa puna lucrurile in perspectiva, nimic nu e simplu, dar nici atat de complicat incat sa trezeasca temeri. Cat despre stil, acesta se poate vedea din retete: este de o onestitate fara cusur. El stie sa scoata in evidenta produsele asociindu-le prin incredibilul sau simt al transformarii. O opera de artizan, o expresie meticuloasa a unui “savoir faire” in cautarea perfectiunii, care pune in valoare produsele pentru a le sublima. Instincul sau il conduce catre asocieri relevante, in care savoarea produselor nu se pierde niciodata, dar gaseste o dimensiune noua gratie juxtapunerilor pe care le face.
 
    ”Nota cu nota” sau meniurile de exceptie 
    ”Am spus intoteauna ca nu fac bucatarie moleculara, dar nici nu vreau sa ma privez de descoperirile stiintifice care imi permit sa explorez, pentru placerea clientilor nostri, noi teritorii ale gustului”, declara chef-ul. Conceptul ”nota cu nota” releva capacitatea unui chef de a da suflet unor feluri pregatite intr-un mod fin si personal. Ce inseamna insa ”nota cu nota”? E un meniu de exceptie imaginat de Pierre Gagnaire, care sintetizeaza zece ani de jocuri si cautari, cu complicitatea omului de stiinta Herve This. Prin 12 feluri, dintre care trei deserturi, campul perceptiei gustative se deschide pentru a descoperi emotia unei bucatarii bazate pe simturi si instincte. O bucatarie construita cu fiecare nota, cu o capacitate extraordinara de a reuni ”ingrediente improbabile, in asocieri miraculoase, pentru a le face sa traiasca impreuna”. De la ipoteza la meniu, poezia lucreaza respingand ostentatia, pentru a se concentra pe esential: gustul.  
    Pentru cei care vor sa escaladeze ”nota cu nota” meniul, acesta este propus cu trei ocazii. Dejunurile de joi 23 si vineri 24 septembrie, respectiv cina de duminica, 26 septembrie. Sunt cel mult 45 de tacamuri pe serviciu si costa 350 de euro, vinul fiind inclus.

 
 
Autor: Patrick Pettenuzzo
Print Inchide