PROMOTII
HoRes Conference 2021 si Conferinta Forever Young Magazine 2021
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Hotel 4 stele, Turnu Magurele, Teleorman
Lista noutati Detalii
STIRI
Proiect locuinta unifamiliala P+1E Corbeanca
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Focus

Mese si scaune pentru HoReCa: tendinte, calitate, preturi

 
 
 
 
 
Legislatia recent adoptata, referitoare la dotarea unitatilor de cazare sau alimentatie publica, cuprinde unele specificatii precum „mobilier uniform ca stil” ori „mobilier de calitate superioara”. Am incercat sa vedem cum sunt privite aceste doua concepte de catre furnizorii de mobilier si daca ele au ecou in randul achizitorilor.
 
 
Ar fi de asteptat ca, atunci cand vine vorba de estetica, gusturile sa creeze disensiuni, si cu siguranta exista metode personale de evaluare pentru fiecare furnizor de mobilier HoReCa, accentuate de faptul ca acestia isi ajusteaza continuu oferta in functie de cerere. Iar cererea, trebuie sa spunem, este suficient de variata. Daca privim insa piata in ansamblu, vom identifica o serie de tendinte comune, care se raporteaza la calitate, la criteriile de evaluare a acesteia, chiar daca in ultima vreme apar continuu materiale noi, cu proprietati care le largesc domeniul de utilizare si oportunitatile estetice.
 
Calitate si uniformitate, dupa lege
In legatura cu cele de mai sus, le-am adresat colaboratorilor nostri doua intrebari:
1. Pot fi folosite, in acelasi spatiu, mai multe tipuri de scaune?
2. Ce inseamna, in definitiv, calitatea mobilierului in HoReCa?
 „Bineinteles ca se pot combina mai multe tipuri de scaune, cu conditia sa aiba accente comune, ca materiale si/sau culori”, este opinia doamnei Claudia Albutiu, de la firma Flanutis.
„In general, se urmareste uniformitatea stilului si calitatea”, ne arata si reprezentanta firmei ID Point, Madalina Ditiu. ”Scaunele de calitate trebuie sa aiba un design placut, sa fie rezistente si sa aiba un pret corect. Cei care pot sustine calitatea produselor din dotare sunt producatorul, prin certificarile de calitate cu care isi insoteste produsele, si nu in ultimul rand piata, beneficiarul. Achizitorul pentru un hotel de 4 sau 5 stele stie ca fiecare piesa sau accesoriu din camera trebuie sa reprezinte intocmai categoria de clasificare a locatiei si va acorda atentie calitatii acestora”, mai declara dumneaei.
„Profilul locatiei trebuie evidentiat prin intermediul articolelor de mobilier, pentru a putea omogeniza conceptul vizual. In general, dorinta clientilor este ca interiorul sa fuzioneze cu exteriorul in ceea ce priveste mobilierul folosit, dar exista si foarte multe cazuri in care pentru exterior exista o alta viziune, cu totul diferita”, arata doamna Raluca Milin (Concierge Concept). In privinta calitatii, ne-a dat un exemplu de standardizare tipic occidentala: „In Italia exista o autoritate care trebuie sa certifice toate scaunele: CATAS – Institutul Italian de Cercetare si Probe in Sectorul Lemnului. Scaunele importate de noi au toate certificate emise de CATAS”, declara dumneaei.
Iata si opinia doamnei Marilena Tabarca (Albergo Contract): ”Este adevarat ca utilizarea mai multor tipuri de scaune poate fi „obositoare”, dar am vazut si combinatii foarte reusite. Deci uniformitatea stilului poate fi discutabila. Iar in privinta calitatii, aceasta se vede in timp. Daca rezista 5-10 ani fara interventii majore la imbinari (aici apar problemele principale), inseamna ca sunt de calitate. Totusi, se pot vedea detalii care ne arata calitatea scaunului: materialul din care este realizat, modul de imbinare, tehnologia de vopsire sau impregnare cu pigment, sistemul de prindere pentru scaunele tapisate”.
”In momentul achizitionarii produselor de mobilier, majoritatea proprietarilor deja urmaresc mentinerea unui stil unitar in interiorul unitatilor de cazare. Motivatia tine de aspectul estetic al unitatilor, precum si de cel financiar, adica de reducerile cantitative obtinute la comandarea unui numar mai mare de piese de mobilier. Chiar si in cazul in care se doreste folosirea mai multor tipuri de scaune, ele pot fi alese intr-un mod care sa permita mentinerea stilului unitar al unitatii”, declara reprezentantii firmei Elvila. In privinta criteriilor care atesta calitatea, acestia remarca: ”Diferentele dintre mobilierul de calitate inalta, medie si scazuta sunt definite de caracteristici cum ar fi materialele, modalitatea de asamblare si performanta. Mobilierul de o calitate inalta este realizat din diferite tipuri de lemn masiv, uscat la aer, realizat din anumite componente. Trebuie sa fie solid, rezistent, sa aiba o inchidere etansa, iar accesoriile sa fie de cea mai buna calitate. Mobilierul de calitate medie este realizat din lemn masiv mai ieftin, cum ar fi cel de rasinoase, PAL furniruit sau MDF. Nu ar trebui sa scartaie, uneori se observa deficiente minore, iar accesoriile sunt de calitate medie. Mobilierul mai slab din punct de vedere calitativ este realizat din PAL melaminat sau MDF. Nu rezista pe termen lung, nu poate fi dezasamblat si reasamblat, intrucat placile nu rezista la aceste procese, unele elemente se curbeaza sub greutati mari, iar expunerea la umiditate poate distruge piesa de mobilier”.
 
Calitati necesare meselor si scaunelor
1. Confortul
- scaunele pentru hotel si restaurant sunt tapisate de cele mai multe ori, pentru un confort sporit si pentru eleganta;
- tot pentru confort, in camerele de hotel se aleg in special scaunele cu brate sau demifotoliile;
- scaunele pentru sali de conferinte sa aiba un mic pupitru pentru scris, dupa caz chiar sistem integrat pentru traduceri; sezutul si bratele unui scaun ergonomic ideal trebuie sa fie ajustabile, permitand modificarea inaltimii; in acelasi timp, el trebuie sa distribuie greutatea in mod egal pe suprafata sezutului, protejand persoanele de durerile musculare.
2. Calitatile fizice
- sa fie rezistente la greutate si testate pentru trafic intens, avand ranforsarile necesare;
- sa se poata curata usor, avand finisaje rezistente la agentii chimici ai detergentilor folositi in industrie (mai ales cand este vorba de luciu);
- piesele din lemn si alte materiale inflamabile sa fie tratate pentru ingnifugare;
- cele pentru terase sa fie rezistente la intemperii (ploaie, radiatii UV, variatii de temperatura care provoaca modificari dimensionale).
3. Integrarea ambientala si adaptarea la publicul tinta
- pe cat posibil, sa fie respectat specificul locatiei;
- pentru bar, sunt caracteristice scaunele inalte;
- pentru cofetarie, cele mai intalnite variante sunt mesele de 2-4 persoane (cu scaunele aferente), care ofera intimitate;
- mesele sa fie din aceeasi gama, dar pot fi cu dimensiuni variate, pentru optimizarea spatiului (in restaurante sau in cadrul evenimentelor).
4. Disponibilitatea pe termen cat mai lung a modelelor, pentru a fi inlocuite in caz ca se deterioreaza.
 
Uzura morala, uzura fizica si mentenanta 
„Intotdeauna, uzura morala o precede pe cea fizica”, opineaza doamna Raluca Milin, reprezentanta firmei Concierge Concept. „Clientii devin din ce in ce mai exigenti si isi doresc locatii care au un anumit spirit si care se diferentiaza in piata (bineinteles, sunt si exceptii). Sunt foarte multi antreprenori in domeniu care au inteles ca un «refresh» al locatiei, din cand in cand, este benefic pentru business. In acest context, serviciile de mentenanta sunt imperios necesare, ca in orice domeniu din servicii”, continua dumneaei.
„Spre deosebire de moda vestimentara, tendintele de design al mobilierului se schimba intr-un ritm mai lent si sunt vizibile la nivel global. Pe de alta parte, uzura fizica a meselor si scaunelor utilizate in spatiile publice este mai intensa, deci in acest domeniu ea se produce mai rapid decat cea morala”, sunt de parere reprezentantii firmei Elvila. „Faptul ca oferim servicii de mentenanta pentru mobilierul din acest domeniu este asadar firesc”, completeaza dumnealor.
„Daca produsele sunt din gama premium, uzura morala este cea care intervine prima; daca sunt din gama economica – intervine cea fizica”, nuanteaza doamna Madalina Ditiu, reprezentanta firmei ID Point. Opinie impartasita si de doamna Claudia Albutiu (Flanutis): „La terase, berarii, cantine, uzura fizica isi spune cuvantul in primul rand. Mentenanta se poate face periodic, daca se doreste pastrarea mobilierului mai multe sezoane, mai ales in cazul celui de terasa, sau cand situatia o cere”.
«Periodic, scaunele trebuie verificate la imbinari, moment in care se verifica si starea generala a scaunului: sa nu aiba portiuni cu vopsea desprinsa, sau chiar bucati de lemn desprinse, lucru care poate produce rani sau disconfort clientului”, ne sfatuieste doamna Marilena Tabarca, Directorul firmei Albergo Contract.
 
Cat mai conteaza pretul
La Elvila, preturile si reducerile practicate pentru segmentul HoReCa sunt aceleasi ca si pentru ceilalti clienti, prezentate pe site-ul companiei, cu specificarea ca se aplica reduceri in functie de cantitate. Acelasi aspect determina si faptul ca transportul si montajul pot fi gratuite.
Dar... pretul nu este totul – ne spun majoritatea furnizorilor, desi acesta cantareste mult in decizia de cumparare. Locatia este rezultatul unui proces complex de elaborare, care porneste de regula chiar de la ideea beneficiarului. Beneficiar care, in final, vrea sa stie un pret.
Iata, deci, cateva repere:
- in gama larga de mese si scaune a firmei Concierge Concept, am vazut ca un demifotoliu poate porni de la pretul de 100 Euro (+ T.V.A.), iar o masa de la 110 Euro (+ T.V.A.); un scaun de polipropilena costa 40 de euro (+ T.V.A.);
- in functie de model, materiale (cu sau fara tapiserie), sau clasa de ignifugare, preturile la Albergo Contract pentru scaune variaza intre 25 si 320 de euro;
- la Flanutis, scaunele de calitate medium - superior, costa intre 30 si 150 de euro bucata.
 
Tendinte
”In domeniul hotelier si gastronomic, scaunele din lemn nu se vor demoda niciodata. Totusi, se constata tendinta folosirii lemnului in combinatii coloristice cat mai indraznete, cu sau fara tapiserii, in forme mai rotunjite si, obligatoriu, cu colturi rotunjite. Pentru Europa, pietele care influenteaza designul scaunelor sunt Italia si Franta”. 
                                                                                      Marilena Tabarca - Albergo Contract
 
”Piata cluburilor este foarte importanta pentru tendintele momentului. In privinta mobilarii teraselor, unde avem o experienta bogata, ne-am orientat catre o serie de piese noi din gamele clasic si modern, alcatuite din lemn si metal, cu un design ergonomic, articulat.” 
                                                                                                    Claudia Albutiu - Flanutis
 
„In continuare, designul minimalist ramane in tendinte. Ca materiale, sunt cautate sticla, metalul, materialele plastice cu proprietati mecanice sporite (polipropilena cu fibra de sticla, policarbonat, acril-nitril-stirenul). Se acorda atentie elementelor care influenteaza designul: picioarele la mese si spatarul la scaune. Nu in ultimul rand, romanii apreciaza din ce in ce mai mult creatiile marilor designeri care exista si pe piata autohtona.” 
                                                                                                     Madalina Ditiu - ID Point
 
„Cand vorbim despre o masina buna, ne gandim la Germania, cand vorbim despre tara deliciilor gourmet, ne gandim la Franta, iar cand vorbim despre design in toate dimensiunile lui, ne gandim la Italia, implicit la mobila Made in Italy. Cu siguranta, romanii sunt iubitori ai designului si frumosului - intotdeauna ne-au placut produsele italiene si evident creatiile marilor designeri. Noi chiar ne-am identificat prin faptul ca am reusit sa aducem in Romania mobilier de la producatori consacrati in domeniul HoReCa, la preturi romanesti. Ca tendinte, in ultima perioada se observa un trend catre o abordare moderna a clasicului. Demifotoliile si scaunele sunt realizate in general din lemn de fag, in diferite nuante, tapiseria fiind la alegerea clientului. Mesele respecta tiparul de picior din fonta/inox + blat (din diferite materiale, disponibile in foarte multe nuante), fiind o alegere deosebita si ca design, dar si ca mobilitate si confort. Ca materiale noi pentru sezutul si spatarul scaunelor, se folosesc tehnopolimerul, polipropilena, acrilicul si poliuretanul, pentru confortul si mobilitatea spatiului desfasurat. Pentru exterior, este recomandat aluminiul, metalul cromat si mai nou polipropilena, tehnopolimerii, policarbonatii.”  
                                                                          Raluca Milin - Concierge Concept (Sensio)
 
„Trendurile pe piata mobilierului se schimba gradual. Uneori se repeta, dar si atunci traditia este combinata cu inovatia. De aceea, niciun trend nu este perfect identic cu unul anterior. La nivel global, emergenta tehnologiei comunicatiei permite conectarea la orice idei de design existente in lume. Astfel, designul este influentat de stilul african, asiatic, japonez etc. Pe de alta parte, stilul clasic are intotdeauna propria sa piata, de obicei o piata premium. O alta influenta importanta in prezent este grija pentru mediu si reglemetarile conexe. De aceea, se doreste folosirea lemnului din surse sustenabile. Stilul modern are o influenta pe termen lung in designul mobilei, fiind inspirat din productia industriala care trebuie sa creeze in masa produse bune. La inceput, desi produsele erau ieftine, ele erau inferioare celor produse manual. De aceea, stilul Art Nouveau a rezistat. Insa, in timp, productia de masa si-a imbunatatit aspectul, incorporand stilul scolii Bauhaus, care combina arta cu productia de masa, iar aceasta miscare formeaza o influenta de succes pe termen lung. In final, conform postmodernismului, functia preceda forma, mobila are intelesuri multiple si este proiectata in mod fragmentat, modular. In ceea ce priveste culorile materialelor de acoperire, culorile anilor '70 joaca un rol major in anul 2011. Nuantele de verde, de la avocado pana la olive, cele de violet spre gri sunt cateva dintre culorile care vor influenta alegerile materialelor anul acesta.” 
                                                                                                    Cristina Marin - Elvila  
 
Pentru realizarea acestui articol au oferit informatii firmele: Albergo Contract, Concierge Concept, Elvila, Flanutis si ID Point.
 

Autor: Lucian Nicolescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Proiect pensiune P+1E, cu 7 camere
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14