PROMOTII
Promotie la vopsele decorative
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Parteneriat pentru interior elegant, la preturi fara concurenta!
Lista noutati Detalii
STIRI
ROMEXPO deschide sezonul expozitional 2019 cu Targul de Turism al Romaniei si ROMHOTEL
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Focus

Echipamente si dotari moderne pentru baruri

   
    Barul reprezinta prin definitie un loc al relaxarii in doze mai scurte sau mai lungi, cum sunt cele pe care ni le permitem, in general, seara. Barul atrage adesea clientii in diversele pauze de peste zi, dar mai ales in timpul orelor “de dupa”, dupa afaceri si dupa serviciu, dupa orele de studiu, acesta fiind si la noi, din ce in ce mai des, un loc frecventat ziua doar pentru o cafea, pentru un fresh racoritor, o bere sau  pentru o gustare rapida. Vom vorbi de bar folosind acest termen la modul general, deoarece acesta a devenit un loc pe care il gasesti nu doar in locatiile cu profil de restauratie, hotelarie si divertisment, dar si la aproape orice benzinarie, in functie de destinatia si de amplasarea sa, barul avand mai multe variante de functionare: bar de zi (unitate care functioneaza, de regula, in cadrul hotelurilor si restaurantelor sau ca unitate independenta), bar de noapte, caffe bar, disco bar, cigar bar, piano bar s.a..
    Dotarile si echipamentele de bar sunt elementele pe care se sprijina practic intreaga functionare a locatiei, investitia presupunandu-se a fi una pe termen lung.
    Avand in vedere exigentele de functionare si de dotare a barurilor moderne, felul (destinatia), marimea, amplasarea si tipul de clientela vizat reprezinta factori cruciali in analiza pe care un investitor si firmele la care apeleaza pentru constructie si echipare o vor efectua inainte de a dimensiona intregul ansamblu de bar si necesarul de echipamente si dotari.
    Ca un exemplu in acest sens, un bar aflat pe un drum national va vinde preponderent cafea si mancare light (gustari) si mult mai putina bere sau alte bauturi alcoolice, spre deosebire de un bar aflat in plin oras. In consecinta, configurarea si dimensionarea zonelor de preparare si vanzare, a zonelor de depozitare si a celor de expunere (vitrine, retrobar), incepand cu structura de bar si terminand cu diversele dotari tehnice, trebuie sa asigure fluxul optim de vanzare, in orice moment, inclusiv in cele de varf, fiind proiectata in functie de toate elementele de baza luate in calcul, incepand cu marimea, capacitatea locatiei si destinatia ei. Si, ca sa nu aruncati banii pe fereastra, echipand un bar peste nevoile reale ale sale, dar nici sa rezulte subdimensionat, iar clientii sa astepte prea mult sa fie serviti, este indicat sa apelati la specialisti, la firmele de profil, care vor lua in calcul la dimensionarea barului toate elementele necesare, cu experienta pe care o au in domeniu.
    Daca apelati la firmele specializate, un alt avantaj, deloc de neglijat, este dat si de faptul ca acestia cunosc nu numai normele in vigoare obligatorii referitoare la siguranta alimentara, ci si modul practic in care le puteti respecta printr-o dotare profesionista a barului, dotare care sa respecte fluxurile tehnologice impuse de legislatie. Domnul Stefan Sofian, Director General la Societatea SDS Group, apreciaza ca,  “in 90% din cazuri, clientii nu solicita consultanta de la furnizorii de echipamente pentru baruri, consultanta fiind data de catre arhitectii sau designerii care au proiectat locatia respectiva”.
    Un alt furnizor de echipamente pentru bar, domnul Adrian Neagu de la Alcor Invest 2000, remarca faptul ca, deocamdata, nu toti proprietarii de baruri sunt dispusi sa investeasca sume importante de bani in echipamente, “90% dintre proprietarii de localuri pun accentul mai mult pe decor si amenajari – de exemplu, sunt dispusi sa investeasca in canapele din piele naturala, televizoare cu plasma sau diverse alte articole pentru decor, pe care cheltuiesc sume exorbitante, dar cand vine vorba de utilarea propriului bar, incep sa faca compromisuri, iar asta este o mare greseala.”.
    Domnul Bogdan Manea, C.E.O. la firma Trus, firma specializata in comercializarea echipamentelor de bar, este insa de parere ca, datorita normelor europene referitoare la siguranta alimentara, multi manageri de bar isi vor indrepta atentia spre ofertantii de echipamente si dotari, schimbandu-si optica de nevoie si dotarile neconforme din propriile locatii.

    Si domnul Miki Haiblum, Manager General la Italian Caffe Investitii, de profesie arhitect, cu o bogata experienta in proiectarea multor spatii publice in Italia si in alte tari europene, crede ca partea de consultanta si proiectare isi merita toti banii, odata alese modelele, barul cu toate dotarile fiind practic predat “la cheie” si montat in locatie in doar cateva ore, putand incepe sa-si scoata banii investiti!   
 
Structura de bar si dotarile din zona ei
 
    Structura piesei de bar este elementul constructiv in care, nu numai ca vor fi incorporate o mare parte a dotarilor, insa va detine si un definitor rol estetic si de personalizare a intregii locatii, fiind indicat sa aiba, daca nu o personalitate foarte distincta, macar linii ingrijite si elemente (culoare, textura, forme) in ton cu restul amenajarii. In prezent, structurile de bar pot fi realizate la comanda, linia de bar putand fi realizata pe baza unor module tehnice standardizate, care se dimensioneaza si se personalizeaza prin alegerea culorii, a materialului (care poate fi PAL, inox, combinatii de diverse materiale s.a.) si a finisajului. In afara modelelor standard, constructia barului poate fi integral comandata pe baza unui proiect nou, insa aceasta varianta este evident destul de scumpa.

    Printre furnizorii de solutii complete pentru baruri de pe piata noastra, firma Italian Caffe Investitii asigura o serie de dotari si echipamente, de la structuri de bar, espressoare etc., pana la scaune, mese de bar si terase si alte piese de mobilier, toate aduse la comanda din Italia, de la firme cu traditie in aceasta industrie si cu branduri cunoscute: Lai, Rossi Dimension, SteelMobil, MetaMobilArredo, L&R. Domnul Haiblum, managerul firmei, precizeaza faptul ca exista atat solutii standard scumpe, cat si variante pentru bugete mai reduse.
    Blatul de lucru este bine sa fie realizat din materiale rezistente, cum sunt marmura, granitul, inoxul alimentar sau materialele compozite speciale. Modulele tehnice indeplinesc diferite functii, precum cea de spalare, de depozitare la rece sau la temperatura camerei, de vitrina frigorifica s.a., in functie de complexitatea barului si de fluxul tehnic care se doreste. Structura de bar va cuprinde, atunci cand felul barului prevede si servirea unor preparate usoare sau a produselor de patiserie, o vitrina rece si/sau calda, aceasta putand avea desfasurare pe lungime sau, atunci cand spatiul nu o permite, putand fi ales un modul mai inalt si mai ingust. Alte dotari si echipamente obligatorii pentru orice bar, care vor fi amplasate la suprafata, in spatele blatului de servire, sunt: statia de cafea (care cuprinde espressorul, filtrul si alte accesorii pentru preparare si servire), statia pentru bauturi alcoolice si pentru nealcoolice, statia pentru spalare (cu un numar de chiuvete) si eventual statia speciala de spalat pahare. Corpurile de dulapuri (partea de jos a structurii barului) vor cuprinde de la sertare normale si frigorifice de depozitare a bauturilor, masini de spalat profesionale, pana la zona prevazuta pentru strans gunoiul zilnic.
    Statia de cafea cu espressorul mai poate fi amplasata si la vedere, in zona retrobarului, mai ales atunci cand este ales un model nu doar functional, ci si unul cu un design mai deosebit.
    Espressoarele reprezinta o piesa forte pentru o cafenea sau un bar de zi, unde se consuma un volum mare de cafea si alte produse pe baza de cafea espresso. Insa de orice fel ar fi barul, espressorul nu poate lipsi din dotare. Asta si pentru ca, unul dintre produsele considerate profitabile pe aceasta piata, il constituie cafeaua. La ora actuala, un numar mare de firme ofera espressoare profesionale de foarte buna calitate. Italian Cafe Investitii comercializeaza espressoarele Wega, domnul Miki Haiblum, Manager General al firmei, fiind de parere ca espressoarele traditionale, mecanice, ofera mai multa libertate de creare a diverselor bauturi cu cafea, cu conditia ca angajatii sa fie instruiti profesionist. Domnul Adrian Neagu, Marketing Manager la Alcor Invest 2000, afirma ca “la momentul de fata, tendintele sunt orientate catre espressoarele traditionale, care conduc inca detasat. Totusi, asta nu inseamna ca nu exista piata pentru espressoarele complet automate.

    Avantajul espressoarelor traditionale este ca sunt mai ieftine, utilizeaza un sistem mai simplu, care inglobeaza mai putine componente, de unde si o mai mica probabilitate de aparitie a defectiunilor. Dezavantajul major al acestor aparate este ca implica mai mult factorul uman. In principiu, este nevoie de un barman profesionist, un barista, cum il numesc italienii, care sa opereze cu acest tip de espressor, iar calitatea produselor nu este mereu constanta. Un alt dezavantaj ar fi ca, in timpul orelor de varf, un barista cu greu va face fata valului de comenzi. Espressorul automat elimina toate aceste inconveniente si nu trebuie sa fie operat de un profesionist. Printr-o simpla apasare de buton se prepara bauturile la foc automat, iar orele de varf nu reprezinta o problema. In plus, lucrul cel mai important, calitatea bauturilor ramane mereu aceeasi.”. Alcor invest 2000 aduce pe piata noastra espressoarele complet automate marca germana WMF (300 cesti de espresso/ora) si cele italienesti, traditionale, marca La Spaziale.
    Important este ca aceste masini sa fie fiabile, confectionate din materiale speciale, rezistente la o utilizare dura, in regim uneori aproape continuu. Espressorul poate avea unul sau chiar doua macinatoare incorporate, permitand astfel utilizarea simultana a mai multor tipuri de cafea. Un nou actor intrat pe piata espressoarelor specializate este firma Leida Impex, care comercializeaza masini superautomate cu sistem de abur, sistem automat pentru spuma de lapte si pentru mai multe retete.
    Firma Trus, pe langa serviciile de proiectare pentru locatii de acest tip, aduce pe piata noastra o gama variata de echipamente de bar, de la producatori cunoscuti si reprezentativi: espressoare marcile Franke (gama de masini superautomate de cafea, destinate in special locatiilor cu trafic mare de clienti) si Rancilio (masini cu doua, trei  sau patru grupuri, cu sisteme clasice, automate sau semiautomate), filtre pentru masinile de cafea (Bravilor si Bonomat), rasnite cu dozaj (Rancilio), spargatoare de gheata manuale si automate si sisteme profesionale de spalat pahare (Spulboy). Domnul Manea, C.E.O. la Trus, ne aminteste: “chiar si espressoarele automate pot prepara cateva retete de specialitati, cum ar fi latte machiato, cappuccino, cafea in trei culori, fara a avea personal pregatit in acest sens. Aceste masini sunt potrivite unui fast-food cu servire in volum mare, spre exemplu.”. Tot el spune ca, “in cazul locatiilor cu pretentii, a cafenelelor, unde meniul este alcatuit preponderent cu retete de cafea si cockteiluri si unde exista si un barista profesionist, se va opta intotdeauna pentru o masina clasica de cafea.”.
    Este important, atunci cand achizitionati un sistem profesional de cafea, sa aveti in vedere conditiile de garantie si postgarantie, precum si de service, o cafenea cu espressorul stricat nemaiavand de ce sa fie deschisa publicului. Astfel, pe langa alte dotari, este bine sa va ganditi si la un sistem profesionist de filtrare a apei, care va ajuta mult la mentinerea in conditii bune de lucru a espressorului, duritatea si impuritatile din apa putand duce la deteriorarea lui. Firma Trus ofera si sisteme pentru filtrarea apei, marca Brita. In functie de duritatea apei din zona, firma stabileste si tipul filtrului recomandat. SDS Group ofera pentru dotarile de bar espressoare de cafea, rasnite de cafea, storcatoare de citrice si de legume/fructe, blendere si masini de spalat si igienizat pahare.
    Echipamentele de spalat pahare usureaza si rezolva cu rapiditate problema paharelor murdare, care, la servire, trebuie sa arate impecabil, orice urma de pe un pahar fiind extrem de vizibila si reprezentand o foarte proasta carte de vizita.
    Firma Trus comercializeaza, spuneam, echipamentele de spalat pahare marca Spulboy. Echipamentele de limpezire a paharelor Spolboy functioneaza cu apa sub presiune, conferind o manuire rapida si facila si ocupand putin spatiu.

    Un alt comerciant de echipamente de spalat pahare, insa de dimensiuni mai mari, modelele putand fi incorporabile in mobilierul barului, este firma Line Group, echipamentele lor fiind marca Küppersbusch. Domnul Adrian Diaconescu, Directorul General al firmei, remarca faptul ca “un element important in dimensionarea masinii de spalat pahare il reprezinta inaltimea maxima admisa a paharelor. Exista modele care accepta si inaltimi de pahare de 30 cm, cum sunt paharele de bere. Totodata, intr-un bar, zgomotul produs de echipamente trebuie sa fie cat mai scazut.
    Masinile noastre de spalat au peretii dubli, iar pentru a proteja paharele sa nu se sparga, masinile au o pompa de apa speciala cu demarare delicata.”.
    Tot mai necesar intr-un bar a devenit si echipamentul de produs gheata. Domnul Stefan Sofian de la SDS Group remarca faptul ca “masinile de facut cuburi de gheata au devenit echipamente obligatorii in dotarea unui bar, cuburile de gheata utilizandu-se mai ales la cockteil-uri. Aceste echipamente trebuie sa functioneze chiar si la temperaturile mari din timpul verii.”. Cuburile de gheata obtinute de la o masina de calitate sunt de dimensiuni moderate si au aceeasi forma si greutate.
    Echipamentele de produs cuburi de gheata marca Hoshizaki sunt oferite de catre firma Line Group. In functie de forma in care este produsa gheata, aceste masini pot produce cuburi, fulgi, pepite etc.. Domnul Diaconescu, Directorul General al firmei ne spune ca, la achizitionarea unei astfel de masini, “in afara de productivitatea necesara, tipul de racire, modalitatea de stocare s.a., trebuie avut in vedere necesarul de gheata in timpul orelor de varf, lipsa ghetii in zilele calduroase de vara putand duce la scaderea clientilor.”.
    In achizitia unei masini de gheata, un rol foarte important il are sistemul de curatare si protectie antimicrobiana, ce impiedica dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor intre operatiile de curatare. Un alt comerciant de masini de produs gheata este firma Jo Grup.

    Nu in ultimul rand, barurile din zilele noastre au o mare cerere de bauturi racoritoare proaspete, mai ales din citrice, dar si din alte fructe si chiar legume, care trebuie realizate pe loc. Fresh-urile, cum li se mai spune, necesita echipamente speciale, cum sunt presele automate de citrice, marca Zumex, comercializate de firma Jo Grup, aceste prese avand si un design deosebit, putand sta la vedere pe blatul de lucru si facand din stoarcerea sucului un spectacol pentru client.
 
Dotari si accesorii pentru servirea produselor de bar
 
    Pentru servirea produselor, fie la mese, fie chiar la bar, sunt necesare o sumedenie de articole diverse, de la pahare de diverse tipuri si dimensiuni, in functie de multimea tipurilor de bauturi, cesti cu farfurioare pentru produsele din cafea si ceai, dozatoare de zahar, cupe pentru inghetata, farfurii pentru desert, tavi, fructiere, frapiere etc. Toate aceste produse este indicat sa fie achizitionate de la firmele specializate pentru sectorul HoReCa, fiind produse special concepute pentru o mai mare rezistenta in utilizare, un design in ton cu tendintele in materie si pentru o serie de alte atribute speciale. Doamna Amalia Sarmes Baciu, Marketing Manager la Axa Porcelaine, firma specializata in producerea si comercializarea produselor din portelan pentru locatiile de restauratie si divertisment, spune ca „atat pentru a atrage ochiul clientului, cat si pentru a fi practice, modele sunt gandite astfel incat sa nu oblige clientul la cheltuieli de depozitare sau manipulare excesive”. De asemenea, in ultimul timp, managerii de bar investesc cu mai mult curaj in  produse din portelan cu un design neconventional, cu asimetrii, pentru a personaliza si in aceasta privinta locatia. Tot doamna Sarmes Baciu remarca si faptul ca „mai mult decat inainte, clientii nostri doresc sa aiba cesti si alte produse personalizate in locatiile lor, astfel incat clientul sa retina vizual numele locatiei unde s-a simtit bine.” Nonconformiste sunt si modelele de cesti din portelan cu inele cu maner din inox si paharele cu inele cu maner din inox aduse pe piata noastra de catre firma Leida Impex. Firma mai ofera o gama diversa de articole pentru bar, de la tacamuri din inox pentru produse de bar, frapiere din inox, tavi, vase pentru gheata izoterme, racitor de lapte, cabinete pentru cesti si, nu in ultimul rand, o gama bogata de cesti si pahare, de la firme de renume in lume: Rosenthal, WMF, Giorinox.

    Bineinteles, produsele din portelan, sticla si cristal, in care sunt servite produsele, nu trebuie sa fie ciobite, dezasamblate (cu cescuta de un fel si farfurioara de alt fel) sau sa aiba aspect de produse uzate.
    Si la acest capitol, la dotarea unui bar este bine sa beneficiati de consiliere, pentru ca amanuntele pot crea neplaceri, doamna Nicoletta Paun, Director de Vanzari la firma Decorium, atragand atentia asupra faptului ca si o simpla scrumiera poate fi aleasa in functie de destinatia ei, in interiorul sau in exteriorul locatiei, fiind in acest ultim caz indicata o scrumiera anti-vant. Doamna Paun remarca si faptul ca, un segment aparte pentru sezonul de vara il reprezinta produsele din policarbonat, destinate mai ales barurilor din incinta piscinelor si a locatiilor asemanatoare (strand-uri, aqua park), cum ar fi pahare, boluri, gastronorme, acestea avand calitatea de a fi foarte rezistente la socuri si de a nu fi casante, evitand astfel posibilitatea accidentarii clientilor. Firma Decorium furnizeaza, de asemenea, servicii de personalizare a produselor cu logo-ul locatiei. Nu in ultimul rand, firma ofera si solutii de depozitare pentru economisirea spatiului (racks-uri pahare, vesela, tacamuri).
    Totodata, la achizitionarea paharelor si cestilor si a produselor din sticla si portelan, in general, trebuie avute in vedere si alte elemente importante.
    Domnul Gheorghe Mircescu, Sef Birou Marketing la firma Apulum, firma producatoare de portelanuri si purtatoarea unei vechi culturi ceramice, cultura Cucuteni, puncteaza faptul ca principalele elemente care caracterizeaza produsele cu destinatia baruri si restaurante sunt: grosimea adecvata a ciobului produsului, care sa permita folosirea acestora in cuptoare cu microunde si in masini de spalat, in mod frecvent, fara a se ciobi sau sparge; folosirea in reteta de fabricatie a celor mai bune materii prime, care sa asigure o rezistenta ridicata la zgariere a suprafetei utile a produsului; folosirea unor materiale de decorare (coloranti ceramici specifici) care sa asigure rezistenta adecvata decorului la solicitarile mecanice determinate de spalarea automata a produselor (nu se recomanda folosirea detergentilor corozivi, ci a celor lichizi).
    Produsele din portelan decorate cu aur, platina sau argint nu pot fi introduse in cuptoarele cu microunde, ne mai spune domnul Mircescu.
    Un alt comerciant este Homatex, ale carui produse sunt aduse de la unul dintre marii producatori - Pasabahce, un concern turcesc cu o productie extrem de variata de articole de sticlarie, inclusiv a celor destinate barurilor. Homatex ofera pietei noastre pahare cu si fara picior, intr-o mare varietate de modele, cani, cupe de inghetata, caserole, fructiere, frapiere, vase diverse si scrumiere.
    Domnul Lucian Novak, de la firma Homatex, ne spune ca piata noastra urmareste in prezent doua trenduri: primul se indreapta catre produsele clasice de bar si liniile de pahare mai uzuale, cel de-al doilea urmarind produsele de lux, din cristal de inalta calitate. „Noua tehnologie, ce presupune peste 2000 de cicluri de spalare, indice de refractie de peste 1.52 si de transmisie a luminii de circa 91%, este din ce in ce mai cautata de catre firmele care urmaresc standardele maxime de calitate.”, precizeaza domnul Novak.
    O ultima recomandare ar fi aceea de a incerca personal produsele, in prealabil, inainte de o comanda serioasa.

    Pentru realizarea acestui articol au oferit informatii firmele: SDS Group, Alcor Invest 2000, Trus, Italian Caffe Investitii, Leida Impex, Line Group, Jo Grup, Axa Porcelaine, Decorium, Apulum si Homatex.
 
 
Autor: Cristina Dobrescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
SAB NET / CAHM - cosmetica hoteliera cu textura naturala si prezenta europeana
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14