PROMOTII
Promotie la vopsele decorative
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Parteneriat pentru interior elegant, la preturi fara concurenta!
Lista noutati Detalii
STIRI
inSIGN by Noblesse Group International a fost desemnat „Best Interior Design Studio in Romania” 22 iulie, Bucuresti
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Profil de business

Povestea continua ... cu Restaurantul Voievodal Baneasa

 
Restaurantul Voievodal Crama Domneasca - loc de legenda, plin de istorie...
Pe vechea ulita a mestesugarilor de harnasamente, Str. Selari, la nr. 13-15, in Centrul Vechi al Bucurestiului, este amplasamentul Restaurantului Voievodal Crama Domneasca, inaugurat la sfarsitul anului 2008.
Locatia, amenajarea, preparatele si modul lor de servire sunt toate gandite ca oaspetii sa se simta asemeni domnitorilor din vechime – tratati si ospatati regeste.
Ruinele ce au in componenta si o parte din crama au facut parte din « acele pivnite vaste », asa cum mentioneaza izvoarele istorice si au fost ridicate intre anii 1545 – 1559, de catre voievodul Mircea Ciobanul, al carui mormant se afla in incinta ansamblului muzeal Curtea Veche, aflat vis-á-vis de cochetul stabiliment.

Elementele de arhitectura si decor sunt specifice secolelor XV – XVII, pornindu-se de la ideea de a se reda atmosfera locatiei initiale, acel farmec de curte de palat, de conac boieresc, avand in vedere ca este printre putinele spatii din vechiul ansamblu domnesc care s-au mentinut relativ bine. Intregul edificiu este decorat asemeni vechilor cetati de odinioara, cu armuri ale cavalerilor, tapiserii de epoca, halebarde ale garzilor de la palat si arme ale nobililor.
In asonanta cu intregul ambient si concept, servirea preparatelor se face in vase de lut, din lemn, in tepuse sau chiar la sabie.
 

Suprafata intregului ansamblu este de aproximativ 1.150 mp, fiind compartimentat in trei saloane generoase care insumeaza un numar de aproximativ 300 de locuri.
Restaurantul dispune de o superba priveliste spre Curtea Veche, ale carei ruine sunt inspirat scoase in evidenta gratie peretelui din sticla special construit, iar in crama ce odinioara adapostea hrubele voievodale si camarile destinate pastrarii alimentelor, armelor dar si budanelor cu vin timpul pare ca a ramas pe loc, arcadele vechi de peste 400 de ani ramanand intacte.
In ceea ce priveste cuhnia (n.r. bucataria), s-au luat ca reper secolele XVI - XVIII, aducandu-se in meniu preparate care se consumau odata. Si modul de servire de astazi respecta cam ceea ce era atunci – se manca destul de mult, in speta carne (si acum clientii solicita cel mai mult preparatele la gratar), se bea foarte mult vin; la fel si astazi, vinoteca gazduieste vinuri de colectie, fie ele albe, rosii sau roze. 
In acest restaurant, asa cum povestea regretatul Radu Anton Roman, este vorba in primul rand despre bucataria veche taraneasca si targoveata, dar si de bucataria romanizata, fie ea inventata in bordeiele Baraganului, prin stanele Maramuresului, prin casele de stuf ale Deltei Dunarii ori prin casele cu cerdac ale Moldovei sau chiar prin maghernitele Bucurestiului.
 
Povestea continua ... cu Restaurantul Voievodal Baneasa
In luna iunie a acestui an, pe Soseaua Bucuresti – Ploiesti la nr. 10, la Pod Baneasa, in imediata vecinatate a Primariei sector 1, s-a inaugurat oficial Restaurantul Voievodal Baneasa, in acelasi stil nobiliar, cu aer de conac boieresc, prin amplasament, arhitectura si elemente de decor.
 

Noua locatie acopera aproximativ 1.500 mp, este situata pe unul dintre malurile lacului Herastrau, are o capacitate de 600 de locuri, cu zona de fumatori / nefumatori si parcare proprie cu 50 de spatii auto.
Dispunerea saloanelor este extrem de bine realizata, astfel: Salonul Voievodal, ce poate gazdui 200 de persoane, este destinat in special actiunilor tip banqueting; Salonul Domnesc, de 200 de locuri, este un salon de zi, tip braserie, destinat serviciului á la carte, iar terasa de vara, cu o capacitate de 200 de locuri la mese stil din lemn, cu spatiu generos, aerisit, extrem de placut, beneficiaza de o superba panorama cu vedere inspre lacul Herastrau.
De remarcat in cazul acestui restaurant este si zona de vinoteca, aflata in lobby-ul incintei, in care se afla amplasate pe un perete de aproximativ 20 mp peste 200 de sortimente de vin, cat si zona de grill, ce se afla in salonul de zi, care gazduieste un gratar pe jar, de dimensiuni impresionante, cu expunere spre clientii care pot admira astfel intregul proces de pregatire si preparare al retetelor la gratar.
 

Si aici bucataria este de specific national, cu accente medievale, cum sade bine unui restaurant voievodal, iar cartea de vinuri contine o aleasa selectie a celor mai reprezentative soiuri de vin romanesc, alaturi de un numar restrans de etichete reprezentative din tarile cu traditie in vinificatie.
Cele peste 127 de preparate din meniu sunt structurate astfel: specialitatile casei – 5 retete; gustari reci – 5 retete; gustari calde – 3 retete; ciorbe, supe, creme – 10 retete; mancaruri gatite, antreuri – 23 retete; preparate din peste – 8 retete; preparate la gratar – 22 retete; salate – 16 retete; garnituri – 15 retete; sortimente de branzeturi – 2 retete; deserturi – 18 retete.
 
Cele doua restaurante voievodale au puncte comune asadar, fireste, dar sunt pozitionate in zone total opuse, inclusiv geografic, si cu nise de clienti diferite.
Daca arealul din Centrul Vechi constituie o zona de interes imens pentru vizitatori, atat romani, cat si straini, iar vecinatatea cu Muzeul Curtea Veche constituie un avantaj de luat in seama, locatia din Baneasa dispune de un numar de locuri cu 50 % mai mare decat cea din Centrul Vechi, spatiul de aici putand gazdui evenimente sociale de mare amploare, cu rezultate remarcabile. De altfel, mesele de protocol pentru companii constituie se pare targetul principal pentru noua locatie.
Investitorii au remarcat ca in Centrul Vechi ne aflam in mijlocul unui trafic zgomotos, dinamic, boem, ce are o tenta culturala si care a reusit sa devina un punct de bifat pe harta turistica a Bucurestiului, pe cand in zona Baneasa apreciaza ca se afla protipendada oricarei capitale respectabile. 
Ca planuri de viitor sunt indicate serviciile tip delivery si catering, pentru care dispun de logistica necesara, fiind deschisi a colabora cu parteneri doritori de astfel de servicii.
Atat restaurantul din Centrul Vechi, cat si cel din Baneasa, ofera preparate traditionale de calitate, dar si in cantitati respectabile, care asigura satietatea oricarei mese si face ca fiecare oaspete sa simta ca a luat parte la un adevarat festin, caracteristica specifica de altfel restaurantelor voievodale.
Din variata bucatarie romaneasca cu influentele ei orientale, slave sau habsburgice s-au ales preparate deosebite, dar si pe gustul omului modern. De asemenea, s-au experimentat cu succes si retete care erau la mare trecere in epoca brancoveneasca, precum ciorba de tarhon, mancare de vitel cu agurida, scortisoara si sofran, carne de vaca la foc iute cu prune uscate, carne de oaie prajita cu migdale si zeama de lamaie, gaina grasa umpluta cu stafide si ficatei, placinte cu ravase din foite de aluat..., toate preparate de poveste, care va asteapta sa le descoperiti. 

  

  

Nota: fotografiile folosite pentru ilustrarea articolului ne-au fost oferite de restaurantele prezentate.
 
 
Autor: Revista HoRes
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Hotel e-shop - magazin online de textile hoteliere
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14