PROMOTII
KUMA - 20 de ani de reputatie in industria ospitaliera
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Hotel 4 stele, Turnu Magurele, Teleorman
Lista noutati Detalii
STIRI
Proiect de pensiune cu 6 camere si un apartament
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Vinuri

Calatorie prin podgoriile dobrogene

 
    Dobrogea este una dintre regiunile cele mai exploatate mediatic in programele turistice, dar si una dintre cel mai putin cunoscute in profunzime. Este un paradox generat de cateva clisee impamantenite, utilizate pana la epuizare si care au ca prim efect negativ trecerea sub tacere a unor valori cu adevarat remarcabile. Domeniul vitivinicol nu face exceptie. Atunci cand vorbesc despre Dobrogea, majoritatea se duc cu gandul direct si aproape exclusiv la Murfatlar. Or lucrurile nu stau asa, regiunea de la malul Marii Negre avand si alte podgorii, cu potential calitativ poate mult mai mare.

    Marile areale vitivinicole ale Dobrogei sunt Istria-Babadag (cu viile din Babadag, Istria si Valea Nucarilor), Murfatlar (cu viile din Cernavoda, Medgidia, Murfatlar, Valu lui Traian, Poarta Alba, Simioc si Valea Dacilor), Ostrov (cu viile din Aliman, Baneasa, Ostrov si Oltina), Sarica-Niculitel (cu viile din Macin, Niculitel si Tulcea). Pe langa ele, plantatii de vie interesante mai sunt consemnate la Adamclisi, Chirnogeni, Daeni si Harsova. 
    Cel putin aceasta era situatia pana acum 10-15 ani. De atunci, lucrurile s-au schimbat, unele podgorii disparand cu totul, secerate fiind de restituirile haotice ale pamantului, de proaste gestionari, sau de efectele manifestarii altor interese economice. 
    Cert este ca, in prezent, oferta unui periplu oenoturistic prin Dobrogea cuprinde urmatorii producatori ramasi in cursa: SC Murfatlar SA, Statiunea de Cercetari Vitivinicole Murfatlar, SC Alcovin SRL (la Macin), domeniile SC Winero SRL (la Aliman), SC Domeniile Dr Pusca SRL (la Cernavoda) si SC Ostrovit SRL (la Ostrov). Lor li se adauga recentele achizitii ale companiei Jidvei, la Cernavoda, si plantatiile ceva mai vechi, dar prea putin cunoscute ale Fruvimed Medgidia.

    La Murfatlar, colosul creste, statiunea se ofileste 
    Podgoria Murfatlar este asezata intre Dunare si Marea Neagra, in centrul Podisului Dobrogei. Plaiurile viticole cuprind peste 2.600 de hectare din zona localitatilor Basarabi, Valul lui Traian, Poarta Alba si Siminoc. 
    Climatul continental, diversitatea amplasarii plantatiilor viticole, efectul protector al reliefului impotriva curentilor reci predominant nord-estici, ofera podgoriei Murfatlar un microclimat particular favorabil pentru realizarea unei largi varietati de vinuri. 
    Istoria recenta a podgoriei incepe in 1907, cand aici sunt plantate in scop experimental soiuri de vita de vie precum Chardonay, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat Ottonel si Folle Blanche, din initiativa a doi mari viticultori romani, Gheorghe Nicoleanu si Vasile Brezeanu. In 1936, a fost constituit nucleul a ceea ce urma sa devina unul dintre primii cinci colosi din industria vitivinicola autohtona. 
    In 1943 se infiinteaza Statiunea Experimentala Vitivinicola Murfatlar. Gama de soiuri cultivate in podgorie a fost largita cu soiuri valoroase precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Traminer Rose, Riesling Italian pentru vinurile albe si Cabernet Sauvignon si Merlot pentru vinuri rosii. In 1955, podgoria este consolidata si extinsa la suprafata de 2.600 hectare, prin infiintarea Intreprinderii de Stat Murfatlar. Treptat, vinurile produse aici s-au impus atat de piata interna, cat si pe cea externa, Intreprinderea de Stat Murfatlar devenind unul din liderii producatorilor romani de vin. 
    In 2000, un grup privat romanesc a achizitionat pachetul de actiuni majoritar. Desi suprafata administrata a mai scazut, Murfatlar a ramas cu certitudine unul dintre cei mai mari producatori de vin din Romania, din punct de vedere al cantitatii. Cu toate controversele iscate in jurul calitatii, Murfatlar ramane unul dintre principalii jucatori pe piata vinului, reusind sa faca chiar si investitii in modernizarea tehnologiei, in ciuda dificultatilor economico-financiare. 
    Din pacate, nu aceeasi soarta a avut-o Statiunea Murfatlar, ale carei suprafete s-au diminuat vazand cu ochii, odata cu fondurile alocate cercetarii. O eventuala reconsiderare a eforturilor colectivului de pasionati ai vinului de aici nu ar putea fi decat benefica industriei vinului.

    Miracolul hercinic de la Sarica Niculitel 
    La Sarica Niculitel, la fiecare pas gasesti locuri bune pentu vii. Relieful regiunii, format dintr-o succesiune de coline si terenuri plane, nu ridica probleme pentu viticultura; lumina si caldura sunt peste tot din belsug; solul are o buna structura si fertilitate si contine toate elementele chimice de care vita de vie are nevoie. Apa din precipitatii nu este de prisos, fapt care constituie o buna premisa pentru obtinerea unor vinuri de inalta calitate. Cel mai important factor care determina insa personalitatea acestui terroir de exceptie este vecinatatea resturilor a ceea ce candva au fost Muntii Hercinici. 
    In aceste conditii, nu este de mirare ca vinurile din Sarica Niculitel, produse de SC Alcovin SRL, si-au dobandit o reputatie aparte, ajungand in prezent sa ocupe un loc de prima importanta, atat pe plan intern, dar mai ales pe plan extern. Un succes deosebit a fost medalia de aur obtinuta in 2008 la Chardonnay du
 
    Monde, dar el nu a fost singurul 
    SC Alcovin SRL este o societate cu actionariat mixt romano-belarus (singura de acest gen din Romania), fiind infiintata in anul 2002. Societatea detine aproximativ 150 ha de vita de vie pozitionate in arealul situat intre Parcul National “Muntii Macinului” si Rezervatia Silvica “Dealul Chervant”. Acestei suprafete i s-au adaugat alte 50 ha, printr-un program de reconversie-restructurare a vitei de vie, printr-un program finantat din fonduri europene. In acelasi timp, investitiile facute in ultimii ani in crama depasesc 1.000.000 euro. Vinurile obtinute aici se livreaza imbuteliate si vrac, atat pe piata interna, cat si pe cea externa (Polonia, Belarus, S.U.A.). 
    Sortimentele de vin comercializate apartin soiurilor Aligoté, Riesling Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot, Pinot Noir, iar brandurile sub care sunt promovate aceste produse sunt: „Curtea Regala”, „Santa Crama”, „Hercinic Wine”.

    La Aliman, viile reinvie sub semnatura bordeleza 
    In 2006, trei nume grele din industria mondiala a vinului s-au hotarat sa infiinteze societatea WineRo, extinzand astfel si in Romania povestea de succes inceputa la Bordeaux si continuata la Bessa Valley, in Bulgaria. Dupa o minutioasa cercetare a potentialului fiecarei regiuni vitivinicole, deloc intamplator, cei trei s-au oprit asupra terroirului de la Aliman. 
    Este vorba despre Contele Stephan von Neipperg, proprietarul catorva podgorii celebre din Bordeaux (La Mondotte si Chateau Peyreau, ambele apartinand AOC Saint-Emilion, Chateau Canon la Gaffeliere si Clos de l’Oratoire, ambele AOC Saint-Emilion Grand Crue/Grand Crue Classe) si despre Dr. Karl-Heinz Hauptmann, co-fondator al companiei ECM in Cehia si fost Director al Merrill Lynch London. Nu in ultimul rand, este voba despre marele oenolog Marc Dworkin, cu o experienta bogata in Bordeaux, unde si-a inceput activitatea la Benjamin et Edmond de Rothschild si a continuat cu Vignobles Bessineau, Chateau Larmande, pana cand a inceput colaborarea cu Stephan von Neipperg. 
    Societatea WineRo are sediul in Bucuresti, iar podgoria societatii a fost infiintata in 2007-2008 in localitatea Aliman, judetul Constanta. Suprafata totala este de 80 ha si este cultivata cu soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra. In septembrie 2009, a avut loc primul cules de struguri in aceasta podgorie, primul vin urmand a fi lansat la sfarsitul acestui an. In curand, in comuna vecina Rasova vor incepe si lucrarile de constructie a cramei si a centrului oenoturistic. Pana atunci, cartea de vizita a celor de la WineRo ramane fascinantul vin Enira, produs de ei in Bulgaria.

    La Ostrov inca se cauta o identitate 
    Podgoria Domeniile Ostrov este situata de-a lungul Dunarii, pe malul drept, pe terasa superioara, pe o lungime de 30 de km, marginita la sud de frontiera cu Bulgaria. Expozitia dealurilor si luciul Dunarii confera culturii vitei de vie conditii bune pentru ca strugurii sa ajunga la maturitate si sa dea vinuri de calitate. Anterior preluarii de actualul proprietar, podgoria de la Ostrov era cunoscuta mai mult pentru strugurii de masa. Ambitia conducerii Ostrovit este insa de a obtine de acum vinuri de mare calitate, ceea ce este insa destul de greu de realizat pe o suprafata imensa. 
    In prezent, suprafata plantata cu vita de vie este de 1.180 ha, dintre care soiuri nobile pentru vin ocupa 890 ha (Feteasca Alba, Feteasca Regala, Cramposie, Rebbo, Pinot Noir, Riesling Italian etc.), alte 290 ha fiind plantate cu soiuri de struguri de masa (Moldova, Victoria, Muscat de Hamburg etc.). 
    Dupa o investitie destul de mare in tehnologie, SC Ostrovit SA a lansat anul trecut primele vinuri DOC-CMD: Canaraua Fetii (Pinot Gris si Pinot Noir); Cetatea Pacuiul lui Soare (Feteasca Alba, Feteasca Regala si Sauvignon Blanc); Cetatea Durostorum (Riesling Italian si Cabernet Sauvignon); Cetatea Vicina (Chardonnay si Merlot); Cossa diVino (un rose din Feteasca Neagra) s.a. Din pacate, rezultatele inca nu se ridica la nivelul ambitiilor exprimate, dar anii ce vor urma s-ar putea sa aduca unele surprize placute.

    Vii in asteptare 
    Pe linga certitudinea exprimata cu mai mult sau cu mai putin succes de producatorii amintiti mai sus, Dobrogea mai are cateva vii care s-ar putea sa aiba de spus ceva important in viitorul imediat. Pe langa viile de la Fruvimed Medgidia, intrate de ceva vreme intr-o nemeritata eclipsa, langa Cernavoda, pe drumul spre Rasova, au aparut Domeniile Dr. Pusca, fondate de cunsocutul oenolog si iubitor al vinului. Dupa restrangerea activitatii Casei Vinului „Dr. Ion Pusca” din Bucuresti, acesta a transferat o parte a afacerii in comuna Faclia, judet Constanta. Ulterior fondarii acestui punct de oenoturism, dr. Ion Pusca a intemeiat si plantatia viticola care ii poarta numele. Anii care vor urma raman sa confirme experienta acestui mare oenolog. 
    De la Rasova spre Aliman, pana in viile societatii WineRo, se intinde plantatia cunoscuta sub denumirea locala de „viile lui Albu”, dupa numele proprietarului. O afacere demarata energic, dar care in prezent afiseaza vizibil urmele crizei economico-financiare, parand a fi abandonata. Pacat! Inca nu e tarziu pentru o renastere. 
    Si ar mai fi, in acelasi areal si in aceeasi asteptare, viile plantate recent de SC Jidvei SA, in cautarea extinderii portofoliului sau.

Bogdan Dumitrescu 
Tel.: +40 729 070 371  
 
Autor: Sommelier Bogdan Dumitrescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Proiect pensiune P+1E, cu 7 camere
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14