Associations and Patronages

Asociatia Patronala Piscine si Wellness: bilant si perspective

 
In Romania anului 2014 cu greu intalnesti vreo unitate de cazare in constructie sau existenta, dintre cele care se conformeaza nevoilor clientilor si tendintelor pietei, care sa nu includa macar un minicentru spa, o sauna, o piscina, o sala de fitness, fara a mai lua in calcul centrele de divertisment (cluburi, piscine publice, aqua parcuri s.a.). Aceasta cerere din ce in ce mai mare de furnizori, produse si expertiza de specialitate nu putea sa nu conduca la infiintarea unei asociatii patronale in domeniul. Despre aceasta asociatie, APPW, am avut placerea de a povesti cu Vicepresedintele ei, domnul Bogdan Gheorghe. 
 
 
Rev. HoRes: Domnule Bogdan Gheorghe, descrieti va rog Asociatia Patronala Piscine si Wellness (APPW), scopul ei, rezultatele avute pana acum, proiectele de viitor.
B.G.: Intrucat tara noastra nu are un istoric atat de lung in ceea ce priveste acest domeniu de activitate, dezvoltat vizibil doar dupa 1989, la inceput timid, dar prinzand avant incepand cu 2005, nu exista o legislatie solida care sa abordeze suficient de ferm si detaliat aceasta zona. Un demers important il constituie initierea unui dialog cu Ministerul Sanatatii, dialog materializat cu niste propuneri concrete de modificare a anumitor articole din Ordinul 119 / 2014, singurul act legislativ ce reglementeaza cateva aspecte legate de bazinele de inot publice. Vom pune la punct, in colaborare cu Institutul National de Sanatate Publica, si un Ghid de construire piscine publice, care sa devina ulterior Reglementare tehnica obligatoriu de respectat.
Este foarte important ca lumea sa stie ca exista standarde europene de calitate si siguranta pentru proiectarea si constructia piscinelor publice, iar acum sunt in lucru la CEN si standarde de siguranta pentru piscinele private. Aceste standarde sunt adoptate si de catre Romania, motiv in plus sa promovam respectarea lor de catre orice constructor, nu doar de catre membrii nostri.
Totodata vizam sa le oferim membrilor o retea de comunicare cu ceilalti profesionisti din domeniu, cu producatorii, precum si cu clientul final.
Aceasta misiune ne-o indeplinim prin organizarea unui eveniment ajuns deja la a patra editie, si anume Conventia de Afaceri pentru Piscine si Wellness, prin care inlesnim stabilirea unor relatii de afaceri intre producatori din strainatate si firmele romanesti distribuitoare de echipamente sau constructoare de piscine si facilitati spa. Comunicarea cu clientul final si informarea consumatorilor despre existenta membrilor nostri si a noilor produse propuse de acestia se realizeaza prin participarea APPW la targurile de profil organizate in tara noastra, prin intermediul site-ului APPW si a retelelor de socializare sau prin aparitii in diverse reviste.
Suntem preocupati de interesele beneficiarilor sau ale potentialilor beneficiari si le raspundem deschis la intrebarile adresate ori de cate ori suntem solicitati, in plus incercam sa raspundem si la intrebari nerostite, prin postarea de articole cheie pe site-ul asociatiei, articole care sa-i invete lucruri importante despre piscina, cerinte, functionare corecta etc.
Incepand cu anul 2013 am devenit membri EUSA (European Union of Swimming Pool and Spa Associations), participand direct la luarea deciziilor la nivel european. Acest nou statut reprezinta implicit si o recunoastere a profesionalismului membrilor nostri, un gir al faptului ca locul lor este printre constructorii cu traditie mult mai inaintata din intreaga Europa.

Rev. HoRes: Cand s-a infiintat asociatia?
B.G.: Asociatia Patronala pentru Piscine si Wellness a luat fiinta in toamna anului 2009 la initiativa unui grup de firme din domeniu pentru a sprijini interesele economice şi tehnice ale membrilor sai, fiind o platforma pentru dezvoltarea si eficientizarea activitatii membrilor. In plus, APPW militeaza pentru educarea pietei - constructori si beneficiari deopotriva.

Rev. HoRes: Care sunt domeniile in care activeaza membrii asociatiei?
B.G.: APPW este formata din societati care activeaza in proiectarea, construirea, instalarea si intretinerea de piscine, saune, spa, precum si in productia sau distributia de echipamente si accesorii aferente.

Rev. HoRes: Care este situatia actuala in cifre a pietei piscinelor si spa-urilor in genere din Romania?
B.G.: Avem doar o statistica cu piscine, dar trebuie subliniat ca acesta statistica se bazeaza pe adunarea de date oficiale, care din pacate sunt insuficiente pentru o analiza 100 % reala. Stim cu totii ca in Romania se lucreaza si la negru si nu poti estima cu exactitate care este procentul de lucrari la negru. In plus, atata vreme cat posesorii de piscine private le construiesc fara a solicita autorizatii de constructie nu vom putea niciodata veni cu niste date precise si corecte. Insa ma indoiesc ca aceasta situatie ne caracterizeaza doar pe noi, romanii.
In Romania sunt in acest moment declarate in jur de 23.000 de piscine private si aproximativ 1.000 de piscine publice.
Totodata, exista circa 220 de firme producatoare si distribuitoare de piscine, saune, spa si accesorii aferente inregistrate la Registrul Comertului, insa doar in jur de 150 au activitate reflectata prin bilant. Conform declaratiilor de bilant postate pe site-ul Ministerului de Finante, 1.200 de angajati lucreaza in aceste firme, dar sa nu uitam ca exista si personal sezonier.

Rev. HoRes: Care sunt problemele importante din domeniul dumnevoastra? Exista modificari legislative care v-ar ajuta?
B.G.: APPW promoveaza calitatea, respectarea standardelor aplicabile domeniului nostru si amendeaza lipsa de profesionalism atat in proiectarea, cat si in executia proiectelor de piscine si aqua parcuri.
Am fost sesizati, nu o data, in privinta documentatiilor intocmite pentru procedurile de atribuire a unor proiecte de piscine publice, cerandu-ni-se sprijinul prin exprimarea unui punct de vedere avizat. Caietele de sarcini nu erau elaborate de catre persoane cu competenta in domeniu, acest lucru reiesind clar din anumite aspecte ale proiectului care nu respectau standardele adoptate de catre tara noastra in ceea ce priveste proiectarea si construirea de piscine publice sau aqua parcuri.
De asemenea constatam, poate mai des decat ne-am dori noi, ca pe piata noastra isi face loc compromisul. Avand drept cauza, in majoritatea cazurilor, bugetul limitat, compromisul este acceptat de catre unii constructori, la presiunea clientului. Ma refer aici la anumite „derogari” de la o dotare tehnica completa, de la o dimensionare corecta a sistemului de recirculare-filtrare sau de la o amenajare corespunzatoare a spatiilor ce inconjoara sau asigura accesul la piscina.
Dar toate aceste scapari speram sa le rezolvam incetul cu incetul prin modificarea legislatiei, proces pe care va spuneam mai inainte ca l-am inceput deja.
O alta problema o reprezinta forta de munca, care nu poate fi calificata decat la locul de munca. Nu exista o meserie in COR corespunzatoare domeniului nostru, de aceea nu poate exista nici calificare profesionala prin cursuri, anterior angajarii la o firma de piscine. Personalul ori migreaza pe aceasta piata, ducand mai departe cunostintele acumulate la locurile de munca anterioare, ori se califica pe loc, acest fapt presupunand efort si poate pierderi din partea angajatorului. Am avut o incercare de abordare a acestei probleme spinoase, insa la momentul actual ne reconfiguram putin planul pentru a inregistra un succes si aici.

Rev. HoRes: Care sunt tendintele pe plan intern si international in domeniul piscinelor si wellness-ului?
B.G.: In general se merge pe eco, economie de energie, sustenabilitate. 
 
Nota: fotografia domnului Bogdan Gheorghe ne-a fost pusa la dispozitie de catre dumnealui.
 
Autor: Revista HoRes
Print Inchide