PROMOTII
OFERTA SPECIALA MULTISOFT
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Proiect clasic hotel 5 stele, Bucuresti
Lista noutati Detalii
STIRI
Produs contrafacut ASEVI PARDOSELI PORTOCALA 1L
Lista stiri Detalii
LOCATII
Golden Tulip Ana Dome
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Focus

Cigarurile: fascinanta poveste a fumului de lux

 
Un trabuc de buna calitate, “hecho totalmente a mano”, adica confectionat 100 % manual, din frunze intregi, trebuie tratat cu acelasi respect acordat unei sticle de vin bun, unui Cognac, sau unui Armagnac. Un trabuc de calitate traieste, la fel ca si vinul: se formeaza si ajunge la apogeu pentru a cunoaste apoi declinul.
 
 
Astfel de trabucuri au nevoie de o perioada de maturare, in liniste, inconjurate de respect si de atentie, pentru a atinge acel varf de calitate in care aromele sale pot fi savurate din plin.
 
La inceput, un medicament condamnat
Cigarul, cum i se mai spune trabucului, este o creatie a indigenilor din America Centrala, care il fumau inca din secolul al X-lea. Insusi cuvantul “cigar” provine de la termenul “sikar”, corespondentul mayas pentru tutun, care in limba spaniola a devenit cigarro. Cateva sute de ani mai tarziu, in decembrie 1492, un anume Jerez, marinar din corpul expeditionar al lui Cristofor Columb, debarca pe coasta de nord a Cubei si vede un indian Taino cum tine intre buze un sul de foi rulate care ardeau. Din curiozitate Jerez il imita si este sedus pe loc de senzatia incercata. Odata revenit la Madrid Inchizitia il condamna insa la doi ani de inchisoare deoarece colegii sai dar si propria sotie depusesera marturie ca in timp ce isi satisfacea placerea nou descoperita din gura ii iesea fum iar din ochi scantei.
In 1520 tabacul ajunge in Europa prin portile spaniole Sevilla, Cadiz, Cartagina si Moguer, dar si prin portul Lisabonei, din Portugalia. De aici, consumul de tutun a ajuns in Franta prin intermediul ambasadorului Jean Nicot, care se afla la Porto. Acesta a dat numele sau nicotinei, dupa ce a vindecat-o pe regina de migrene administrandu-i tabac sub forma de inhalatie. Mai tarziu s-a raspandit in Italia si Marea Britanie. Calitatile medicinale ale tutunului sunt cele care au condus la inflorirea afacerii desi unii regi, cum ar fi Filip al II-lea al Spaniei si James I al Angliei, i-au condamnat consumarea.
 
Ulterior, atribut al puterii si al luxului
Trabucurile, asa cum le cunoastem astazi, au fost prima data fabricate in Spania la inceputul secolului al XVIII-lea, cu tutun cubanez. In 1790, fabricarea trabucurilor se extinde in intreaga Franta si in Germania, unde apar mici fabrici. Olanda, de asemenea, incepe sa produca trabucuri folosind tutun din coloniile ei din Extremul Orient.
La acea vreme, consumul de trabucuri se limita insa doar la Franta si Marea Britanie, unde productia de “Segars” a inceput in 1820. Datorita taxelor mari de import, trabucurile au fost considerate un element de lux in Marea Britanie. Foarte rapid insa, cererea de trabucuri pretindea o calitate superioara si trabucurile spaniole le fac loc celor din Cuba, pe atunci colonie spaniola.
In America de Nord, trabucul a fost adus in 1762 de catre Israel Putnam, viitorul general american in timpul Razboiului de Independenta, cand acesta s-a intors din Cuba, unde a servit in armata britanica. El a adus mostre de trabucuri si cantitati mari de seminte de tutun cubanez pentru a le planta in Connecticut. Productia nord-americana a luat avant in secolul al XIX-lea, iar dupa Razboiul de Secesiune din 1860, consumul de trabucuri devine simbolul clasei conducatoare din Statele Unite.
In aceeasi perioada, in vestul Europei, trabucul dupa cina, insotit de un pahar de vin de Porto, sau brandy, a devenit o traditie. Acest ritual a fost amplificat de faptul ca un lider de opinie, Printul de Wales, mai tarziu Edward al VII-lea, a fost un pasionat de tutun.
 
Povestea celebrelor trabucuri Cohiba
Aceasta incepe in jurul anului 1982 cand Fidel Castro il surprinde pe unul din bodyguarzii sai, Bienvenido "Chicho" Perez, fumand niste trabucuri extrem de fine si aromate. Intrebat de unde le-a procurat, acesta ii dezvaluie lui Castro ca un prieten de-al sau le ruleaza in mod special, astfel ca nu pot fi achizitionate din comert. Omul care le facea, lucra la fabrica de tutun din zona, “La Corona”.
Fidel Castro insusi l-a chestionat pe acesta in legatura cu metoda de fabricare a trabucurilor speciale, propunandu-i apoi sa devina fabricantul sau personal de trabucuri, impreuna cu o echipa de 5 persoane. Intr-o suburbie micuta din Havana trabucurile speciale, realizate manual, erau destinate doar lui Castro si unui numar restrans de inalti conducatori ai statului.
In anul 1982 Fidel Castro decide sa lanseaze Cohiba ca brand personal, trabucurile intrand direct in clasa premium. La 25 de ani dupa lansarea oficiala catre consumul public, Cohiba este brandul numarul 1 in lume in materie de trabucuri.
Evident ca si pretul de achizitie reflecta calitatea tigarilor din foi. In functie de modelul dorit, veti fi nevoiti sa renuntati la o suma intre 70 $ si 1.200 $ pentru o cutie, in cost fiind incluse si taxele de transport. Pe de alta parte, editiile limitate, de lux, pot ajunge foarte usor la cateva mii de dolari.
COHIBA ESPLENDIDOS: lungime 180 mm, diametru 18.26 mm;     
COHIBA EXQUISITOS: lungime 125 mm, diametru 14.29 mm;       
COHIBA ROBUSTO: lungime 115 mm, diametru 19.48 mm;          
COHIBA SIGLO I: lungime 102 mm, diametru 15.87 mm;       
COHIBA SIGLO II: lungime 129 mm, diametru 16.67 mm;       
COHIBA SIGLO III: lungime 155 mm, diametru 16.67 mm;       
COHIBA SIGLO IV: lungime 143 mm, diametru 18.26 mm;       
COHIBA SIGLO V: lungime 170 mm, diametru 18.26 mm;         
COHIBA SIGLO VI: lungime 150 mm, diametru 15 mm. 
 
Fumatul de trabucuri nu are nicio legatura cu fumatul de tigari, toate etapele prin care trece frunza de tutun pana sa ajunga “havana” – uscare, fermentare, dubla fermentare, maturare in hangare din lemn de cedru parfumat – fiind naturale, iar fermentarea elimina o mare parte din toxinele continute in frunze. Totodata, croirea frunzelor, adica taierea marginilor pentru ca frunza sa aiba un aspect impecabil, elimina in mare parte nicotina, care se acumuleaza chiar pe marginile frunzelor.
Aromele subtile si complexe – minerale, de cedru, de cafea proaspat prajita, ciocolata neagra, florale, piele spaniola, alune – sunt o adevarata placere.
Trabucurile se compun din trei parti distincte:
-Filler, umplutura – un manunchi, sub forma de acordeon, de frunze din acelasi soi de tutun sau soiuri diferite, care confera taria, corpul fumului;
-Binder, intaritura – adica frunza care infasoara umplutura si o fixeaza, conferind fumului atat note aromatice, cat si corp;
-Wrapper, invelisul – adica frunza care da aspectul final al trabucului, care trebuie sa fie de cea mai buna calitate si impecabila ca aspect. Aceasta ultima frunza de tutun este cea mai scumpa si este raspunzatoare pentru aroma fina si complexa.
Cele mai bune trabucuri vin, desigur, din Cuba. Insa mai exista o multime de refugiati cubanezi, unii chiar cu nume mari, cum ar Ramon Cifuentes, Carlos Torano, familia Padron, Nick Perdomo, care au parasit Cuba dupa 1959 si s-au dedicat in continuare pasiunii lor in tari din America Centrala sau Caraibe, care i-au adoptat cu bratele deschise. Unii dintre ei fac trabucuri de o calitate incredibila, cu nimic mai prejos decat cele cubaneze.
 
Humidorul face diferenta…
Humidorul este un recipient special care asigura o umiditate si o temperatura constante, permitand astfel pastrarea calitatilor si maturarea tutunului.
Conditiile optime in interiorul unui humidor sunt reprezentate de o umiditate de 70 % si o temperatura de 18°C. La o umiditate cuprinsa intre 65-70 %, trabucurile pot fi pastrate pentru perioade lungi de timp.
In timpul stocarii tutunul fermenteaza, consumand oxigen. Este necesar ca o data pe saptamana sa se aeriseasca humidorul pentru improspatarea aerului. Prin fermentare sunt eliminati anumiti produsi chimici nocivi.
Trebuie avut in vedere ca umiditatea sa nu creasca peste 80 %, intrucat in aceste conditii este posibila aparitia mucegaiului sau a ciupercilor si astfel calitatatea produsului este compromisa.

In interiorul humidorului se gaseste un umidificator care trebuie alimentat periodic cu apa distilata sau cu o solutie speciala.
Lemnul de cedru spaniol are proprietatea de a pastra umiditatea optima. Aceasta esenta degaja un miros placut, imbunatatind calitatile trabucului. Totodata, lemnul de cedru spaniol impiedica formarea de ciuperci si mucegaiuri si indeparteaza insectele daunatoare.
 
Sfaturi practice
Pentru savurarea unui trabuc avem nevoie de accesorii care sunt foarte importante atat in punerea in valoare a produsului, cat si in pregatirea lui.
Avem de urmat trei etape: taierea, aprinderea si “finalul”.
Taierea se va produce la unul dintre capetele inchise. Adancimea taieturii este foarte importanta si necesita anumite ustensile:
-Taierea «imprejur», cea mai uzuala si cunoscuta, se realizeaza cu o foarfeca, ghilotona sau cutter;
-Taierea in «V» - este mai simplu de realizat cu un cutter special, ce produce o taietura in V;
-Gaurirea - metoda mai putin folosita, realizata prin penetrarea unui cutter de forma cilindrica. 

  

Aprinderea trabucului
Pentru aprindere puteti folosi o bricheta cu gaz, un bat de chibrit mai lung, special, sau foitele de cedru existente in special la trabucurile in tub. In cazul brichetelor sau a chibritului este foarte important ca in momentul aprinderii sa lasam fumul provocat de pucioasa sa se disperseze si apoi sa aprindem trabucul. Aprinderea neadecvata va duce la o ardere rapida a Wrapper-ului, fapt ce va compromite aroma datorita temperaturii ridicate si a reactiilor chimice produse.
Totodata, o ardere prea lenta conduce la stingerea trabucului asa incat:
-tineti trabucul in pozitie orizontala, usor inclinat, in contact direct cu flacara, rotindu-l intre degete astfel incat suprafata capatului sa se inroseasca uniform.
-introduceti apoi trabucul intre buze tragand sau expirand (uneori) usor si rasucindu-l intre degete astfel incat sa se aprinda uniform. Nu inhalati fumul!
-continuati sa pufaiti astfel incat arderea sa fie intretinuta uniform.

Terminarea trabucului
-nu se consuma pana la capat, adica pana la zona etichetei;
-trabucul nu trebuie stins, ci lasat sa se termine singur, ultima lui "suflare" conferind o aroma placuta;
-un trabuc stins de mai bine de o ora nu este recomandat a se mai aprinde, intrucat aromele dispar si acesta devine iute.

Bauturile potrivite
Una dintre cele mai frecvente intrebari care mi se pune este "Ce bautura se savureaza alaturi de un trabuc?" Ei bine, nu exista un raspuns categoric la aceasta intrebare.
Asocierea lui cu coniacul trebuie sa fie in functie de aromele pe care le dezvolta, de vechimea lui. Coniacul poate sa nu fie partenerul principal al trabucului, dar atunci cand se intalnesc… senzatia este sublima.
Coniacul este intr-adevar asociat cel mai des trabucurilor, dar sa nu uitam de Armagnac, ce se bucura de o traditie mai indelungata decat coniacul. La urma urmei, ceea ce conteaza este preferinta personala. Ar trebui sa beti ceea ce va cade bine, pentru ca, in definitiv, fumatul unui trabuc este un lucru personal, si tot ceea ce tine de acest ritual trebuie sa va produca o stare de relaxare si de placere.
 
Liderii mondiali in productia de trabucuri
Republica Dominicana, care detine rolul de lider in industria trabucurilor premium de zeci de ani, ofera branduri mari precum Arturo Fuente, Davidoff, Macanudo si Montecristo si a ramas pe locul 1 si in 2013, cu exporturi de 133,6 milioane de dolari.
Nicaragua inregistreaza o activitate crescuta in sectorul industriei trabucurilor. Fabrici noi apar in fiecare saptamana si multe companii care se ocupa cu producerea de trabucuri sunt in expansiune, extinzandu-si fabricile existente si creand noi branduri pentru o piata americana avida de tigari din Nicaragua. Transporturile din Nicaragua au crescut cu 18,7 % in anul 2011, cu 1 % in 2012 si cu 15,1 % in 2013. Daca Nicaragua va inregistra cresteri semnificative in 2014 si transporturile din Republica Dominicana raman constante, atunci industria de trabucuri va avea un nou producator de frunte pentru prima data in istoria moderna.
Honduras la randul sau ramane un important jucator pe piata trabucurilor, insa nu are cresteri spectaculoase precum Nicaragua, care in cel mai scurt timp va deveni liderul mondial!
Cuba, caci nu o putem uita, ramane un producator consecvent pe piata in ciuda sanctiunilor comerciale impuse de catre americani.
 
Bogdan Dumitrescu 
Tel.: +40 729 070 371 
E-mail: bogdanidumitrescu@gmail.com
Web: www.somelierbd.ro
 
Autor: Text si foto furnizate de: Somelier Bogdan Dumitrescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
150 euro bonus pentru cititorii revistei HoRes - promotie AIR FRANCE KLM ROMANIA
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14