PROMOTII
KUMA - 20 de ani de reputatie in industria ospitaliera
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Parteneriat pentru interior elegant, la preturi fara concurenta!
Lista noutati Detalii
STIRI
Formele moderne KUMA definesc stilul tau de viata
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Vinuri

Oltenia: alternativa romaneasca a Bordeaux-ului

 
 
 
 Aceasta regiune, bogata in dealuri si coline, este un vast amfiteatru cu deschidere spre Dunare. Ceea ce confera un plus de valoare deosebita terroir-ului acestei regiuni este o fantastica diversitate a sa, reflectata in lunga traditie a calitatii deosebite a vinurilor de aici. O calitate care adesea a concurat cu cea a celebrelor vinuri de Bordeaux.
 
 
 
 
Oltenia concentreaza in amfiteatrul pe care il formeaza mai multe tipuri de climat, incepand de la cel submediteraneean, din causul format de Dunare in Mehedinti, pana la cel temperat continental din regiunile submontane dintre Jiu si Olt. In aceste tipuri de climat se exprima diferite varietati de soluri, de la cele argiloase, pana la cele nisipoase, acolo unde filoxera nu a mai putut ataca tezaurul genetic al soiurilor autohtone.
 
Vatra a soiurilor autohtone
Regiunea ofera vitelor cultivate aici, alaturi de stramosii lor salbatici (Vitis Silvestris este prezenta in 40 de locatii, ce reprezinta adevarate centre genetice) resurse pedoclimatice dovedite de prezenta smochinului, migdalului si castanului comestibil, dar si de sortimente corespunzatoare pentru obtinerea de vinuri intr-o larga paleta calitativa. Prin multiplele microclimate si tipuri de sol, Oltenia ofera in spatiul sau conditiile optime pentru obtinerea atat de struguri de masa si pentru stafide (apireni), cat si a celor din care se obtine o gama completa de tipuri de vin si subproduse: rosii, albe, aromate, distilate de vin.

La varsarea Jiului in Dunare, la Bechet, arheologii au gasit radacini de vita de vie alaturi de monede care circulau in a doua jumatate a secolului I al erei noastre.

Mai tarziu, in vremea Romaniei Mari si in cea a Romaniei de azi, Oltenia a reprezentat mereu 15-22 % din intreaga suprafata viticola nationala. Vinurile rosii si aromate obtinute aici au reprezentat peste 40 % din balanta nationala a vinurilor de calitate. In timp, au devenit celebre viile din Dragasani, Segarcea, Orevita, Golul Drancei, Oprisor, Corcova, Dobrita, Halanga, Banu Maracine s.a..
In perioada prefiloxerica, in Oltenia era cultivata o buna parte din cele 45 de soiuri locale si nationale pomenite de G. Nicoleanu in lucrarea sa ”Introduction dans l’ameplographie roumaine”, aparuta in 1902. Acelasi autor, cooptat in colectivul prestigiosului Tratat general de viticultura – Ampelografie, aparut la Paris in perioada 1902-1910, sub coordonarea lui P. Viala si V. Vermurel, aminteste ca in Oltenia erau cultivate: Carloganca, Braghina, Gordan, Tamaioasa, Corb, Seina, Berbecel, Vulpe, Cornita, Balaban, Basicata, Slavita, Timpurie, Teisor, Razachie, Coarna Alba, Coarna Neagra, Tata Vacii, Tata Oii etc. In fruntea lor, erau pomenite ca deosebit de valoroase Braghina, Cramposia, Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Gordan, Iordana, Negru Vartos si Timpuria. Trebuie amintit si faptul ca, tot in acei ani, ampelograful francez J. Roy-Chevrier nota ca vinul de Cramposie de la Dragasani a fost incercat pentru sampanizare de catre N. Benger la Stuttgart, dand cele mai fericite rezultate. Recent, acelasi soi a fost folosit de Agricola Stirbey in obtinerea unui vin spumant, creatie a oenologului Oliver Bauer.
 
Prima adresa de flotant in Romania a Cabernetului Sauvignon
Potentialul terroir-ului Olteniei a determinat ca prima viza de flotant pe teritoriul Romaniei sa fie acordata soiului Cabernet Sauvignon in Dragasani, unde a fost introdus de podgoreanul G. Simulescu, in 1867. Aceleasi calitati au facut ca multe dintre vinurile Olteniei sa fie selectionate pentru a participa la Expozitia Universala de la Paris, din 1887. Dintre ele, Tamaioasa romaneasca realizata de Iordache N. Ionescu, din Dragasani, a obtinut medalia de aur.
In 1884 filoxera a lovit viile din intreaga Europa. Erau amenintate si vechile soiuri autohtone romanesti. Pentru salvarea lor, in 1889 se infiinteaza la Ciuperceni-Calafat o suprafata de 11 ha cu 32 de soiuri indigene provenind de la Cotnari, Nicoresti, Odobesti, Dealu Mare, Dragasani, Orevita, Golul Drancei.
Ulterior, in 1897, la Dragasani ia fiinta prima pepiniera din Romania pentru multiplicarea vitei de vie prin altoire. In 1935, in aceeasi localitate lua fiinta prima statiune romaneasca de cercetari vitivinicole. In 1962 se infiinta, la Craiova, Facultatea de Horticultura, la care s-a adaugat apoi Statiunea de Cercetari de la Dabuleni-Calarasi si cea de la Targu Jiu. In afara acestor institutii, in Oltenia a functionat si o importanta retea de scoli profesionale si tehnice de viticultura si vinificatie, la Dragasani, Halanga-Severin, Calarasi, Dabuleni, Craiova, Gradinari-Valcea, Calafat, Strejesti s.a.  
 
 
Producatorii de azi
In prezent, Oltenia vitivinicola este reprezentata de cativa producatori extrem de valorosi. Privind pe harta, de la stanga spre dreapta, avem podgoriile din Golul Drancei ale Cramelor Oprisor, apoi cele ale prestigiosului Vinarte, la Starmina si cele de la Corcova, administrate de Stefan Damboviceanu. Urmeaza viile de la Zimnicea plantate recent de Ioan Nicolae, patronul Interagro. Aproape de capitala Baniei, se afla viile Domeniul Coroanei de la Segarcea, incarcate de o frumoasa traditie. Iar inainte de a se inchide hotarul Olteniei, spre Muntenia, aflam viile de la Dragasani ale Cramei Stirbey, alaturi de cele ale Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu si de ale Casei Iordache. Chiar dincolo de Olt, ultimele redute viticole sunt cele de la Samburesti, ale holdingului Valvis si cele de la Castel Bolovanu, detinute de Vinarte.
Suntem departe de a epuiza aici informatiile despre podgoriile Olteniei. Ne vom opri asupra catorva dintre ele si in viitoarea editie.
 
                                            
Bogdan Dumitrescu  
Tel.: +40 729 070 371  
 
 
Autor: somelier Bogdan Dumitrescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Hotel e-shop - magazin online de textile hoteliere
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14