PROMOTII
Get Ready for SUMMER
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Proiect clasic hotel 5 stele, Bucuresti
Lista noutati Detalii
STIRI
Peste 80 de companii din industria ospitalitatii expun la ROMHOTEL
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Legislatie

Pensiunile ecologice

 
    Ce sunt pensiunile ecologice?
    “Eco-pensiunile” - cum mai sunt numite - sunt structuri turistice de primire, avand o capacitate de cazare de pana la 10 camere, totalizand maximum 30 de locuri in mediul rural si 20 de camere in mediul urban. Ele pot functiona in locuintele particularilor sau in cladiri independente, fiind detinatoare ale unei etichete ecologice.
    Eticheta ecologica pentru serviciile de cazare este menita sa continue seria proiectelor legislative in turism, vizand o noua ramura  atat de cunoscuta in lumea occidentala: eco-turismul.  Pana nu demult, ecoetichetarea se aplica numai produselor care aveau un impact redus asupra mediului si era reglementata prin Hotararea de Guvern nr. 189/2002, iar ulterior prin Hotararea de Guvern nr. 236/2007 privind sistemul revizuit de acordare a etichetei ecologice comunitare. Astfel, sistemul de etichetare ecologica viza toate produsele si serviciile, cu exceptia produselor alimentare, bauturilor, produselor farmaceutice si aparaturii medicale. De asemenea, eticheta ecologica nu putea fi acordata substantelor sau preparatelor clasificate ca fiind daunatoare mediului, toxice, precum si bunurilor fabricate prin procedee daunatoare pentru om sau care pot dauna consumatorului in conditii normale de utilizare. Momentan, eticheta comunitara este acordata unui numar de 16 grupe de produse, reprezentand peste 160 de produse, revizuite la fiecare 2-3 ani. Decizia Comisiei nr. 287/2003/CE privind stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice europene pentru servicii de cazare destinate turistilor introduce pe piata o noua structura a turismului si are ca scop: reducerea consumului de energie, reducerea consumului de apa, reducerea cantitatii de deseuri generate, favorizarea utilizarii resurselor regenerabile, a substantelor mai putin daunatoare mediului si promovarea comunicarii si educatiei in domeniul protectiei mediului.
Eticheta ecologica a Uniunii Europene este simbolizata printr-o floare si a fost creata in 1992. Ea reprezinta un instrument de certificare a produselor sau serviciilor care au un impact redus asupra mediului. Eticheta ecologica comunitara este gestionata de Comitetul Uniunii Europene pentru eticheta ecologica (CUEEE) si beneficiaza de sprijinul Comisiei Europene, al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene si al Spatiului Economic European (SEE).

     Obtinerea etichetei ecologice 
    Pentru obtinerea etichetei ecologice, agentii economici (fabricanti, importatori, prestatori de servicii, comercianti) trebuie, in primul rand, sa solicite aceasta eticheta de la Ministerul Mediului. In acest sens, in Romania a fost infiintata Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice, organ consultativ ale carui atributii si componenta sunt stabilite de articolul 2 din Hotararea de Guvern nr. 236/2007.
    In scopul etichetarii ecologice, companiile trebuie sa parcurga urmatoarele etape importante:
    1. Verificarea eligibilitatii companiei (daca face parte dintre agentii economici vizati: producatori, prestatori de servicii hoteliere sau de camping) 
    2. Testarea produselor sau a serviciilor de catre institutii special acreditate, inclusiv a constructiei in sine si a consumului de energie al acesteia - sa nu aiba impact asupra mediului. In acest sens, Ministerul Mediului colaboreaza cu Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice (in luarea deciziilor privind acordarea etichetei ecologice) si cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (in vederea evaluarii gradului de eficienta cu care eticheta ecologica raspunde nevoilor de informare a consumatorilor). 
    3. Depunerea unei solicitari de obtinere a etichetei de la Ministerul Mediului, care reprezinta autoritatea competenta. Solicitarea va fi insotita de un dosar care dovedeste ca serviciile prestate corespund exigentelor ecologice stabilite de Comisia Europeana. 
    4. Daca unitatea primeste eticheta ecologica, Ministerul Mediului incheie cu solicitantul un contract prin care se stabilesc conditiile de utilizare ale acesteia si informeaza Comisia Europeana despre decizia sa.
 
    Criteriile de acordare 
    Eticheta europeana este acordata produselor care sunt in conformitate cu anumite criterii stabilite la nivel european. Aceste criterii au fost identificate pe baza unor studii stiintifice complete asupra aspectelor legate de intregul ciclu de viata al produselor si sunt valabile intre 3 si 5 ani, ele fiind revizuite regulat pentru a tine cont de progresul tehnic. Incidente in acest caz sunt prevederile Hotararii  nr. 1855/22.12.2005, pentru serviciile de cazare pentru turisti si cele ale HG nr. 1587/2006 pentru serviciile de camping. La nivel european, criteriile se regasesc in cuprinsul Deciziei nr. 2003/287/EC privind stabilirea criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice serviciilor de cazare pentru turisti.
 
     Avantaje 
    Avantajele etichetarii ecologice sunt destul de mari, inclusiv in ceea ce priveste cresterea profitului agentilor economici. Produsele cu impact redus asupra mediului si turismul in zone cu potential ecologic sunt promovate prin diverse campanii finantate din fonduri comunitare, iar IMM-urile etichetate beneficiaza de o reducere de 25% din taxa de evaluare. Tot aici putem mentiona criteriile selective pentru produsele ecologice (acestea difera de la caz la caz). 
    Avantaje exista si pentru consumatorul interesat de asemenea servicii: se promoveaza managementul calitatii si codul de etica in turism. Insemnul ecologic poate reprezenta o garantie a calitatii turismului pentru ca aceste criterii de acordare sunt aceleasi la nivelul intregii Comunitati Europene, iar strainii vor sti la ce conditii de cazare sa se astepte. 
    Totusi, prevederile legislative sunt inca lacunare, dar odata implementat acest sistem, va fi mult mai usor sa intelegem avantajele sale. Programul anual de dezvoltare a produselor turistice pe 2009 are in vedere acest lucru. Astfel, articolul 2 din Hotararea nr. 314 din 18/03/2009 de aprobare a planului turistic face referire la preluarea conceptului de eticheta ecologica in sistemul hotelier din Romania si organizarea de seminarii nationale si internationale in vederea elaborarii strategiei de ecoturism, al reducerii poluarii in domeniul turismului, dar si implementarii etichetei ecologice.
 
 
 

Telefon: 0745.007.311                           
E-mail:
elena.grecu@avocatii-tai.ro        
Web:
www.avocatii-tai.ro
 
 
 
Autor: Avocat Ana-Maria Pruteanu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
150 euro bonus pentru cititorii revistei HoRes - promotie AIR FRANCE KLM ROMANIA
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14