PROMOTII
HoRes Conference 2021 si Conferinta Forever Young Magazine 2021
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Ansamblu rezidential de 5 blocuri
Lista noutati Detalii
STIRI
Proiect locuinta unifamiliala P+1E Corbeanca
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Eveniment

Olimpiada bucatarilor, IKA 2012 - Jurnal de manager

 
 
 
 
In perioada 6 – 9 octombrie 2012, la Erfurt, in Germania, a avut loc cea mai ampla manifestare a bucatarilor, manifestare care se desfasoara o data la patru ani! Este vorba despre cea de a XXIII-a editie a Olimpiadei bucatarilor.

 
 
Statistica evenimentului: 35 de echipe nationale, 25 de echipe nationale de juniori, 8 echipe nationale militare, 4 echipe de patiseri, 14 echipe de bucatari pentru cantine, 46 de echipe regionale, peste 350 de reprezentanti media, 1.320 de bucatari din intreaga lume inscrisi la concurs, 22 de bucatarii, 1.800 de locuri in restaurantele din cele 3 hale expozitionale, 9.810 de meniuri proaspat pregatite si servite in cele 4 zile de concurs, peste 500 de concurenti inscrisi la probe individuale, peste 50 de concurenti inscrisi la prima editie a sculpturilor in legume si fructe ”live”, peste 10.000 de farfurii, peste 12.900 de servete,  9.360 tacamuri ... folosite pentru a gati 20.000 oua, 1 tona carne, 1,2 tone peste, 700 kg cartofi, 4,6 tone legume, 2.500 litri de produse lactate (frisca, smantana, lapte), 140 kg zahar, 100 kg sare si 80 kg condimente!
Peste 200.000 de vizitatori si un profit estimat de circa 3,6 milioane euro, o localitate mica – Erfurt -  insufletita timp de  4 zile de emotiile tuturor participantilor!
Am avut privilegiul sa fiu managerul lotului national al bucatarilor si cofetarilor!
Pregatirea concursului, ca si alcatuirea echipelor, au debutat in luna iulie 2012, cu multe obstacole si multe surprize, atat din partea bucatarilor convocati, cat si din partea angajatorilor!
Nu voi intelege niciodata de ce un patron de restaurant nu realizeaza ce onorant este sa ai un membru al echipei lui in lotul national al olimpicilor, interzicandu-i acestuia sa participe la antrenamente sub pretextul ca are nunti si alte evenimente ...!
Si nici nu voi intelege de ce convocarile la antrenamente sunt tratate ca fiind optionale!
Avem o tara mica, dar se pare ca drumul dinspre localitatile din care proveneau unii bucatari selectionati este prea lung si anevoios! Ca si dificultatea antrenamentului!
De asemenea, nu voi intelege niciodata de ce un angajament dat este apoi ignorat, cand apare o oportunitate personala ...deci care nu are de-a face cu spiritul de echipa!
Unii, mult mai tineri, au inteles mai repede ce sansa unica au, iar la urcarea pe scena, in aplauzele a sute de participanti si suporteri, aveau lacrimi in ochi! Stiau ca o asemenea sansa este poate unica in viata lor profesionala!
Revenind la atmosfera competitionala, dupa serii lungi de antrenamente, modificari ale retetelor si ale modului de prezentare a preparatelor culinare si a dulciurilor, dupa ore istovitoare de munca pentru pregatirea tematicii, atat echipa nationala, cat si echipa regionala a Bucurestiului s-au mobilizat exemplar pentru ca Romania sa straluceasca si la aceasta editie a Olimpiadei! Si la aceasta olimpiada, stralucirea a avut culoarea bronzului! Iar lacrimile din ochii concurentilor a avut greutatea diamantelor! Si valoarea lor!
Sa facem cunostinta cu Echipa! Echipa nationala de la aceasta editie a Olimpiadei a avut urmatoarea componenta: Ioan Florescu (capitan), Cornelia Ghisoi, Samuiel Rus, Orlando + Laurentiu Zaharia, Daniel Buzea si Carmela Dragomir. Experimentatii echipei, Ioan, Cornelia si Carmela, n-au precupetit niciun efort ca toata expertiza lor acumulata in editiile anterioare sa fie impartita cu mai tinerii lor colegi, Samuiel, Orlando si Daniel! Media de varsta a echipei? Putin peste 37 de ani! Experienta si-a dat mana cu tineretea, iar rezultatele au fost vizibile!

Echipa nationala de juniori (tineri 18-24 ani), a fost alcatuita din Silvian Scornea (capitan, fara conditie de varsta), Dragos Bercea, Iulian Chivu, George Baciu, Alexandru Vreme si Viorica Comarniceanu (cofetar). Media de varsta (fara capitan, care nu a avut decat atributii de coordonare) ... 23,6 ani!
Echipa regionala a Bucurestiului a fost alcatuita din Daniel Stoenescu (capitan), Maria Popa, Eugen Grosu, Valentin Maftei si Adriana Ibrean (cofetar). Media de varsta ... 34 ani!
Agenda competitionala a echipei a fost urmatoarea: 6 octombrie – ora 5.00 AM, echipa regionala a Bucurestiului a expus Bufetul rece Arta culinara, pe cele 3 sectiuni: A – platou festiv pentru 8 persoane si finger-food pentru 6 persoane – 2 sortimente calde prezentate reci, 2 sortimente reci prezentate reci, B – meniu vegetarian (ovo-lacto) din 3 servicii pentru 1 persoana, inclusiv desertul si 4 preparate de baza inovative, montate individual, calde, servite reci, C – piesa festiva cu inaltimea de minimum 60 cm si petit-four pentru 6 persoane, 4 sortimente.
La ora 7.00 am, dupa mai bine de 48 de ore de nesomn si stres, echipa regionala a Bucurestiului si-a incheiat misiunea!
6 octombrie – ora 6.00 AM – echipa nationala de juniori a intrat in bucataria competitionala, unde in intervalul 7 – 12.00 a pregatit meniul de dejun pentru 90 de persoane. Meniul a constat in gustare vegetariana si preparat de baza.
5 ore febrile in care tinerii au demonstrat ca profesionalismul nu este doar apanajul seniorilor si ca isi merita statutul de membri ai lotului national de juniori ai Romaniei!
Excelent coordonati de mai experimentatul Silvian Scornea, tinerii au reusit ca in timpul alocat sa pregateasca pentru 90 de persoane un meniu savuros:
GUSTARE VEGETARIANA
Terina de iaurt gras cu castraveti si blat de marar, servit cu mousse de branza de capra cu tartar de rosii si blat de rosii uscate, alaturi de sorbet de rosii pe pat de crumble de nuci, emulsie de rucola cu maioneza, vinaigrette de ardei, salata.
PREPARAT  DE BAZA
File de somn de Dunare in mantie de jambon afumat in duet cu file de salau de Dunare cu pasta de ardei si tarhon, servit alaturi de canneloni crocant umplut cu ragú de legume si creveti, risotto cu sfecla rosie, piure de conopida verde, sos de unt cu vin si usturoi, folie fierbinte de vin si spuma de usturoi.
6 octombrie – ora 10.00 AM – echipa nationala de seniori intra in bucataria competitionala unde timp de 5 ore va gati un meniu de 3 servicii pentru 110 persoane.
Impecabil coordonati si antrenati de catre experimentatul si talentatul Ioan Florescu, echipa a pregatit la timp un meniu nu doar aspectuos, dar gustos si sanatos!
Aprecierile celor care au participat la cina pregatita de catre echipa nationala a Romaniei au fost la superlativ! Da ... poate putin subiectivi, ca doar cei mai multi erau romani!

Meniul de la Restaurantul Natiunilor pregatit de echipa nationala:
Gustare:
”Sandwich” de salau la cuptor, in duet cu somon umplut cu branza de capra, pe pat de biscuite crocant de ardei gras, servit cu budinca de conopida, canelloni umplut cu ragu de scoici, pralina de cus-cus, cu folie fierbinte de praz si spuma de marar.
Preparat de baza:
Muschiulet de vitel de lapte cu ierburi aromate, posat, in crusta de nuci, cu foie-gras, in mantie de zucchini, cu terina din spata si momite de vitel in mantie de crema de pastarnac, servit cu  muffins din cartofi cu trufe, tarta cu ciuperci, piure de dovleac aromat cu anason, legume verzi sotate in unt, sos brun aromat cu ficat de gasca, sos de smantana cu galbiori.
Desert:
Duet din mousse de mango si zmeura, cu jeleu din fructul pasiunii si mango, pe biscuite de ciocolata cu nuci pecan, servit cu sorbet de mango si fructul pasiunii, pe crumble de ciocolata, macaron cu fistic.
6 octombrie – ora 22.00 – se incheie o zi lunga si dificila, care vine dupa multe ore de nesomn atat pentru mine, cat si pentru echipe!
8 octombrie – ora 5.00 AM, echipele nationale de juniori si seniori expun Bufetul rece Arta culinara.

Seniorii, tematica integrala de la fiecare sectiune: A – platou festiv pentru 8 persoane, finger-food pentru 6 persoane, cate doua sortimente din fiecare categorie, cald – servit rece si rece- servit rece, 4 gustari inovative, montate individual, 2 calde servite reci, 2 reci servite reci, B – meniu gourmet din 5 servicii pentru o persoana, montate individual, 4 preparate de baza inovative, montate individual, pentru 1 persoana, meniu vegetarian (ovo-lacto) din 3 servicii, C – piesa festiva, minimum 60 cm inaltime, petit-four pentru 6 persoane, cate 4 sortimente, 4 deserturi inovative, montate individual, pentru 1 persoana.
Juniorii au expus un bufet rece alcatuit din platou festiv pentru 8 persoane, meniu de 5 servicii si piesa festiva din zahar la sectiunea C.
La ora 7.00 standurile echipelor aveau stralucirea ochilor lor!
Rezultate:
10 octombrie 2012 – ora 12.00
Echipa nationala de seniori – medalia de bronz la Restaurantul Natiunilor, medalia de bronz la Bufet rece Arta culinara
Echipa nationala de juniori – medalia de bronz la Bucatarie calda, medalia de bronz la Bufet rece Arta culinara
Echipa regionala a Bucurestiului – Diploma.
In clasamentul pe echipe, echipa nationala de seniori s-a clasat pe locul 27 din 35 de natiuni, echipa nationala de juniori pe locul 18 din 25 de echipe de juniori, iar echipa regionala a Bucurestiului pe locul 36 din 46 de echipe regionale participante.
Castigatoarea absoluta a acestei editii a Olimpiadei bucatarilor a fost, pe natiuni, Suedia.

Concluzii:
O olimpiada nu se pregateste in 3 luni, ea se pregateste timp de 4 ani!
Asa cum sportivii se antreneaza ani de zile pentru performanta, si bucatarii sau cofetarii au nevoie de conditii similare de antrenament, respect si recunoastere sociala!
Prin ceea ce fac zilnic in restaurantele sau cofetariile unde lucreaza, oamenii acestia minunati creaza ”suvenirul culinar” pe care fiecare turist il duce mai departe in tara lui, si cu toate acestea nimeni din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu a intins o mana de ajutor (si nu e vorba doar de bani!) acestei echipe! Daca n-ar fi atat de pasionati de ceea ce fac ... nu stiu cine ar mai pune proprii bani sa reprezinte ROMANIA la vreun concurs gastronomic international!
Felicitari tuturor celor care au pus Romania pe harta gastronomiei mondiale: Stefan Bercea, Ioan Florescu, Cornelia Ghisoi, Carmela Dragomir, Samuiel Rus, Daniel Buzea, Orlando Zaharia, Silvian Scornea, Dragos Bercea, Alexandru Vreme, Iulian Chivu, George Baciu, Viorica Comarniceanu, Daniel Stoenescu, Maria Popa, Valentin Maftei, Eugen Grosu, Adriana Ibrean!

Multumim sponsorilor, putini, dar foarte inimosi!
 
Autor: Text si poze: Dr. ing. Gabriela Berechet, Presedinte FBR, Team Managerul echipelor Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism - Romania si Federatia Bucatarilor din Romania la Olimpiada bucatarilor, IKA 2012
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Proiect pensiune P+1E, cu 7 camere
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14