PROMOTII
HoRes Conference 2021 si Conferinta Forever Young Magazine 2021
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Hotel 4 stele, Turnu Magurele, Teleorman
Lista noutati Detalii
STIRI
Proiect de pensiune cu 6 camere si un apartament
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Editorial

Ospitalitatea si fiscalitatea

 
    Dupa un an 2009 in care dusurile reci au venit din toate direcţiile (scaderea gradului de ocupare in hoteluri, reducerea consumului in unitatile de alimentatie publica, lipsa de lichiditati, impozitul minim etc.), 2010 incepuse promitator, cu intentii clare de a fi reluate investitiile in HoReCa. Operatorii isi recalibrasera afacerile, preturile ajunsesera la un nivel rezonabil – unii specialisti chiar au considerat ca s-a exagerat cu discounturile. Existau sperante ca acel impozit minim poate fi tolerat si va fi suportabil pentru clientul final care oricum devenise un privilegiat al serviciilor, bineinteles la nivelul pe care putea sa-l ofere o industrie inca in formare. Cei mai multi operatori au dat dovada de o vointa de fier in a-si pastra afacerile, n-au dat bir cu fugitii cand au vazut ca HoReCa tinde sa nu mai fie o activitate profitabila, cel putin pe anumite segmente. Nu este exclus ca multi dintre cei care s-au incapatanat in rezistenta sa fi fost influentati de campaniile de promovare a turismului romanesc, pe care le-au urmarit cu sufletul la gura, fara sa aiba insa garantia ca ele au ajuns unde trebuie, adica la potentialul turist. Daca ne uitam la rezultate, vedem clar care a fost consistenta mesajului. 
    Cu toate acestea, in primele doua luni ale lui 2010 s-au reluat negocierile pentru achizitii, s-au facut comenzi, a fost trecuta in plan secundar, cel putin pentru cateva saptamani, lipsa cash-ului. Sau, in spiritul procedurilor deja impamantenite, s-a negociat indelung termenul de plata, in ideea ca din primavara situatia se va debloca iar banii vor veni oricum de la clientul final. A fost doar o tentativa onorabila. Tranzactiile au fost perturbate serios de agenda publica, incarcata cu noi subiecte, care de care mai interesante, in cel mai controversat sens al cuvantului. Impozitul forfetar si taxa pe produsele fast-food sunt ”vedetele” sezonului primavara-vara, sosite cu dedicatie de la un guvern care nu da semne ca ar fi foarte preocupat de consecintele acestor initiative, ci doar de ”hei-rup-uri” care sa mai aduca ceva bani la buget. Declaratiile de intentie ale autoritatilor, suprapuse unor probleme mai vechi (precum plata TVA-ului la emiterea facturii si nu la incasarea ei, care a pus in dificultate majoritatea firmelor), au facut ca reticenta sa redevina atitudinea dominanta. S-a reinstalat un climat instabil, nesigur, in care tot mai des regula este data de pretul mic si serviciul inconsistent.  
    Nu avem pretentia sa sustinem ca hotelurile, restaurantele, barurile din Romania sunt etaloane ale corectitudinii fiscale, dupa normele vechi sau noi. Este un domeniu efervescent, al serviciilor, in care rigiditatea excesiva dauneaza, iar acest lucru se poate vedea foarte clar in tarile care traiesc practic din turism. Acolo toleranta statului fata de operatori este de la sine inteleasa, pentru ca sistemul functioneaza in acesti termeni de relaxare - si nu ne referim doar la impozitare. Grecia sau Italia nu isi fac prea multe socoteli in legatura cu numarul oficial al angajatilor in turism. Este o atitudine inteleapta, care aduce economiei beneficii mult mai mari decat sumele stranse la bugetul de stat: turisti straini, ocuparea fortei de munca, consum de produse din cele mai diverse zone etc. 
    Pentru moment, insa, va trebui sa ascultam cuminti cum restaurantele, hotelurile si barurile din Romania sunt catalogate drept campioane ale evaziunii fiscale. Poate ca guvernul are dreptate. Poate ca ne ofera si un clasament cu locurile urmatoare. Pe o pozitie fruntasa sunt mentionati si furnizorii de servicii funerare – sa fie oare o premonitie pentru ce va urma, daca scopul primordial al guvernului este doar strangerea de bani la buget prin orice mijloace, si nu relansarea, cu adevarat, a economiei? 
 
Autor: Lucian Nicolescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Proiect pensiune P+1E, cu 7 camere
Lista nou intrati Detalii 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14