PROMOTII
HoRes Conference 2021 si Conferinta Forever Young Magazine 2021
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Ansamblu rezidential de 5 blocuri
Lista noutati Detalii
STIRI
Proiect de pensiune cu 6 camere si un apartament
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Focus

Pentru spalatorii complete: uscatoarele profesionale

 
 
Uscarea rufelor se poate face si natural, prin expunere in aer liber - mai pot fi vazute cazuri, la unele pensiuni situate in locuri in care estetica nu este miza cea mare (sporeste farmecul vieţii rustice, desi obtureaza peisajul). Lucrurile nu sunt tocmai in regula, pentru ca expunerea rufelor in public poate veni in contradictie nu doar cu regulile estetice, ci si cu reglementarile locale sau cu normele de clasificare. Oricum, problema devine serioasa cand trebuie spalate si uscate textilele de la 50 de camere, in plin sezon turistic. Este vorba despre eficienta, pur si simplu.
 
 
 
Mulţi se gandesc la faptul ca ar fi de preferat un echipament care sa inglobeze toate cele 3 funcţii importante: spalare, stoarcere si uscare. „Pentru uz casnic, exista producatori care au lansat masini de spalat rufe care, dupa spalare si stoarcere, pot usca rufele in acelasi tambur. Aceasta soluţie de uscare este fie ineficienta, fie incomoda, din punctul de vedere al operarii. Pentru o uscare eficienta, masa rufelor (in kilograme) nu trebuie sa depaseasca 1/20 - 1/25 din volumul tamburului (in litri). La spalare, acest raport este de 1/10 din volumul tamburului, deci, in situaţia in care folosim acelasi tambur si la spalare si la uscare, fie lasam in tambur toate rufele spalate pentru uscare (caz in care uscarea va fi ineficienta, timpul necesar si consumul energetic fiind mari), fie trebuie sa executam uscarea in doua etape, imparţind rufele spalate in doua sarje”, atrage atenţia domnul Silviu Barasch, Commercial Manager la firma Line Group.
 
Cand avem nevoie
Sa mergem cu argumentatia mai departe, gasind motivele pentru care o unitate de cazare are nevoie de un asemenea echipament. „Un uscator este util cand se spala rufe care nu se calca (prosoape, halate de baie, paturi etc.), iar capacitatea unitaţii de cazare ar trebui sa fie de cel puţin 100 de locuri, pentru ca activitatea sa fie rentabila”, arata domnul Octavian Stirbaţ, Director General la firma Eastrade International.
Doamna Marilena Tabarca, Director la firma Albergo Contract, ne arata ca uscatoarele sunt utile in mod excepţional in staţiunile cu clima rece sau umeda, unde uscarea in aer liber este dificila. ”Cosider ca rentabilitatea achiziţionarii unui uscator este evidenta pentru unitaţi cu minimum 15-20 de camere.“, adauga dumneaei.

”De regula, dupa spalare si stoarcere, lenjeria conţine intre 30 si 50 % apa”, detaliaza domnul Sorin Popescu, reprezentantul firmei SDS Group. ”Spre exemplu, daca am spalat si stors cu masina automata de spalat 10 kg de prosoape din bumbac, acestea vor conţine dupa spalare si stoarcere circa 5 litri de apa. Eliminarea apei se face ori cu ajutorul uscatorului, in cazul prosoapelor, ori prin calcarea cu calandrul, in cazul lenjeriei plate (lenjerie de pat, feţe de masa pentru restaurant etc.)”, declara domnul Popescu.
„Ca utilaj independent, folosit dupa stoarcerea rufelor spalate, uscatorul este folosit si pentru uscarea rufelor pana se ajunge la umiditatea relativa potrivita calcatului pe calandru (rufe plate) sau cu fierul de calcat”, este si opinia domnului Silviu Barasch.
Reprezentantul firmei Horeind, domnul Catalin Negrea, apreciaza ca aceste echipamente, care pot fi si suprapozate deasupra masinii de spalat pentru a ocupa mai puţin spaţiu, sunt folosite cel mai des la spalatoriile autoserviciu. „Cu cat capacitatea uscatorului este mai mare, cu atat costul pe kg este mai mic”, adauga dumnealui.
                                                                
 
”Legislatia obliga la spalarea, uscarea si/sau calcarea lenjeriei utilizate in unitatile HoReCa, iar acest fapt presupune doua situatii: spalatorie proprie sau apelarea la un prestator de servicii. De ce sa avem o spalatorie completa, dotata inclusiv cu uscator? Este mai ieftin sa mancam acasa decat sa mergem la restaurant!” 
                                                                                               Sorin Popescu (SDS Group)
 
Categorii de uscatoare
Dupa tipul energiei folosite pentru incalzirea aerului necesar uscarii, uscatoarele pot fi:
- electrice;
- cu gaz (natural sau propan);
- cu generator de abur (pentru cele de capacitaţi mari, 50 - 120 kg rufe / ciclu uscare);
- cu ulei termic (pentru uscatoare de capacitaţi mari, 80 - 120 kg rufe / ciclu uscare).

Dupa modul de evacuare a aburului rezidual, avem uscatoare:
    - cu exhaustarea directa a aburului rezidual;
    - cu condensarea aburului rezidual si evacuarea lui sub forma de condens.
Pentru instalarea uscatoarelor sunt necesare asigurarea sursei de energie si / sau de agent termic si tubulatura pentru eliminarea aburului, care nu trebuie sa aiba mai mult de 3 m lungime. In cazul sistemelor la care eliminarea apei se face prin condensare, trebuie prevazuta conectarea la o reţea de canalizare. Indiferent de modul de incalzire, orice uscator trebuie cuplat si la reţeaua de energie electrica 220 V / 380 V, pentru alimentarea motorului de antrenare a tamburului si a ventilatoarelor cu care este echipat.
 
Ce inseamna un uscator profesional
Aspecte tehnice care merita stiute si comparate:
• Consumul specific cat mai mic – spre exemplu la uscatoarele electrice se va evalua consumul de energie electrica necesar uscarii unui kg de textile;
• Nivelul de zgomot (cat mai redus), motivul fiind desigur confortul acustic al clientilor unitatii de cazare;
• Ideal, tamburul uscatorului ar trebui sa fie cu cuva reversibila (previne agatarea si incalcirea rufelor);
• Controlul umiditatii reziduale (opreste automat uscarea atunci cand rufele sunt uscate la gradul de umiditate dorit – acest tip de uscator duce la economii in exploatare de pana la 30 %).
Achizitorul mai trebuie sa ţina cont daca cilindrul de uscare este din oţel inox sau tabla galvanizata, daca exista o dotare adecvata cu sisteme electronice de control al funcţionarii. Ca reper de eficienţa (cantitatea de rufe raportata la consumuri), domnul Catalin Negrea ne da exemplu uscatorul cu capacitate de incarcare de 23 kg pe sarja, volumul tamburului de 510 dmc, putere electrica 30 kW si nivel de zgomot sub 64 dBA.
Iata si cateva sfaturi si facilitaţi identificate de domnul Silviu Barasch:
1. Volumul tamburului sa fie corelat cu capacitatea de uscare, menţionata de producator; exemplu: pentru un uscator cu capacitatea de 10 kg rufe / ciclu uscare, volumul tamburului trebuie sa fie de minimum 200 litri (de preferat diametrul cat mai mare);
2. Tamburul sa aiba perforaţiile aerodinamice, cat mai multe si cat mai mici;
3. Motorul de antrenare sa poata fi controlat pentru a-i corela turaţia cu tipul de rufe (unele
rufe sunt foarte fine si necesita o turaţie mica);
4. Motorul tamburului sa permita miscarea in ambele sensuri de rotaţie;
5. Consumul energetic poate fi mai mic in cazul unor sisteme care preiau o parte din caldura aburului rezidual si o reintroduc in procesul de incalzire a aerului necesar uscarii;
6. Tamburul si usa sa fie de asemenea din oţel inox;
7. In cazul unor procese speciale de spalare, cum ar fi curaţarea umeda, uscatorul sa aiba programe corespunzatoare: senzor de umiditate pentru oprirea procesului de uscare la cateva procente de umiditate reziduala, respectarea unei curbe precise de racire, funcţionarea numai cu ventilaţie (fara incalzire).
 
                                                   

Asa cum ne-au aratat specialistii solicitati pentru realizarea acestui articol, munca operatorului si implicit costul manoperei se reduc cu pana la 40 % prin utilizarea de echipamente performante, de calitate, complet automate. In cazul uscatorului, funcţia de control al umiditaţii reziduale, acolo unde se doreste a se face economie la manopera si la utilitaţi, este indispensabila. Pentru acestea, dar si in privinta capacitatii, este bine ca beneficiarul sa intrebe un specialist care sa-i dimensioneze optim echipamentele din cadrul spalatoriei, implicit si uscatoarele.
 
Preţuri pentru uscatoare

Albergo Contract

Capacitate
Preţ (euro)
Intre 10 si 55 kg/transa
2.000 – 9.500

Eastrade International 
 
a) Construcţie integrala din oţel inox

Capacitate / ciclu (kg)         
Preţ CIP fara T.V.A. (euro)
8,3                    
1.692
11,0
1.993
17,5                   
2.096

  
b) Construcţie cu carcasa vopsita epoxidic
  
Capacitate / ciclu (kg)
Preţ CIP fara T.V.A. (euro)
10,9
1.692
17,4                    
1.993
26,4                     
2.096
 
 Horeind
  
Capacitate / ciclu (kg)         
 Preţuri fara T.V.A. si 24 de luni garanţie (euro)
 7,5
 1.200
 23
 1.993
 26,4 
 2.096
  
Line Group
  
Capacitate
Preţ fara T.V.A. (euro)
Intre 7 - 120 kg / ciclu uscare
1.800 - 25.000 (in funcţie de agentul de incalzire si de brand)
  
 SDS Group
 
Caracteristici
Preţ (euro)
In funcţie de capacitate si dotari
1.500 – 10.000
 
Pentru realizarea acestui articol au oferit informatii firmele: Albergo Contract, Eastrade International, Horeind, Line Group si SDS Group. 
 
 
Autor: Lucian Nicolescu
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Proiect pensiune P+1E, cu 7 camere
Lista nou intrati Detalii 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14