PROMOTII
HoRes Conference 2021 si Conferinta Forever Young Magazine 2021
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Ansamblu rezidential de 5 blocuri
Lista noutati Detalii
STIRI
Proiect de pensiune cu 6 camere si un apartament
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Vinuri

In vestul Romaniei, micile podgorii dau vinuri mari

 
    In prezentul demers, ne propunem sa parcurgem drumurile viilor si vinurilor din partea de vest a tarii, precizand insa ca nu este vorba decat de o schita oenoturistica si nu de o abordare exhaustiva, cu pretentii de verdict oenologic. Pe traseele propuse vom intalni vii si vinuri mai mult sau mai putin cunoscute, nu atat prin potential, cat prin produsele oferite pietei in prezent.
    In vestul Romaniei, doua regiuni isi disputa suprematia vitivinicola: cea a Banatului, in jumatatea sudica, respectiv cea a Crisanei si Maramuresului, spre nord. Delimitarea lor o fac viile Aradului care se interpun intre ele, intervenind cu un accent aparte. Este o zona unde istoria a consemnat vinuri mari inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea.
 
    Viile din vestul Romaniei sunt presarate pe toata suprafata zonei, de la Dunare pana spre nord, la Halmeu, fara a se inchega insa in masive viticole mari. In total, suprafata acoperita este de peste 17.000 hectare. Este vorba practic despre o lungime de 325 km, ceea ce face ca ea sa se afle sub influenta unor foarte variate conditii de „terroir”, ceea ce determina o mare diversitate a sortimentelor de soiuri si a calitatii vinurilor. Caracterul predominant este cel colinar, viticultorii cautand si adapostul, dar si deschiderea spre caldura si lumina soarelui de pe versantii muntilor. Singurele exceptii sunt viile din centrul viticol Teremia, din Banat, si cele din podgoria Valea lui Mihai, amplasata in judetele Bihor si Satu Mare. Acestea sunt asezate pe terenuri plane, evolutia vinurilor de aici fiind dependenta de solurile pe care creste via.
    Situata mai spre sud, regiunea viticola a Banatului beneficiaza de influenta favorabila a unui climat cu usoare nuante mediteraneene. In schimb, in Crisana si Maramures se face simtita influenta climei din Europa Centrala, mai putin propice dezvoltarii oricarui tip de vita de vie. Aici sunt create insa remarcabile vinuri albe.
 
    „Tot Banatu-i fruncea”
    Viile din regiunea Banatului au un caracter insular, incepand de la Moldova Noua, in judetul Caras Severin, si pana la Teremia Mare, in judetul Timis. Aceasta regiune viticola este binecuvantata de soare cu aceleasi temperaturi blande ca si cele din Moldova, luata in ansamblul sau. Chiar si cand vorbim despre temperaturile extreme minime din timpul iernii, acestea se apropie foarte mult de cele inregistrate in regiunea viticola a Dealurilor Moldovei, cu toata diferenta mare de pozitie geografica. Insa, Banatul mai beneficiaza de un plus de apa, atat din resurse pluviale, cat si freatice. Pe de alta parte, dupa media temperaturilor maxime din luna august si dupa umiditatea relativa de la ora 13 a acestei luni, ca si dupa lungimea perioadei fara inghet, a celei cu temperaturi active si a lungimii perioadei de vegetatie, Banatul are conditii asemanatoare mai degraba cu cele ale Munteniei si Olteniei. 
    Viticultura este practicata pe dealurile piemontane (cu altitudinea medie de 231 m) care fac legatura dintre Muntii Banatului si zona de campie. Viile regiunii se concentreaza in sase centre viticole care se insiruie catre nord, in ordinea: Moldova Noua, Tirol, Silagiu, Recas, Jamu Mare si Teremia. Soiurile albe mai des intalnite sunt: Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Riesling Italian. In ultimii ani insa au aparut si soiuri cum ar fi Chardonnay, care a facut o frumoasa cariera la Recas. Dintre soiurile rosii, mai raspandite sunt: Burgund Mare, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir si Cadarca.
    Candva celebre prin calitatea produsa aici de viticultorii svabi si sasi, viile Banatului sunt azi reprezentate cu cinste de numai doi producatori: Cramele Recas si Senator Prodimpex, firma vranceana care a cumparat insa vie si in Tirol, unde a reusit sa obtina un surprinzator Cabernet Sauvignon.
 
 
    Vinuri imperiale pe Dealurile Zarandului
    Judetul Arad dispune de una dintre cele mai renumite podgorii ale tarii, cea de la Minis-Maderat, situata intre apele Muresului si cele ale Crisului Alb. Candva, prin secolele XVIII-XIX, aici se obtineau vinuri ce erau apreciate inclusiv la Curtea Imperiala de la Viena. Ulterior, razboaiele si economia centralizata din regimul comunist au destramat prestigiul podgoriei, prin promovarea cantitatii in detrimentul calitatii vinurilor. Asadar, viile judetului Arad sunt concentrate, aproape in totalitate, in cuprinsul podgoriei Minis-Maderat, ocupand dealurile de la marginea vestica a muntilor Zarandului. Fasia ce delimiteaza regiunea Banatului de cea a Crisanei si Maramuresului se intinde pe o lungime de circa 50 km si pe o latime cuprinsa intre 1 si 4 km.  
    Podgoria este formata din doua centre viticole: Minis, la sud si Maderat, la nord. Criticul de vin Catalin Paduraru descrie cel mai explicit potentialul zonei pentru turismul oenologic: “Cel care vine prima oara la Minis traieste, in primul rand, incantarea de a se intalni cu un peisaj deosebit, cu puternice accente viticole. In zona localitatilor Paulis si Minis, viile sunt agatate pe pantele abrupte ale dealurilor, iar de la Cuvin in sus ele se resfira pe spinari domoale, cu deschideri largi spre paduri si munti.”
    Incepand cu anul 1999, societatea Wine Princess, a inceput sa reconstituie renumele istoricei podgorii, profitand de conditiile deosebite ale podgoriei, precum si de influenta climei mediteraneene. Podgoria e cunoscuta prin vinurile rosii, create prin tehnologii clasice de vinificare, din soiurile Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon si Cadarca. Tot aici se obtin insa, cu ajutorul tehnologiilor moderne, si vinuri albe, fructuoase si de mare finete, din soiurile: Riesling Italian, Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc si Feteasca Regala. Un aport sporit la refacerea prestigiului viticol al zonei l-a reprezentat investitia Wine Princess in turismul oenologic, aici fiind amplasata una dintre putinele pensiuni de profil din Romania. 
    Tot aici, in 2005, a aparut si societatea Elite Wine, care detine in proprietate 23 ha de vie. Structura sortimentala este reprezentata de soiurile albe, in proportie de 63% (Mustoasa de Maderat, Riesling Italian, Feteasca Regala, Sauvignon Blanc) si de cele rosii, in proportie de 37% (Burgund Mare, Merlot, Pinot Noir si Cabernet Sauvignon).
 
    In nord-vest vinuri elegante, dar in asteptare 
    In Crisana si Maramures, intalnim podgoriile Diosig si Valea lui Mihai, iar mai spre est gasim zona Silvaniei. Pot fi mentionate aici cateva importante centre viticole: Biharia si Tileagd - in sud, Halmeu si Seini - in nord.
    Podgoria Diosig grupeaza plantatii viticole dispersate pe o arie larga, la nord si nord-est de Oradea. Centrele viticole ale podgoriei (Diosig, Sacuieni si Saniob) au o traditie ce coboara pana in perioada anilor 1569-1578. Conditiile pedoclimatice nu recomanda podgoria Diosig soiurilor rosii. In schimb, aici se obtin vinuri albe ample, cu gust expresiv, cu un puternic caracter acid si fructuos. Intre soiurile cu potential in aceasta podgorie, se remarca Feteasca Alba, Feteasca Regala, Rieslingul Italian si parfumatul Muscat Ottonel. Vinurile de aici au o structura bine echilibrata. Daca ar beneficia si de o tehnologie de conditionare si de stabilizare corespunzatoare, ele ar putea retine atentia, cu siguranta, chiar si pe piata externa. Din pacate, conditiile actuale mentin inca podgoria Diosig in asteptare.
    In aceeasi zona, la Silvania, se obtin unele dintre putinele vinuri spumante naturale produse in Romania dupa metoda clasica Champenoise, adica prin fermentare in propria sticla, intr-o perioada care poate fi si de trei ani. Intreaga tehnologie este manuala si, important pentru vinurile spumante traditionale, fiecare sticla are o personalitate distincta. Singurul “defect” al acestor spumante din Silvania este faptul ca raman necunoscute, azi fiind aproape uitate.
    Cam in aceeasi nedreapta uitare au cazut si viile din Valea lui Mihai, personalizate de conditiile specifice ale nisipurilor din Campia Carei-Valea lui Mihai. In secolul al XVII-lea, viile de la Valea lui Mihai erau organizate in asa-numitele „gradini de struguri”, separate de terenuri arabile. Problemele legate de administrarea acestor „gradini de struguri” erau rezolvate de un consiliu cu atributii bine stabilite. Vinurile din podgoria Valea lui Mihai sunt obtinute, traditional, din soiurile Feteasca Regala si Mustoasa de Maderat (soi numit local Lampau). Sunt vinuri caracterizate de aciditate si fructuozitate, proaspete, dar si cu un potential serios de invechire.  
    Pivnitele de vinuri, sapate in dealurile de pe Valea Ierului, sunt remarcabile prin originalitatea si unicitatea portilor. Imbinand intr-un mod estetic specific lucratura in lemn si fier, portile dau o valoare de patrimoniu pivnitelor, asezandu-le pe drept alaturi de valorile culturale mondiale. Daca veti avea vreodata drum pe acolo, merita sa vedeti portile din Albis, Ianca, Sanicolaul de Munte, Sacuieni, Salacea, Tarcea, Targusor, sau Vaida. Si merita chiar sa si treceti de ele…
 
Bogdan Dumitrescu 
Tel.: +40 729 070 371  
 
Autor: Bogdan Dumitrescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Proiect pensiune P+1E, cu 7 camere
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14