PROMOTII
HoRes Conference 2021 si Conferinta Forever Young Magazine 2021
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Ansamblu rezidential de 5 blocuri
Lista noutati Detalii
STIRI
VENASEAL, metoda minim invaziva si nedureroasa de tratament a bolii varicoase, ce nu necesita anestezie!
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Alimentatie publica

Arta de a gati: Guy Savoy, 3 stele Michelin, la Paris si nu numai

 
 

Pentru a celebra sfarsitul secolului al XX-lea, acest mare chef recunoscut in toata lumea si-a invitat la un festin principalii furnizori, spre a le multumi pentru stiinta si munca lor exemplara. Acest eveniment a fost prezentat intr-un film al lui Jean-Paul Jaud, ”Quatre saisons pour un festin”, in care realizatorul il urmeaza pe Guy Savoy intr-o calatorie prin Franta, cu produsele ei unice si autentice. Privind cu jind acest film, mi-am spus ca trebuie sa-l intalnesc neaparat pe acest om. Ceea ce s-a si intamplat in 2011.

  
  
  
«A fi bucatar inseamna sa stii sa oferi placere!»
Dar pentru a ajunge acolo, bucatarul nu este singur. El are in spate un lung sir de producatori: crescatori, pescari, agricultori, cei care intretin livezile, gradinile de zarzavat, cei care culeg ciuperci… Toti acesti oameni de la tara, ai pamantului sau ai apei, aduc in bucatarie fructele muncii lor. Adevaratul bucatar respecta aceasta munca, pregateste cu grija aceste produse, le gateste, le asezoneaza si iti aduce o farfurie care va fi frumoasa si te va incanta.
Declicul acestui bucatar a fost sa constate ca bucataria este arta de a face trecerea in cateva minute de la comestibil la placere. Aceasta revelatie a avut-o la varsta de 5-6 ani, intr-o zi cand mama sa, care veghea scrupulos la rezerva de biscuiti de casa, l-a lasat sa faca fursecuri ”langues-de-chat”. Ca si ea, a facut aceste fasii mici de aluat pe care le-a pus pe placa de copt, apoi le-a vazut deodata umflandu-se, bronzandu-se pe margini... cateva minute mai tarziu, fursecurile erau crocante, cu crusta formata si un gust de unt. Aceasta amintire nu-l va mai parasi niciodata. A inceput sa inteleaga ca bucataria inseamna sa transformi, in timp real, materia in bucurie. Aceasta contractie a timpului il fascineaza mereu, mai ales cand reactiile se fac simtite in minutele care urmeaza degustarii. Nicio arta, poate cu exceptia muzicii, nu-i aduce executantului un ecou atat de rapid.
”De la fursecurile langues-de-chat cu trufe, parcursul meu a fost fara socuri, fara treceri bruste” – spune Guy Savoy. Este o istorie de afinitati si pasiuni care se transfera oamenilor si faptelor, o dorinta de a face bine lucrurile, o continua dorinta de a trai bine. Iata de ce a oferit tuturor oaspetilor sai momente mari de fericire; iar fericirea, chiar daca nu poate fi cuantificabila, este una dintre conditiile esentiale pentru a reusi in viata si in societate.
 ”Si prin prisma acestei teme, a vietii noastre sociale, voi aborda urmatorul aspect al marii gastronomii, din unghiul rolului unui bucatar. Estimez, intr-adevar, ca bucatarul are un rol in societatea noastra, acela de a educa asupra gusturilor, mirosurilor, de a trezi placerile boltei palatine si de a fi garantul calitatii preparatelor si produselor. Țin la acest rol atat de mult, incat acum 2 ani am facut meniuri pentru copii in bistrourile mele. Sunt meniuri pe care le-am numit «Descoperirea savorilor». Ei prefera gusturi dulci, care sa nu le raneasca simturile, diverse si savuroase pentru a le trezi apetitul. Dupa o masa, copilul face un dosar in care putem citi, printre altele: «acum, am inteles rolul bucatarului». Miza este sa faci astfel incat copiii sa devina adulti, sa fie pregatiti sa  se bucure de marea gastronomie si sa viseze cu ajutorul ei”.
Aceasta stare de spirit, foarte raspandita printre gastronomi, a dobandit-o printre alti artizani ai gastronomiei, vesnic visatori si de asemenea actori neobositi care au fost profesorii lui, Jean si Pierre Troisgros, cu care si-a facut o mare parte din ucenicie, care i-au inoculat aceasta pofta, niciodata potolita, de a face ceva bine pentru ei, cu ei. A invatat sa viseze si sa-i faca si pe ceilalti sa viseze.
 ”Noi, bucatarii, suntem artizani si lucram cu alti artizani. Artizani care sunt crescatori, pescari, agricultori, cautatori de ciuperci si trufe. Toti acesti pasionati de meseria lor formeaza cu noi un lung lant de entuziasm si calitate care au ca rezultat restaurantul de mare rafinament, masa lui magnifica si sarbatoarea pe care o creeaza si o ofera semenilor. Marele restaurant, fiind rezultatul tuturor acestor meserii, este o vitrina de neinlocuit pentru specificul locului si pentru cei care muncesc. Putem deci vorbi pe deplin justificat despre fantezie si despre un artizanat al fanteziei, caci, ce definitie mai frumoasa a visului este alta decat acest ansamblu armonios de pasiuni, al carui rezultat este de a impartasi un moment de fericire cu niste oaspeti fascinati?”
 
                                              
 

”Meseria mea consta in a crea un loc hiper-civilizat (unul dintre ultimele de pe planeta) unde clientul se poate rasfata timp de 3 sau 4 ore. Este aici pentru a petrece un moment de placere, de emotie. Una dintre fericirile acestei meserii este de a fi aplaudat uneori de o sala intreaga. Este o adevarata stare de spirit pe care o impartasiti cu colaboratorii vostri. Tinerii care fac pasul de a veni aici sunt pasionati, gata sa faca sacrificii”. « La sensibilité d’un bel endroit, la douceur d’une attention généreuse, l’étincelle d’une saveur inattendue ». Cu aceasta prezentare, Guy Savoy a vrut sa marcheze clar indisolubila legatura dintre aceste 3 elemente: ambianta, ospitalitatea si bucataria, caci doar asocierea lor permite accesul catre bucurie, apoi catre fantezie... sau viceversa.

 


 1953: Nasterea lui Guy Savoy; copilaria la Bourgoin-Jallieu.
 1968: Guy Savoy are 5 ani: va fi bucatar si nimic altceva!
 1968 - 1976: Ucenicie si formare cu ciocolatierul Louis Marchand, fratii Troisgros, la Lion d’Or din Geneva, apoi la l’Oasis in La Napoule.
 1977 – 1979 : Claude Vergé ii incredinteaza La Barrière din Clichy.
 1980: Guy Savoy isi deschide primul restaurant pe strada Duret din Paris; un an mai tarziu obtine prima stea Michelin; a doua soseste in 1985.
 1987: Restaurantul Guy Savoy este mutat in strada Troyon, intr-un loc mai spatios.
 1994: Guy Savoy deschide restaurantul Les Bouquinistes.
 1997: Guy Savoy este inclus in dictionarul Larousse.
 1998-1999: Realizarea de catre Jean-Paul Jaud a filmului «Quatre saisons pour un festin», despre Guy Savoy si furnizorii sai.
 2000: Guy Savoy isi reface integral restaurantul impreuna cu arhitectul Jean-Michel Wilmotte.
 2002: Ghidul Rosu Michelin ii atribuie a treia stea; Guy Savoy este ales chef-ul anului de catre colegii lui de breasla.
 2003: Guy Savoy deschide alte locatii, proiectate de Jean-Michel Wilmotte:
 - L’Atelier Maitre Albert, o rotiserie pe Rive Gauche.
 - Le Chiberta, cu o stea Michelin, langa Champs Elysées.
 2006: Deschide un restaurant la Las Vegas in hotelul Caesars Palace, impreuna cu fiul sau Franck.
 2009: Presedintele Frantei ii confera titlul de Ofiter al Ordinului Legiunii de Onoare.

               
                 
 
 
Autor: Patrick Pettenuzzo
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Proiect pensiune P+1E, cu 7 camere
Lista nou intrati Detalii 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14