PROMOTII
KUMA - 20 de ani de reputatie in industria ospitaliera
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Parteneriat pentru interior elegant, la preturi fara concurenta!
Lista noutati Detalii
STIRI
Specialisti internationali si locali din industria hoteliera se reunesc la TopHotel Tourism & Leisure Investment Conference!
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Cover Story

La margine de sosea, o afacere trainica: Fantanita Haiducului de langa Sibiu

 
 
Fantanita Haiducului, hotelul situat in Padurea Bradului si inima tarii, la doar 15 minute de Sibiu, reprezinta pentru sotii Georgeta si Ioan Tatu un proiect adus la maturitate in doar 5 ani fiind, in acelasi timp, copilul de suflet pentru care au depus orice efort a fost necesar, investind deopotriva material uman: timp si implicare personala, inteligenta, emotii s.a., cat si banesc, hotelul de trei stele inghitind chiar de la constructie o suma considerabila: nu mai putin de 3 milioane de euro.
Afacerea de succes pe care o prezentam in acest numar si-a castigat reputatia foarte devreme, la scurt timp de la deschidere, in 2004, coordonatele reusitei avand cateva puncte forte, care ies destul de usor in evidenta. Cand spun reputatie, nu ma gandesc doar la zona Sibiului, acest hotel avand cereri de cazare, masa si alte servicii provenind din toata tara si chiar din afara. Si ma refer inclusiv la faptul ca, dintre destul de multele hoteluri care exista la ora actuala in tara, Fantanita Haiducului a fost printre primele 9 hoteluri care s-au afiliat la o retea americana de renume, adica la Best Western, afiliere care s-a finalizat chiar in luna august a acestui an.
 
Afaceristi cu inima deschisa, crezuri puternice si planuri bine definite

In 2002, atunci cand au cumparat de la fostul FEDERAL COOP o baza de cazare si agrement veche si lasata in paragina, construita in perioada comunista (1973), pentru sotii Tatu, Fantanita Haiducului era prima lor afacere de tip hotelier. Noii proprietari au plecat de la bun inceput de la ideea ca vor construi nu doar un hotel la marginea drumului national, ci un loc care va fi dorit si vizitat pentru masa gustoasa, serviciile diverse si atmosfera sa placuta, atat din interiorul locatiei, din gradina si terasa cu aer proaspat, cat si din imprejurimile paduroase.
Vestea acestui loc plin de voie buna si bucate gustoase, cu portii haiducesti, cum le spune doamna Tatu, a mers repede, astfel ca, in anii din urma, Fantanitei i-au trecut pragul personalitati cu nume rezonante ale vremurilor contemporane, din viata politica si cea culturala, semn al succesului solid, consolidat in doar cativa ani. Printre cei mai cunoscuti oaspeti, ii putem aminti pe Traian Basescu, scriitorul Paolo Coelho si chiar Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu.
Doamna Georgeta Tatu, o gazda deschisa si cu o prezenta extrem de naturala, a contribuit la reusita cu experienta celor 36 de ani ai sai, dintre care o mare parte i-a dedicat restauratiei, dupa incheierea studiilor de Comert Turism. Munca in restauratie si hotelarie o face cu pasiune si, dupa cum multi clienti de-ai casei au observat de-a lungul timpului, este inima bucatariei de la Fantanita, unde multe bucate au iesit din propriile-i maini. Nu ma dau la o parte, ma bag unde e mai greu, ne spune doamna Tatu. Tot ea a fost cea care a impus un mod particular de prezentare a meniului, considerand ca oaspetii trebuie sa-si desfete si privirea, inainte de a gusta mancarea.
Este un mare adevar, in fond, sa transferi suflet unei locatii, bucatelor si atmosferei; cumva clientii simt intotdeauna acest lucru si revin, ducand vestea si printre cunoscuti.
Dupa terminarea studiilor in comert, domnul Tatu, acum la 38 de ani, a acumulat, la randul sau, o bine-venita experienta in domeniu, visand mereu la a avea o pensiune proprie spre anii de maturitate tarzie. Sotia sa a devansat insa aceste planuri, considerand ca acum este momentul pentru acest vis, astfel incat sa aiba parte de energia maxima impletita cu experienta acestei varste. Din capul locului, domnul Tatu a acceptat provocarea si a inceput o munca de logistica, pe care o continua si in prezent, preluand partea de constructie si de dezvoltare a afacerii.
Sotii Tatu mai au ceva in comun, pe langa ambitie si simt al oportunitatilor, o filozofie de viata transpusa foarte bine si cu inteligenta in afaceri: credinta doar in reusita si succes.
 
 
Afacerea a fost gandita in termenii actuali ai turismului modern, sotii Tatu cantarind bine fiecare pas, evaluand prin prisma, atat a experientei si a cunostintelor acumulate pana atunci in afaceri legate de comert, cat si a potentialului zonei si al locatiei in sine. Amandoi au decis de la bun inceput care vor fi domeniile pe care se vor face cunoscuti la Fantanita Haiducului, atuurile lor principale: bucataria traditionala facuta cu arta si oferirea de servicii complete pentru turismul de afaceri.

Domnul Tatu cocheteaza inca cu ideea de a investi in afaceri imobiliare in Sibiu, insa tot el marturiseste ca doi pepeni intr-o mana nu putem tine, desi exista multe tentatii.... De altfel, in Sibiu tot a investit, intr-o pensiune aflata in centrul orasului numita in mod inspirat Happy Day. Cand la Fantanita Haiducului nu mai e loc sa arunci un pai, sotii Tatu isi trimit cu incredere clientii in frumosul Sibiu, la cealalta locatie abia deschisa, pentru cazare. Astfel, oaspetii nu raman pe-afara, iar proprietarii reusesc sa-i multumeasca in folosul lor, a doua zi revenind la restaurantul Fantanitei, care nu poate fi ocolit de gurmanzi.
 
Au plecat de la o locatie veche cu nume de poveste, un amplasament inspirat si o viziune clara a afacerii

Vechea locatie oferea doar o structura veche, o cutie de beton, cum o considera acum domnul Tatu, avand ceva mai mult de o treime din dimensiunea actuala a hotelului, oferind in schimb toate utilitatile necesare unui hotel si un nume pierdut in folclorul local si regasit in povestile cu haiduci ale zonei. Nu in ultimul rand, fiind chiar unul dintre motivele principale ale alegerii acestei vechi baze de cazare, amplasamentul era ideal: aproape de Sibiu, in mijlocul naturii si usor accesibil, gasindu-se pe drumul national, cu putini competitori in jur.

Constructia noii locatii a insemnat reconsolidarea vechii structuri si marirea considerabila a suprafetei functionale, lucrarile durand circa 18 luni si consumand o suma mare de bani (circa 3 milioane de euro). Am refacut totul din temelie. Practic, nu a ramas in picioare decat structura de rezistenta, pe care am reconsolidat-o pana la etajul 1, deoarece nu era functionala, povesteste domnul Tatu, care a urmarit indeaproape lucrarile. In final, toata constructia a fost placata din nou cu piatra.
Investitiile au continuat de-a lungul anilor, printre cele recente numarandu-se o microstatie de epurare si construirea unei gradini de vara foarte pitoreasca, in stil traditional.
 
Turismul de afaceri: un potential al zilelor noastre

Chiar si dupa deschidere, mai tot profitul obtinut a fost reinvestit, pentru a dezvolta potentialul locatiei la maxim. Putea sa iasa si mai ieftin, insa proprietarii au dorit sa ofere de la bun inceput calitate, atat la partea de restauratie, hotelarie, cat si in ceea ce priveste serviciile, variate si gandite in special pentru un altfel de turism: cel de afaceri si de evenimente. S-a dovedit a fi o strategie inspirata, avand in vedere ca, in prezent, hotelul are cereri de acest gen chiar peste capacitate: lansari, team-building-uri, conferinte s.a..
 
Amplasamentul, fata de o locatie aflata in oras, ofera si un alt avantaj care, in zilele noastre si in acest context al afacerilor, se dovedeste a fi un atu deloc de neglijat: locul de parcare cu capacitate foarte mare (100 de locuri) si cu personal de paza. Infrastructura pentru turismul de business a fost prevazuta inca de la constructie si amenajare, subsolul cladirii adapostind diverse sali de conferinte si de consiliu, sala de internet, sala de fitness si un mic centru SPA (sauna, jacuzzi, solar, frizerie-coafor etc.). Privit de afara, hotelul se prezinta cu un aer clar rustic, plin de flori si verdeata, insa interiorul, pe langa aceeasi nota rustica a amenajarii, cu mult lemn masiv, este dotat foarte modern si gandit sa asigure atat o baza pentru afaceri, cat si una de agrement clientilor sai (teren de tenis, sala de biliard, sala de fitness s.a.).

Uitandu-se in urma, domnul Tatu nu regreta deloc alegerea acestui loc, insa ar fi preferat sa porneasca constructia de la zero si nu pe o veche structura, care i-a limitat intrucatva libertatea de a construi, aceasta fiind si mai dificil de reabilitat la standarde moderne. In primii ani, am locuit chiar aici, pentru a putea porni bine inca de la inceput, iar implicarea a fost totala, ne mai spun gazdele.

 
Restauratia aduce profitul, insa cu multa pricepere

In prezent, locatia cuprinde doua restaurante: Salonul Rustic (100 de locuri) si Salonul Rosu (180 de locuri), terasa, bar si crama, care impreuna totalizeaza 700 de locuri, fapt ce o recomanda foarte bine si pentru evenimente de tipul nuntilor, botezurilor si petrecerilor private. In plus, vara se poate lua masa inclusiv in foisorul de langa gratar.
Proprietarii au mizat de la bun inceput pe atuul unei bucatarii cu ingrediente proaspete si genuine, meniul romanesc fiind foarte apreciat. In ciuda faptului ca vorbim de un hotel aflat pe un bun amplasament, castigul, in acest caz, vine din restauratie! Capacitatea mare a celor doua saloane restaurant este ocupata, in prezent, in proportie de 80% , ceea ce inseamna evident un grad de ocupare foarte bun. In timpul saptamanii, 200 de locuri sunt pe meniu la carte, in weekend fiind ocupate si celelalte 400 de locuri. Bucatarul-sef a fost adus tocmai de la Sinaia, acest post fiind unul deosebit de important pentru restaurant.
La aceasta situatie fericita a contribuit si faptul ca Sibiul este, in prezent, un oras foarte cautat de turistii romani si straini, deopotriva, titlul de Capitala Europeana Culturala impulsionand mai toate afacerile legate de turism din zona. Sibiul, pe langa avantajul de a fi pastrat elementele medievale tipice este, de altfel, pozitionat ideal pentru turism, gasindu-se in centrul tarii, intr-un peisaj montan deosebit si beneficiind de aeroport international, fapt ce il propulseaza printre destinatiile turistice europene cautate in prezent.

Locatia arata foarte atragator pentru orice masina care trece pe drumul national, fapt ce contribuie constant la marirea numarului de clienti ai restaurantului.
Satisfactia noastra este atunci cand vedem parcarea plina de masini bune, ne spune razand doamna Tatu, cu un umor inocent.
 
Angajati instruiti si instrumente de lucru moderne

Sotii Tatu spun ca cel mai greu le-a fost sa-si formeze o echipa de oameni profesionisti. In aceasta bransa, personalul calificat fluctueaza foarte mult, astfel incat a trebuit sa gaseasca nu numai oamenii potriviti, dar si instrumentele de lucru care sa-i faca sa se simta recompensati si stimulati sa lucreze ca niste adevarate gazde. Astfel, ospatarii beneficiaza de comision, iar cei 50 de angajati ai hotelului sunt platiti la numar de ore de lucru, fiind dotati cu carduri de acces. Sotii Tatu au angajat chiar si un responsabil cu resursele umane, psiholog de profesie. Echipa este una tanara, media de varsta fiind de doar 29 de ani.
Accentul pus pe afacerea de restauratie a impus din capul locului si alte dotari mai putin intalnite la un hotel de trei stele: carmangerie si laborator de patiserie propriu si mai multe camere frigorifice. Nu in ultimul rand, sotii Tatu au investit foarte mult in dotarile specifice bucatariei. Totodata, hotelul dispune si de spalatorie proprie, care s-a dovedit a fi mai mult decat necesara, uneori chiar nefiind de ajuns pentru volumul mare de rufe rezultat in urma a mai multor evenimente dintr-un singur weekend. Externalizarea acestor servicii ar fi fost, in acest caz, paguboasa.
Toate aceste dotari au ridicat costul investitiei de la bun inceput, insa totodata au asigurat toata infrastructura necesara pentru ca lucrul sa se desfasoare fara hopuri si poticneli. Logistica este un aspect important in orice afacere cu ceva dimensiuni, cum este si cazul acestei locatii, gandita de la inceput la parametri pe care ii are astazi. Iar domnul Tatu si-a facut temele foarte bine atunci cand si-a dimensionat afacerea si a dotat-o corespunzator.
Fantanita Haiducului, incepand cu numele de poveste si cu istoria constructiei initiale, o cabana de mesteacan la marginea padurii, folosita se pare de haiducii locului, este in prezent un loc de popas vestit, unde pasiunea s-a impletit cu talentul in restauratie si hotelarie si unde viziunea unui cuplu de oameni ambitiosi si tineri a dat roade bogate si exemple de luat in seama.
 
Reteta Bucatarului-sef:
 
FILE DE CERB CU SOS DE VISINE
 
Ingrediente sos: zahar, otet balsamic, liquior Cherry, dulceata de visine, sos demi-glace, piper alb, sare, putin unt, cognac;
Ingrediente garnitura de legume: broccoli, conopida, ardei gras, toate sotate in unt;
Mod de preparare:
Se caramelizeaza zaharul, se stinge cu otet balsamic, se adauga Cherry, sosul demi-glace, dulceata de visine si se asezoneza cu sare si piper.
Legumele se trag in unt, sare, piper.
Fileul de cerb se tine intr-un bait cam o saptamana inainte de preparare, se feliaza, se prajeste pe gratar si se serveste cu sosul de visine.
Decor:
lujer de zmeura
 
Autor: Cristina Dobrescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
SAB NET / CAHM - cosmetica hoteliera cu textura naturala si prezenta europeana
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14