PROMOTII
HoRes Conference 2021 si Conferinta Forever Young Magazine 2021
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Ansamblu rezidential de 5 blocuri
Lista noutati Detalii
STIRI
Proiect de pensiune cu 6 camere si un apartament
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Focus

Mese de calcat profesionale

 
 
 
Anumite unitati hoteliere, care vor sa ofere clientilor servicii la standarde inalte, dispun de spalatorii complete, in care sa poata fi spalate, curatate si finisate/calcate atat textilele din camere (lenjerie de pat, prosoape, perdele) si restaurant (fete de masa, naproane, servete), cat si uniformele angajatilor sau hainele oaspetilor. In cadrul acestui serviciu, o masa de calcat profesionala este un echipament deosebit de util, datorita calitatii si eficientei cu care se realizeaza procesul de finisare.
 
 
 O masa de calcat profesionala este un echipament complex, un ansamblu la care lucratorul "se asaza ca la un strung" – ne spun specialistii in spalatorii. Sistemul presupune atat masa ca atare (ea insasi un dispozitiv complex), cat si fierul de calcat, manecarul, respectiv un generator de aburi, care la variantele moderne este incorporat in ansamblu. De cele mai multe ori intalnim o masa de calcat profesionala in unitatile prestatoare de servicii pentru publicul larg, unde este practic obligatorie, fiind cea mai calitativa si eficienta varianta de a calca o camasa sau o pereche de pantaloni la standarde care sa poata fi numite ”profesionale”. In privinta utilitatii ei intr-o unitate HoReCa, opiniile specialistilor sunt nuantate, miza fiind costurile, cantitatea de textile care trebuie prelucrate prin aceasta metoda, competentele angajatilor si alte cateva aspecte. In unele locatii, achizitionarea ei nu se justifica economic, fiind de asemenea o investitie serioasa.
 
Avem nevoie?
Cert este ca, daca serviciile oferite de hotel, reflectate de clasificare, includ si o spalatorie profesionala completa, hotelierii trebuie practic sa aiba si acest echipament. ”Mesele de calcat in unitatile de cazare sunt utile numai daca se ofera servicii de acest gen clientilor”, ne declara domnul Octavian Stirbat, Director General la firma Eastrade International. ”In general, numai unitatile hoteliere de 4 si 5 stele ofera asemenea servicii, dar mesele de calcat pot fi folosite si la pensiuni de 10 - 15 camere, avand in vedere faptul ca sunt totusi mai ieftine decat calandrele. Iar in unitatile de alimentatie publica ar fi utile numai daca proprietarii se angajeaza sa spele uniformele personalului”, completeaza domnul Stirbat.
In opinia domnului Sorin Popescu de la firma SDS Group, actualmente masa de calcat este indispensabila intr-o spalatorie, de orice natura ar fi ea, asigurand finisarea unei game diversificate de articole. ”Ca tip de masa de calcat pentru unitati de cazare care nu presteaza servicii de spalare / curatare a hainelor pentru clienti, recomandam mesele de calcat aspirante. Pentru unitatile de cazare care proceseaza si hainele clientilor, precum si tinuta personalului, recomandam mese de calcat aspirante / suflante sau aspirante / suflante / vaporizante”, afirma domnul Sorin Popescu. Dumnealui mai opineaza ca, in cazul unitatilor de alimentatie publica, o masa de calcat este utila pentru finisarea fetelor de masa si a naproanelor, atunci cand acestea nu depasesc dimensiunile de 1,5 x 1,5 m si nu sunt mai mult de 30 – 40 bucati pe zi, precum si in cazul in care, din motive de spatiu si buget, nu se poate monta / achizitiona un calandru. ”Totusi, pentru lenjeria de restaurant, precum si pentru lenjeria plata de hotel, se recomanda finisarea pe calandru”, adauga reprezentantul SDS Group.
                             

Domnul Catalin Stoica, reprezentantul firmei Euroservice Technology, atrage totusi atentia asupra unor aspecte de eficienta: din textilele de camera ale unui hotel, aproximativ 60 % prosoape si 40 % cearceafuri (cam 6 kg de rufe per camera), prosoapele se spala si se pot prelucra in uscator, iar cearceafurile la calandre. Ar mai fi uniformele angajatilor, care nu se spala zilnic, iar unele locatii solicita in acest scop o spalatorie externa (uneori, angajatii si le prelucreaza singuri acasa). Mai este problema indemanarii de a folosi un asemenea echipament – nu oricine este capabil. Prin urmare, trebuie luate in calcul si aceste aspecte. La prima vedere, pare a fi un echipament simplu, dar specialistii recomanda ca alegerea modelului, configurarea ansamblului sa fie atribuita unui specialist care sa ia in calcul necesitatile operatorului.
 
Mesele de calcat se impart in 3 tipuri constructive:
- Masa de calcat aspiranta 
Constructiv, aceasta este dotata cu un ventilator de vacuumare ce permite „fixarea” articolului de calcat pe masa, precum si circulatia aburului (produs de fierul de calcat) prin tesatura. 
Masa de calcat aspiranta si suflanta 
Aceasta, in afara de aspiratie, are si functia de suflanta (asigura circulatia aerului cald dinspre masa catre si prin tesatura). Constructiv, aceasta este dotata cu un ventilator suflant si este indispensabila procesului wet cleaning (curatare umeda, o alternativa la curatarea chimica, folosind apa). 
Masa de calcat aspiranta, suflanta si vaporizanta 
In afara de functiile de aspiratie si de suflanta, aceasta are si functia de vaporizare - asigura circulatia aburului dinspre masa catre si prin tesatura, fiind indispensabila curatatoriilor chimice.
 

Sfaturi de achizitie
Va prezentam in continuare cateva sfaturi pe care ni le-a dat domnul Catalin Stoica de la firma Euroservice Technology, in ideea ca o masa de calcat care sa faca fata unor solicitari intense, sa dea randament si sa fie tot timpul disponibila utilizarii trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte.
1. Masa (cu intreg ansamblul) sa fie aspiranta si / sau suflanta, deoarece astfel prelucrarea materialului confera trasaturile estetice dorite si se evita deteriorarea. Ca proces, aspiratia aburilor raceste materialul si atunci se produce o finisare stabila (la caldura, materialul continua sa ramana usor de sifonat).
2. Generatorul de aburi este deseori cheia unei finisari adecvate; este bine sa fie evitat un generator de capacitate mica, deoarece apa se consuma repede (capacitatea de 2 - 5 l poate fi insuficienta pentru o ora de activitate) si nu poate fi reumplut imediat. Trebuie apoi asteptat sa se raceasca, altfel apa intra in contact cu elementele fierbinti si poate opari utilizatorul. Astfel, nu este rentabil sa astepti o jumatate de ora sa se raceasca generatorul de aburi dupa ce ai calcat doar cateva camasi. In consecinta, este nevoie de un generator care sa fie alimentat continuu la reteaua de apa, pentru a avea abur continuu.
3. Calitatea aburului este de asemenea importanta. Este nevoie de un abur fierbinte, dar ”uscat” - bine dispersat, fin, aproape invizibil. Aburul intinde tesatura, o relaxeaza, iar aceasta forma obtinuta este mentinuta prin aspiratie, care preia umiditatea si o evacueaza. In cazul unei mese de calcat obisnuite, din tabla acoperita cu un material textil, aburul nu trece, iar calcatul se realizeaza mai degraba prin presare si deseori conferind un luciu nefiresc. O masa profesionala calca bine fara sa apesi.
4. Suflanta este utila pentru cazurile in care exista nasturi, cusaturi care nu trebuie sa se imprime pe materialul calcat (nefiind exercitata presiune ca in cazul unei calcari obisnuite - acest gen de calcare se mai numeste ”pe balon”).
5. O masa de calcat trebuie sa fie economica, iar acest aspect este rezolvat (sau nu) de modul de constructie. Exista variante realizate din tabla, care trebuie sa stea permanent calde cu ajutorul unei rezistente, altfel aburul se raceste si condenseaza in contact cu metalul. Dar exista si variante din fibra de sticla, care nu condenseaza, iar energia consumata este astfel mult mai mica. In plus, aspiratia se face pe toata suprafata, nu doar intr-un colt al mesei.
6. Ergonomia este foarte importanta. Masa trebuie sa se poata regla ca inaltime, pentru o pozitie corecta de lucru, si sa aiba o anexa pentru maneci (manecar). Fierul sa fie usor, la indemana, sa poata fi manipulat fara sa faci efort. De asemenea, este nevoie de o lumina adecvata, pentru a vedea bine ce este pe masa. Ca dimensiuni, latimea si lungimea trebuie sa fie potrivite pentru a putea calca si o pereche de pantaloni sau alte articole mari.

Toate acestea depind in mare masura si de calitatea etapelor anterioare calcarii. Nu poti obtine rezultate bune daca nu ai o masina buna de spalat si niste detergenti care sa pastreze proprietatile textilelor. Deci, revenim la aceeasi idee: o abordare profesionala integral.
 
Pentru realizarea acestui articol au oferit informatii firmele: Eastrade International, Euroservice Technology si SDS Group. 

Autor: Lucian Nicolescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Proiect pensiune P+1E, cu 7 camere
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14