Event

News from SIRHA: New Rules for the Bocuse d'Or 2013

 
 
Editia Bocuse d’Or 2013 va fi marcata de o multime de noutati: proba dedicata preparatelor din peste, o nota accentuata a diversitatii nationale a participantilor, noi tari care vor veni pentru prima oara la competitie (precum Sri Lanka, Maroc, Ungaria). In consecinta, candidatii trebuie sa faca fata probelor cu mult mai multa indrazneala si spirit de inovatie pentru a spera sa-si atribuie victoria.
 
Un nou regulament
Urmatoarea editie a concursului Bocuse d’Or se va desfasura sub semnul evolutiei, pentru a incuraja permanent creativitatea si spontaneitatea chef-ilor, iar acest lucru se reflecta inclusiv in regulament. Cea de-a XIV-a editie Bocuse d’Or anticipeaza schimbarile petrecute in bransa si propune asadar numeroase noutati:
- o participare mai numeroasa;
- includerea probei de peste;
- va fi creat un juriu al bucatarilor;
- o pozitionare privilegiata a produselor cu specific national.
 
Tema, reteta si timpul necesar
• Tema va fi dezvaluita echipelor abia la sfarsitul lui noiembrie (si nu la sfarsitul lui iunie, ca pana acum).
• Candidatii nu vor putea sa-si aduca toate ingredientele cu ei. Inainte de concurs, vor dispune de o ora si jumatate pentru a-si face cumparaturile si pentru a gasi produsele de sezon pentru doua dintre cele 3 garnituri impuse.
• Pentru a pune in evidenta patrimoniul culinar si a incuraja diversitatea, cea de-a treia garnitura va trebui sa fie tipica pentru tara candidatului.
• Candidatul, acompaniat de antrenor si comis, va trebui sa conceapa si sa scrie reteta farfuriei sale in ajunul concursului, dupa ce isi va fi procurat materia prima.
• Pentru a respecta regulile specifice restauratiei, candidatii vor avea de montat 14 farfurii cu preparatul: 12 prezentate juriului pentru peste, una la masa presedintilor concursului si una pentru fotografia oficiala.
 
Un nou criteriu de notare
A aparut si un mod diferit de evaluare, care va depinde de nota pentru specificitate si originalitate geografica. Ea va fi atribuita de catre un juriu al degustatorilor, care se va adauga notei pentru gust si notei pentru prezentarea farfuriei. Acest nou calificativ va conta pentru ansamblul farfuriei dedicate preparatului din carne si pentru peste (la garnitura tipica tarii respective).
 
Crearea juriului bucatarilor
Iata inca o modificare, decisiva pentru adjudecarea titlului Bocuse d’Or: vor fi luate in calcul igiena, economisirea resurselor (materiilor prime), munca in echipa si respectarea retetei de peste (scrisa in ajun). Daca pana acum notele atribuite de un Comitet de Supraveghere erau utile doar pentru departajarea candidatilor aflati la egalitate, anul acesta nota data de acest juriu al bucatarilor va reprezenta 20 % din nota finala.
 
Luni, 28 ianuarie 2013: schimburi de experienta consistente si variate intre profesionisti, pentru a intelege piata si a descoperi noi orizonturi.
Pentru prima data, se va desfasura un mare colocviu international conceput pentru a comunica cu liderii de opinie din toate tarile si a afla rezultatele studiului World Cuisine Report.
Sunt incluse in pachetul inscrierii la acest eveniment:
- Accesul la «World Cuisine Summit»;
- Un pranz inedit;
- Cina cu cocktail si socializare;
- Evenimente intermediare: cafeaua de bun venit, pauze, cocktailuri etc.;
- Raportul de sinteza World Cuisine Survey.
 
Doar pentru profesionisti: 750 €.
 
Tel.: 021/335.64.70
 
Autor: Patrick Pettenuzzo - Saptamana Gustului
Print Inchide