PROMOTII
Get Ready for SUMMER
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Proiect clasic hotel 5 stele, Bucuresti
Lista noutati Detalii
STIRI
Produs contrafacut ASEVI PARDOSELI PORTOCALA 1L
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Gastronomie

Franta...

 
Asa cum stiti, un tur gastronomic in templul gastronomiei mondiale m-a facut, inca o data, sa vad realitatile concrete si lumea in care traim. Daca spectacolele mele gastronomice implementate in afara Romaniei (din motive lesne de inteles) ma determina sa cred ca exista loc pentru si mai mult in ceea ce inseamna educatie gastronomica, acest ocol culinar m-a facut sa am o imagine completa a ceea ce inseamna desavarsire, daruire si sacrificiu pe altarul acestei industrii, pe cat de grea, pe atat de frumoasa: ospitalitatea. Nu vreau sa credeti ca folosesc cuvinte prea mari, pompoase. Atunci cand iubesti ceea ce faci, ai dreptul sa folosesti oricate epitete si cuvinte la superlativ vrei!

Sunt “marcat” de experientele mele gastronomice, iar articolele in care le povestesc au darul sa sensibilizeze, sa transmita emotie. Fericirea de a fi acolo, transpusa in cuvinte, pentru voi!
Scriu acest articol in ajunul plecarii mele in Franta. De data aceasta plec pentru un concurs international, marca Transgourmet Group, “Chefs en Or”. Un concurs la care Romania trimite doi profesionisti, dar, despre aceasta deplasare, intr-un numar viitor.
Nu pot sa nu scriu despre Lyon fara sa-mi treaca prin minte multitudinea de restaurante. Indiferent de categoria lor, toate au ceva in comun: oameni zambitori si mancare buna, intr-un cuvant ospitalitate, servicii. Am mai spus-o si repet, nu poti fi sus, in aria acestui tip de interactiune, daca nu ai capitolul servicii dus la superlativ. Stiu ca suna ciudat cum mi-am inceput articolul, insa militez pentru servicii de calitate, si am s-o fac pana voi vedea ca totul este asa cum ar trebui sa fie… Dar, inapoi la povestea noastra…
Lyon, Lyon, Lyon… Cu peste 1.000 de restaurante, toate situate in atentia turistului, majoritatea in centrul orasului. Locatii ce isi deschid larg portile si ofera un spectacol feeric. Aceasta este imaginea pe care am “furat-o” din zona pietonala, intrucat exista in Lyon un loc in care trebuie sa ajungeti… Rue des Marronnier si Rue Mercière, zona pietonala, unde restaurantele sunt usa-n usa, fata-n fata, unde nimeni nu are de zis nimic rau despre celalalt. Mi-a placut un raspuns dat de o doamna, draguta, la o intrebare de-a mea: “nu stiu daca la vecini este mancarea mai buna, insa haideti sa incercati si la noi”… Mancare buna, aceasta este expresia de baza! Clar ca exista concurenta, insa ea se face atat de elegant si cu zambetul pe buze... De la celebrele restaurante cu stele Michellin, pana la micutele dar extraordinar de cochetele restaurante cu mancare lyoneza, “Bouchon”, toti sunt preocupati, toti sunt atenti la detalii. Ti se ofera sa incerci tot felul de miniaturi, gustarele si alte atentii ce te-ar putea prinde in mrejele lor… sa te vrajeasca pe viata si sa stii ca doar aici te poti intoarce, caci aici te vei simti cel mai bine… Vitrinele cu dulciuri de toate felurile si formele, branzeturi si produse de carmangerie atent prelucrate in casa, ne-au creat o foame extraordinara, in cautarea unui restaurant ce s-a lasat greu de gasit, mai ales ca am mers pe jos pe colinele Lyonului…
“Les terrasses de Lyon” - 1 stea Michelin
Un restaurant dupa care am “alergat”… In apropierea unui alt mare restaurant, “Tetedoie”, tot cu o stea Michelin… De fapt, ma intreb ce restaurant din Lyon nu ar fi capabil sa obtina stele Michelin?
Un Chef exceptional, foarte prietenos, ne-a intampinat, dornic sa ii cunoasca pe cei ce nu au vrut sa plece din Lyon inainte de a gusta din maiestria lui Chef Davy Tissot, Meilleur Ouvrier de France 2004…

Pai… sa-ncepem!
Locatie de 5 stele, restaurant de hotel ce-i drept, hotel boutique, ne-a aratat si o parte de istorie, nu doar partea de gastronomie!
Rand pe rand, au inceput sa apara!
Amuse-bouche… Mouse de crab, cu lamaie si ciocolata neagra… Foarte interesant sa simti crabul in asemenea ipostaze. Delicios, textura fina… Bucuria gustului nu poate fi ascunsa… Crab in cornet de inghetata… lamaie si ciocolata… ”Monsieur, vous devriez essayer, première, la mousse au chocolat avec du crabe! ”… Mi s-a spus, elegant, cu ce sa incep… Un exercitiu pe care as vrea sa-l vad si-n restaurantele din Romania… ”We love to educate our customer…” - un slogan ce ar trebui sa devina hit si pe la noi…

Inapoi la masa noastra!
Jerusalem artichoke, cream soup… Foarte bine puse in balanta, gusturi echilibrate… unt, supa de pui si o radacina banala, transformata in lux… Chives nu prea conteaza in multe bucatarii, insa aici a accentuat toate aromele! De nota 10.

Am preferat sa trec direct la un peste, recomandat chiar de chef Davy, un biban de mare, salbatic, cu piure de sfecla, aromatizat cu ghimbir si lime. Am simtit destul de bine ghimbirul, insa preparatul a fost prea dulce dupa gustul meu pentru un peste care avea nevoie de un contrast mult mai puternic… Nu a fost rau, e o chestiune ce tine doar de gust, insa Gremolata servita la acest preparat m-a dus cu gandul direct in Italia si parca s-au mai asezat aromele… Aveam sa aflu la final ca Chef Tissot este pasionat de bucataria italiana, un lucru completat de toata atmosfera florentina din locatie.

Pregatesc, cu mandrie o spun, galuste din peste, placere regasita si in urmatoarea cerinta, Quenelle din langustine de Dublin. O reteta diferita de cea clasica, lyoneza! Un gust suav, sublim, insa de data aceasta diferenta este data de emulsia de ciuperci zbarciogi si uleiul de alune de padure, arome pe care as vrea sa nu le uit vreodata… Genial!

Pentru felul de baza am decis sa aleg carne de miel cu sos. Simplu si la obiect. Anghinare ca si garnitura, un strop de menta in sos… Sublim, poezie!

Daca pana aici am folosit zeci de superlative, oare despre deserturi ce sa mai spun? Ma tem sa nu va trezesc pofte incomensurabile, care sa nu poata fi potolite…

As putea sa inchei, precun Carrie Underwood… ”Inside your heaven…”
Experiente, nostalgie… O emotie culinara ce ma va tintui in timp, pentru totdeauna…
 
Cu drag,
Al vostru Chef Cezar, reporter culinar
 
Chef Cezar Munteanu Consulting
E-mail: cezar.munteanu@chefcezar.com
Web: www.chefcezar.com
 
Autor: Text si foto furnizate de: Chef Cezar Munteanu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
150 euro bonus pentru cititorii revistei HoRes - promotie AIR FRANCE KLM ROMANIA
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14