PROMOTII
KUMA - 20 de ani de reputatie in industria ospitaliera
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Parteneriat pentru interior elegant, la preturi fara concurenta!
Lista noutati Detalii
STIRI
Formele moderne KUMA definesc stilul tau de viata
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Focus

Despre mobilier, ca element distinctiv al amenajarilor din industria ospitalitatii

   
    In orice restaurant, hotel, pensiune, bar sau alt tip de locatii, poate primul lucru pe care il observam si pe care il evaluam instinctiv este aspectul locului, designul cu care se prezinta inca de la intrare, stilul ales de proprietar, care imprima personalitate locului si il distinge de restul locatiilor din zona. In functie de aspectul sau, de multe ori alegem sa ramanem sau nu in locatia respectiva, fara sa ne mai gandim la alte aspecte. 
    Mobilierul reprezinta unul dintre elementele de baza in cadrul unei amenajari si, in functie de stilul constructiei si al finisajelor, creeaza, impreuna cu acestea si cu restul accesoriilor, ambientul unitar al unei locatii. Incepand de la receptie si holul intrarii si terminand cu terasa, toate elementele de mobilier trebuie alese astfel incat sa se incadreze intr-un ansamblu de cel mult 1, 2 stiluri. 
    Daca stilurile existente azi in lume sunt destul de variate si pot sa difere destul de mult de la o zona geografica la alta, exista pe perioade de cativa ani, tendinte si influente la nivel global, creionate de designeri, care sunt urmate mai mult sau mai putin, in functie de intentiile proprietarilor si de buget. In tarile cu traditie in industria hoteliera, a restauratiei si a divertismentului, lasand loc imaginatiei si fanteziei, lucrurile sunt mult mai ordonate,  in functie de categoria locatiei, de stilul ales, de multele oferte de produse de mobilier si, nu in ultimul rand, de mai multii decoratori profesionisti; in Romania, in schimb, industria ospitalitatii este inca in perioada ei de dezvoltare si acest lucru isi spune cuvantul si la acest capitol. 
    Marile hoteluri si lanturile hoteliere investesc destul de mult in mobilier, schimbandu-l periodic, la cativa ani buni. In afara faptului ca este ales sa fie functional, mobilierul trebuie sa ofere in acest caz multa personalitate, o oarecare masivitate, proportionala intr-un fel cu marimea hotelului, fapt ce impune in amenajare, cel mai adesea, mobila din lemn masiv, cu tapiterii bogate si linii curbe. Un hotel cu constructie clasica impune, in general, o linie clasica si in amenajarea interioara, si in alegerea mobilierului. In prezent, se manifesta o relansare a barocului cu influente moderne.
 
Alegerile bine studiate si prospectarea pietei
    Primul lucru pe care specialistii il recomanda pentru a avea o amenajare de mobilier reusita, indiferent de stilul dorit, este sa consultati inainte mai multe variante, mai multe optiuni si sa nu va grabiti sa alegeti la repezeala un furnizor, un producator si o idee. Analizati mai multe idei si incadrati-le ipotetic nu doar in bugetul pe care il aveti, ci si in tipul de business pe care il doriti. Alegerea finala trebuie luata analizand ce tip de clientela doriti sa atrageti, in ce zona este plasata locatia, daca frecventarea ei se petrece indeosebi ziua, seara sau chiar noaptea, in cazul unui club sau al unei discoteci. 
    Ideal este ca, in cadrul unui stil ales, mobilierul sa fie in primul rand functional, sa aiba propria personalitate si sa se incadreze perfect in restul amenajarii, ceea ce nu se poate obtine fara macar putin talent, in cazul in care nu apelati la specialisti. 
    In investitia totala, ar trebui sa fie inclusa si investitia intr-un specialist in amenajari hoteliere cu experienta, care sa consilieze cu real folos proprietarii.
 
Mobila la comanda din PAL si MDF versus mobila din lemn masiv 
    Pentru ca este si vremea materialelor alternative, mai practice, usoare si mult mai ieftine, foarte utilizate si la moda sunt mobilierul din PAL melaminat si cel din MDF, acestea fiind oferite pe piata noastra de multe firme producatoare si importatoare. Tehnologia de prelucrare a PAL-ului este simpla, acesta fiind si motivul inmultirii producatorilor si al pretului nu foarte ridicat al mobilei. Mobilierul din lemn masiv, desi mult mai trainic, este mai dificil de prelucrat si mult mai scump. 
    Pentru hotelurile de 2, 3 si chiar 4 stele, mobilierul la comanda din PAL si MDF este in prezent foarte solicitat, acesta putand fi executat pe dimensiunile dorite si mai ieftin de inlocuit dupa un numar de ani, momentul schimbarii fiind ales in functie de cum a fost intretinut si de dorinta proprietarilor. Materialul MDF este, spre deosebire de PAL, mai rezistent la socuri si la umiditate, poate fi realizat in diverse profile si grosimi, fiind insa si ceva mai scump. 
    Oferta de mobilier din PAL, desi bogata, poate sa se diferentieze prin calitatea lucraturii, calitatea PAL-ului si personalizarea pieselor. Canturile mobilierului este bine sa fie de tip ABS, pentru o mai mare rezistenta la uzura. Un alt aspect ce tine, nu atat de functionalitate, cat de tendintele de moment, este si grosimea PAL-ului, care, cu cat este mai mare (chiar de 40, 50 mm), cu atat va capata un aspect de masivitate mai apreciat. Lemnul masiv, pe care il intalnim mai des la amenajarile locatiilor considerate de lux, este evident, un material cu atat mai scump, cu cat esentele de lemn si tehnologiile de fabricatie sunt mai scumpe. 
    La noi in tara, lemnul reprezinta inca o resursa naturala cu soiuri deseori mai ieftine decat un PAL din import, astfel incat, pentru cei care prefera totusi lemnul masiv, exista producatori care ofera mobila din lemn la preturi rezonabile. Pensiunile reprezinta o categorie pentru care o mobila functionala si rezistenta din lemn masiv poate fi o solutie mai practica decat mobila din PAL. Finisajul poate fi ales sa fie rustic, si in culori cat mai naturale, iar modelele, in linii simple, traditionale. 
    Mobila unei camere de hotel de 2, 3 stele va trebui sa fie, in primul rand functionala, rezistenta si cel putin placuta. Necesarul minim de piese de mobilier impune existenta a doua paturi (pentru un twin) cu noptiere, 1 dulap cu doua usi, un cuier cu suport de bagaje si un ansamblu de 2 scaune (scaune tapitate cu brate, demifotolii sau taburete) si o masuta sau un mic birou (masa de toaleta).
 
Cum se alege un producator de mobilier din PAL?  
    De multe ori, clientii care se adreseaza unui producator de mobila din PAL, apeleaza la acesta cu idei deja creionate despre cum sa fie mobila hotelului lor. Mai multa flexibilitate se dovedeste insa deseori inspirata. In general, este bine sa comandati toata mobila (pentru receptie, holuri, restaurante, camere etc.) de la acelasi furnizor, insa, pana la momentul in care luati o decizie, este recomandabil sa contactati macar 2, 3 ofertanti. Acestia va vor arata, pe viu, pe hartie sau doar pe ecranul unui computer (mai putin recomandabil), mobilierul standard pe care il produc, insa, doar vazandu-l si studiindu-l pe viu, veti putea studia calitatea lucraturii si a PAL-ului. In plus, daca solicitati proiectarea pe calculator a intregului mobilier, la anumite cote si cu anumite texturi, s-ar putea sa coste si sa nu studiati nimic mai mult decat designul virtual. 
    „Pentru producator, varianta cea mai ieftina este modelul standard, acesta fiind cel la care are cele mai mici pierderi pe foaia de PAL”, spune domnul Bodis, Director General la Delite Textile, firma care distribuie mobilierul din PAL produs de firma Klar Design, si care ofera si solutii complete de decorare textila pentru locatiile industriei ospitalitatii si ale alimentatiei publice. Modelul standard poate beneficia totusi de o personalizare minima, care sa nu-i ridice costurile foarte mult, realizata prin alegerea unei culori si a unui finisaj de PAL mai deosebite, prin aplicarea direct pe produsul finit a unor sine subtiri metalice, spre exemplu, sau prin alte mici modificari si adaugiri. 
    Personalizarea mobilierului si a amenajarii, in general, ridica pretul mult atunci cand este vorba de hoteluri mari, cu necesar mare de mobilier, insa pentru cele de 2, 3 stele, poate reprezenta un atu si un avantaj competitiv. Tipul „coquet” este la noi prea putin exploatat de catre mai micii investitori. 
    Atunci cand se discuta cu un producator, acesta culege elementele pe care le doreste proprietarul si cu care poate schita un preproiect, dupa cum ne spune domnul Adrian Boga, administrator la Aria Design, firma producatoare de mobilier din PAL. Pe baza lui se poate face un calcul de pret estimativ si se avanseaza proiectul, daca este cazul. 
    Organizarea unei licitatii cu asa-zise „camere de proba” poate fi pentru investitor o idee foarte buna in gasirea unei solutii de mobilare care sa se incadreze optim in hotelul sau. Aceasta licitatie presupune contactarea mai multor producatori si comandarea mobilierului pentru o camera tip la fiecare dintre acestia, dupa realizarea carora se monteaza direct in propriul hotel, proprietarul putand hotari apoi care dintre solutii este cea mai potrivita pentru locatia sa. Chiar daca va ramane cu 2, 3 camere mobilate diferit (pot fi camerele destinate personalului), nu va pierde banii si va putea alege studiind practic mai multe oferte in propriul hotel. Nu in ultimul rand, comanda trebuie sa fie livrata la timp, producatorii foarte mici lucrand uneori cu prea putin personal, care se ocupa atat cu productia, cat si cu montajul si carora le este imposibil sa fie in doua locuri in acelasi timp. 
    Oferta pietei cuprinde, pe langa produsele autohtone din diverse materiale, si produse straine. Acestea pot fi aduse la comanda de la marii producatori, cum ar fi cei specializati in producerea scaunelor si, in general, a mobilierului pentru baruri, cafenele, restaurante s.a.. Aici putem mentiona traditia italiana in design si productie, firma Italian Caffe Investitii oferind pietei noastre, la comanda, mobilier marca Rossi Dimension (pentru spatiile cu personalitate si stil), scaune si mese cu structuri metalice marcile SteelMobil, MetalMobilArredo si L&R. Scaunele si mesele acestor branduri ies in evidenta printr-un design deosebit, nefiind doar functionale si ergonomice, ci „imbracand” spatiile ce se doresc personalizate. Pentru locatiile tip bar sau cafenea, mobilierul liniei de bar este deosebit de important si trebuie sa iasa in evidenta. Italian Caffe Investitii propune mobilierul la comanda, pe baza unor modele modulare standardizate de la firme de referinta din Italia. Pentru un bar sau pentru o cafenea, structura piesei de bar reprezinta elementul de mobilier poate cel mai esential, pe langa mese si scaune, fotolii, semifotolii si canapele. In alegerea structurii de bar conteaza foarte mult tipul barului, clientela aflata in target si perioada din zi in care este destinat sa functioneze cu precadere. Culorile si textura materialelor folosite ies mai mult sau mai putin in evidenta in functie de tipul de iluminare, naturala sau artficiala si, in plus, daca inoxul, sticla si culorile mai calde se preteaza foarte bine pentru structurile barurilor de zi, cele de seara este bine sa beneficieze de materiale, culori si un tip de iluminare mai teatrale, cu accente de culoare si detalii de finisaj mai puternice.

    Atentie totusi la mobilierul importat de afara, in afara unor furnizori care aduc produse noi, de calitate, o parte din oferta de pe piata este constituita din mobilierul second-hand reconditionat!
 
Canapele, somiere si paturi, in general 
    Patul este unul dintre elementele deosebit de importante ale unei camere, fiind piesa  poate cea mai „incercata” dintre toate cele ce compun mobilierul. 
    Patul tip somiera tapitata este cel mai folosit in amenajarile hoteliere, spre deosebire de cel cu cadru metalic si saltea (folosit mai mult in amenajarile „home”), care este inca preferat la noi de catre unii dintre proprietarii de pensiuni si hoteluri. 
    Somiera tapitata modulara prezinta, pe langa robustete, si avantajul de a putea realiza, atunci cand exista cereri, din doua somiere single un pat dublu, unindu-le si punand deasupra o salteluta subtire de intretinere. Calitatile saltelelor de ultima generatie ofera destule avantaje, doar sa va informati bine punand intrebari furnizorilor. 
    Cu cat categoria hotelului creste, mobilierul va fi ales avand un plus de design, va fi personalizat in functie de stilul locatiei in ansamblul ei si va avea dimensiuni mai generoase pe masura camerelor, dar si materiale si tapiterii mai nobile. 
    Receptiile, holurile hotelurilor, lobby-urile, salile de protocol sunt spatii care, de asemenea, se mobileaza, canapelele de 2 locuri, masutele si fotoliile fiind alese sa inspire clientilor relaxare si confort, sa imbrace si sa faca aceste spatii prietenoase. Si asa cum si aceste spatii sunt diferite de la o locatie la alta, canapelele drepte sau in linii curbe, fotoliile, taburetele se pot, de asemenea, executa la comanda. Este insa bine sa le incercati personal inainte de a le cumpara si sa va informati asupra tehnologiei si materialelor care au fost folosite in fabricatie, mai ales la achizitionarea canapelelor si a somierelor, a saltelelor, unde noile tehnologii folosite confera acestora o mare rezistenta si o forma care se pastreaza in timp. Printre materialele performante si accesibile ca pret poate fi mentionat buretele de inalta densitate cu revenire, dupa cum ne spune domnul Serban Conea, manager al societatii Ever®Art, producator de mobilier tapitat. Canapelele produse de aceasta firma au scheletul din cherestea de fag, pot fi realizate standard, dehusabile, avand stiluri diverse, sau pot fi realizate la comanda, personalizate si adaptate la orice spatiu. De asemenea, acest producator poate asigura unei locatii inclusiv necesarul de fotolii si de tabureti.

    
    Canapele si fotoliile sunt destinate inclusiv livingurilor apartamentelor hoteliere, in acest caz fiind indicat sa alegeti canapele care se pot desface si transforma in paturi de dormit. 
    Totodata, este indicat ca fotoliile, canapelele si chiar taburetii, sa fie prevazuti cu tapiterie dehusabila, pentru a le putea spala si intretine usor.

    Multi proprietari de cluburi si baruri moderne aleg sa-si mobileze locatiile cu canapele de 2, maxim 3 locuri, care vor fi solicitate si supuse la o uzura timpurie, in cazul in care nu sunt de buna calitate. 
    Mobilierul din bambus, esenta exotica, este destinat in special dormitoarelor. Acesta imprima unei camere o atmosfera romantica, de poveste. 
    Mai putin cunoscut de hotelieri, ci mai mult de catre proprietarii de cluburi si de baruri, bambusul poate reprezenta o alternativa la mult prea folositul PAL. Pretul acestuia este ceva mai scump, mai ales cand mobilierul este importat. Exista insa si varianta unui mobilier din bambus produs la noi, cum este cel oferit de firma Dual Bamboo, care realizeaza gama completa de mobilier pentru camerele de minihoteluri, pentru receptii (fotolii, mese, canapele), dar si pentru cafenele, baruri s.a.. „Noi am brevetat anumite tehnici de lucru, astfel incat realizam o mobila rezistenta la uzura. Bambusul se trateaza intr-un mod specific, insa, pentru partea de structura a mobilei, folosim esente lemnoase traditionale (fag, rasinoase), pentru o si mai mare rezistenta.”, ne spune domnul Iulian Munteanu, director general Dual Bamboo. „Avem modele tip colonial, cu decoratiuni complicate, realizate din elemente specifice (sfori, rogojini), dar si mobilier modern, cu linii drepte. Cea mai mare solicitare o avem pentru amenajarile exotice. Oricate materiale plastice si sintetic-compozite s-ar inventa, vor fi si clienti care doresc o ambianta calda cu aer de poveste cu pirati.”, mai adauga acesta.

 
Trend-urile actuale 
    Intotdeauna va  fi la moda ceea ce este si foarte practic, iar stilul minimalist are acest atribut, facand cariera timp de mai multi ani. Acesta a cedat usor, usor locul unui stil mai decorativ si mai vesel, in ceea ce priveste tapiteriile in nuante interesante si vii de verde, cyclamen, galben aprins chiar, combinate inspirat in modele geometrice sau florale. 
    In prezent, se incearca combinatiile aparent ciudate, insa cu efecte stilistice deosebite. 
    Canapelele, reprezentand puncte forte in orice amenajare, fie de receptie, de living, de club si bar etc., pot fi modulare, putand fi alcatuite diverse combinatii, prevazute cu tapiterii dehusabile, din materiale prespalate, naturale in amestec, cum este bumbacul in amestec cu poliester sau avand doar partea cadru din piele. La moda sunt inca pernele decorative, foarte practice, comode si nu prea scumpe, cum sunt cele realizate din vata siliconata. Tendintele in materie propun partea de sezut cu tapiterie in dungi si cu perne de spatar cu flori mari, o combinatie aparte si de efect. 
    Atunci cand linia locatiei nu este una moderna, mobilierul clasic vine cu tente de inspiratie baroca, cu tapiterii aurii, bogate si in relief. 
    In salile de restaurant, sunt in voga mesele rotunde cu scaune tapitate in piele sau material textil. Rotunde sau patrate, foarte practice si la moda sunt si taburetele tapitate, care pot sta bine si intr-un bar, dar si intr-un hotel.
 
Terase si gradini de vara 
    Terasele si gradinile, destul de neglijate pana nu demult la capitolul mobilare, incep sa-si schimbe fata, vesnicele scaune si mese realizate integral din plastic, absolut conventionale, parand niste soldatei obositi, fiind inlocuite de ceva vreme de diversele scaune pe structura metalica, cu sezutul din lemn sau materiale compozite, materiale plastice speciale, cu forme studiate pentru a fi ergonomice si interesante, linii curbe, insa simple. Pentru terasele tip lounge, canapelele, taburetele mari si fotoliile tapitate, pe structura din lemn, bambus si rattan, cu linii simple, reprezinta o alegere mai sofisticata. 
    Mobilierul de gradina livrat de firma Secan Impex este executat din metal, bambus, rattan si lemn, reunind o gama foarte larga de modele de scaune, mese, mobilier tapitat, coltare si banci, modele avand un design avangardist si o tehnologie de fabricatie de generatie noua. Firma ofera inclusiv consultanta in amenajare. 
    Un alt ofertant, Madex International, distribuie o gama variata de mobilier metalic pentru gradini, terase, piscine etc., produs in Germania: scaune (din metal sau metal in combinatie cu lemn-teak), mese de diverse forme, pliante sau fixe, sezlonguri, bancute s.a.. 
    Metalul folosit la aceste produse este tratat si acoperit printr-o tehnologie speciala, numita Thermosint (o compozitie de plastic special si aluminiu de inalta calitate, acoperita cu trei straturi de protectie). Tripla protectie asigura mobilierului o mare rezistenta la expunere indelungata in conditiile speciale si dificile de exterior, la intemperii si la atmosfera sarata de pe litoral, precum si la temperaturi extreme, fie frig sau cadura. 
    Sezlongurile sunt iar la moda. Cele pe care le ofera firma Madex International sunt realizate din dralon, un material care nu se decoloreaza la soare si nu prinde mucegai.


    Pentru realizarea articolului au oferit informatii firmele: Delite Textile, Aria Design, Italian Caffe Investitii, Ever®Art, Dual Bamboo, Secan Impex si Madex International.
 
 
Autor: Cristina Dobrescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Hotel e-shop - magazin online de textile hoteliere
Lista nou intrati Detalii 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14