Focus |
Professional Ironing Tables |
Anumite unitati hoteliere, care vor sa ofere clientilor servicii la standarde inalte, dispun de spalatorii complete, in care sa poata fi spalate, curatate si finisate/calcate atat textilele din camere (lenjerie de pat, prosoape, perdele) si restaurant (fete de masa, naproane, servete), cat si uniformele angajatilor sau hainele oaspetilor. In cadrul acestui serviciu, o masa de calcat profesionala este un echipament deosebit de util, datorita calitatii si eficientei cu care se realizeaza procesul de finisare.
O masa de calcat profesionala este un echipament complex, un ansamblu la care lucratorul "se asaza ca la un strung" – ne spun specialistii in spalatorii. Sistemul presupune atat masa ca atare (ea insasi un dispozitiv complex), cat si fierul de calcat, manecarul, respectiv un generator de aburi, care la variantele moderne este incorporat in ansamblu. De cele mai multe ori intalnim o masa de calcat profesionala in unitatile prestatoare de servicii pentru publicul larg, unde este practic obligatorie, fiind cea mai calitativa si eficienta varianta de a calca o camasa sau o pereche de pantaloni la standarde care sa poata fi numite ”profesionale”. In privinta utilitatii ei intr-o unitate HoReCa, opiniile specialistilor sunt nuantate, miza fiind costurile, cantitatea de textile care trebuie prelucrate prin aceasta metoda, competentele angajatilor si alte cateva aspecte. In unele locatii, achizitionarea ei nu se justifica economic, fiind de asemenea o investitie serioasa.
Avem nevoie?
Cert este ca, daca serviciile oferite de hotel, reflectate de clasificare, includ si o spalatorie profesionala completa, hotelierii trebuie practic sa aiba si acest echipament. ”Mesele de calcat in unitatile de cazare sunt utile numai daca se ofera servicii de acest gen clientilor”, ne declara domnul Octavian Stirbat, Director General la firma Eastrade International. ”In general, numai unitatile hoteliere de 4 si 5 stele ofera asemenea servicii, dar mesele de calcat pot fi folosite si la pensiuni de 10 - 15 camere, avand in vedere faptul ca sunt totusi mai ieftine decat calandrele. Iar in unitatile de alimentatie publica ar fi utile numai daca proprietarii se angajeaza sa spele uniformele personalului”, completeaza domnul Stirbat. In opinia domnului Sorin Popescu de la firma SDS Group, actualmente masa de calcat este indispensabila intr-o spalatorie, de orice natura ar fi ea, asigurand finisarea unei game diversificate de articole. ”Ca tip de masa de calcat pentru unitati de cazare care nu presteaza servicii de spalare / curatare a hainelor pentru clienti, recomandam mesele de calcat aspirante. Pentru unitatile de cazare care proceseaza si hainele clientilor, precum si tinuta personalului, recomandam mese de calcat aspirante / suflante sau aspirante / suflante / vaporizante”, afirma domnul Sorin Popescu. Dumnealui mai opineaza ca, in cazul unitatilor de alimentatie publica, o masa de calcat este utila pentru finisarea fetelor de masa si a naproanelor, atunci cand acestea nu depasesc dimensiunile de 1,5 x 1,5 m si nu sunt mai mult de 30 – 40 bucati pe zi, precum si in cazul in care, din motive de spatiu si buget, nu se poate monta / achizitiona un calandru. ”Totusi, pentru lenjeria de restaurant, precum si pentru lenjeria plata de hotel, se recomanda finisarea pe calandru”, adauga reprezentantul SDS Group. ![]() ![]() Domnul Catalin Stoica, reprezentantul firmei Euroservice Technology, atrage totusi atentia asupra unor aspecte de eficienta: din textilele de camera ale unui hotel, aproximativ 60 % prosoape si 40 % cearceafuri (cam 6 kg de rufe per camera), prosoapele se spala si se pot prelucra in uscator, iar cearceafurile la calandre. Ar mai fi uniformele angajatilor, care nu se spala zilnic, iar unele locatii solicita in acest scop o spalatorie externa (uneori, angajatii si le prelucreaza singuri acasa). Mai este problema indemanarii de a folosi un asemenea echipament – nu oricine este capabil. Prin urmare, trebuie luate in calcul si aceste aspecte. La prima vedere, pare a fi un echipament simplu, dar specialistii recomanda ca alegerea modelului, configurarea ansamblului sa fie atribuita unui specialist care sa ia in calcul necesitatile operatorului. Mesele de calcat se impart in 3 tipuri constructive:
- Masa de calcat aspiranta
Constructiv, aceasta este dotata cu un ventilator de vacuumare ce permite „fixarea” articolului de calcat pe masa, precum si circulatia aburului (produs de fierul de calcat) prin tesatura.
- Masa de calcat aspiranta si suflanta Aceasta, in afara de aspiratie, are si functia de suflanta (asigura circulatia aerului cald dinspre masa catre si prin tesatura). Constructiv, aceasta este dotata cu un ventilator suflant si este indispensabila procesului wet cleaning (curatare umeda, o alternativa la curatarea chimica, folosind apa).
- Masa de calcat aspiranta, suflanta si vaporizanta In afara de functiile de aspiratie si de suflanta, aceasta are si functia de vaporizare - asigura circulatia aburului dinspre masa catre si prin tesatura, fiind indispensabila curatatoriilor chimice.
|
Autor: Lucian Nicolescu |
Inchide |