PROMOTII
OFERTA SPECIALA MULTISOFT
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Proiect clasic hotel 5 stele, Bucuresti
Lista noutati Detalii
STIRI
Hotel Bicaz - Pirates Resort, Mamaia
Lista stiri Detalii
LOCATII
Golden Tulip Ana Dome
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       Arhitectura si design de interior

Proiectarea si designul interior de baruri

 
Pentru putinii dispusi sa investeasca (si bine procedeaza ca investesc!; ce moment mai bun poate fi decat atunci cand poti actiona diferit de multime, cand posibilitatile de business sunt mai multe decat potentialii investitori, cand cererea de investitii este mai mare decat oferta de investitori?!), barurile reprezinta o atractie mai mare decat alte tipuri de locatii horeca, fie si numai gratie investitiei financiare mai mici pe care o presupun. Si cum primul lucru cu care incepi este partea de proiectare – deviz, autorizatii, amenajare, am considerat oportun un articol care sa se aplece asupra acestui subiect, cu sprijinul arhitectilor si designerilor de interior colaboratori ai revistei HoRes.
 
Arhitect si / sau designer de interior?
Cand vrem sa deschidem un bar ne intrebam la cine sa apelam: la un arhitect sau la un designer de interior sau si la un arhitect, si la un designer de interior? Pentru a clarifica acest aspect important, am discutat cu colaboratorii nostri, iar raspunsurile lor au fost interesante si pe alocuri usor diferite.
Arhitect Sabin-Gabriel Ionescu ne clarifica de la inceput: «Avand in vedere ca arhitectul cu drept de semnatura este singurul indrituit de legislatia in vigoare sa redacteze si sa semneze documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire, necesara in 99 % din cazurile in care un spatiu cu alta destinatie devine bar, as spune ca aveti nevoie cel putin de arhitect. In situatia in care se preia un spatiu care deja este bar si in care nu se fac modificari interioare de recompartimentare a spatiului – se pastreaza toti peretii existenti, fara a se scoate sau adauga vreunul – si nici modificari ale fatadei locatiei, puteti apela direct la un designer de interior, care sa va realizeze macar conceptul general de amenajare a spatiului, cu indicatii privind finisajele, mobilierul, iluminatul etc.
Desigur ca si un arhitect poate fara nicio problema sa va realizeze un proiect de amenajare interioara. Foarte important ar fi, dupa parerea mea, ca acest serviciu sa nu se limiteze doar la niste planse desenate sau la fotorandari, arhitectul sau designerul dupa caz ar trebui implicat si in faza de implementare a proiectului: alegerea furnizorilor, urmarirea lucrarii etc.».
La randul sau, arhitect Andrei Banulescu precizeaza: «Pentru proiectarea unui bar, investitorul nu este obligat sa apeleze la un designer de interior. In general, cu precadere in Romania, pentru amenajarea interioarelor beneficiarii colaboreaza mai mult cu arhitectii decat cu designerii, datorita mai multor motive: costuri mai reduse de proiectare, relationare conceptuala exterior-interior, timing etc. 
Pentru orice constructie, fie ea noua sau / si restaurare, extindere, suprainaltare, modificari interioare, este nevoie de proiect de arhitectura, asa ca multi investitori apeleaza la arhitecti atat pentru autorizarea constructiei, cat si pentru amenajarea interioarelor. Astfel reusesc sa scuteasca sume importante din costurile de proiectare, deoarece proiectul de arhitectura inglobeaza si interioarele, nefiind astfel obligat sa plateasca ambele specializari (arhitectura si design interior), ci doar una, care sa le cuprinda pe amandoua, scutindu-se astfel si timpul care ar trebui alocat intalnirilor dintre beneficiar-arhitect-designer pentru definitivarea conceptului si eliminandu-se posibilele inadvertente legate de viziunea diferita a acestora in cadrul ansamblului noii constructii (ma refer aici la o continuitate, la o relationare exterior-interior).
Asadar, multi investitori apeleaza mai mult la arhitecti si pentru motivul ca tot acestia se ocupa si de coordonarea celorlalte parti angrenate in procesul de proiectare, respectiv inginerii de structura si de instalatii, tot ei se ocupa si de obtinerea avizelor necesare eliberarii autorizatiei de construire, ajungandu-se astfel la un pret de ansamblu mai bun datorita volumului (fiind luanti in ansamblu, nu fiecare in particular).».
Acelasi punct de vedere, cum ca arhitectul este suficient, este imbratisat si de catre arhitect Alexandru Marius Vicoveanu: «In momentul in care un beneficiar doreste sa deschida un bar si angajeaza un arhitect, implicit prin meseria lui arhitectul este si designer, deci va putea sa satisfaca toate cerintele beneficiarului in urma discutiei cu acesta.» si de catre domnisoara
arhitect Maria Iulia Tanase, care puncteaza si dumneaei: «In general cand un arhitect gandeste un concept al unei cladiri, avand deja tema de proiectare, acesta inglobeaza atat functionalitatea spatiului, cat si felul in care el va arata din punctul de vedere al designului (interior si exterior).».
Arhitect Iulia Serbanescu este de parere: «Pentru amenajarea unui bar si crearea unui ambient propice desfasurarii unei astfel de functiuni este nevoie cu siguranta de un designer de interior specializat, dar in spatele acestor decoruri, care pot necesita modificari structurale si de compartimentare poate exista si un arhitect. Factorul deciziv insa, pentru a lua o astfel de hotarare il reprezinta amplasamentul barului. Pentru o astfel de functiune de cele mai multe ori amplasamentul se afla in incinta unei cladiri existente, dar sunt si cazuri in care investitorul doreste construirea unui cladiri noi. Designerul de interior este cel care hotaraste in functie de decorul pe care il propune modificarile ce urmeaza sa fie facute asupra spatiului respectiv si in functie de aceste modificari se decide daca este necesara interventia unui arhitect sau nu. In cazul cladirilor deja existente care necesita reabilitare sau a spatiilor care necesita modificari ale structurii sau compartimentarii ori in cazul construirii unui nou imobil este nevoie atat de designeri de interior, cat si de arhitecti, structuristi si instalatori, impreuna cu avizele necesare interventiilor. Exista cazuri deosebite in care amplasamentul se afla in incinta unor cladiri monument (cazul barurilor din Centrul Vechi al Bucurestiului), unde este nevoie de un proiect de o mai mare amploare, in care sunt implicati atat designeri si arhitecti restauratori, structuristi si instalatori, cat si experti si avizele necesare pentru interventiile asupra acestor tipuri de cladiri protejate.».
Designerul de interior Iulia Iuga-Dohmen tine sa precizeze: «Si designerul de interior poate fi complet echipat pentru a face fata proiectelor mari, ce includ atat rezistenta, electrice, sanitare, ventilatie, cat si sprinklere, design, materiale si produse horeca. Este bine insa ca beneficiarul sa intrebe inainte daca designerul se poate ocupa de tot.».
 
Foto furnizata de: Inspired Design
 
Cu o perspectiva interesanta vine si arhitect Alessandro Lusito: «Barurile si in general toate spatiile publice trebuie sa exprime o poveste (un concept), intr-un limbaj estetic simplu. Spatiul trebuie sa fie unic si sa se acorde o atentie deosebita functionalitatii si designului. Arhitectul analizeaza spatiul si compune volumetria si fluxurile iar designerul ii da suflet, si pentru orice spatiu este nevoie de ambele specialitati. Binenteles daca spatiul este deja compartimentat si nu necesita schimbari structurale (care ar pune in ecuatie si un inginer structurist), exista in Romania si meseria de Arhitect de Interior, care le imbina pe amandoua.».
 
Doar autorizatie de functionare sau si de constructie?
Dupa ce ne-am clarificat daca avem nevoie de arhitect sau designer de interior sau de amandoi, ne intereseaza deopotriva daca ne este necesara si autorizatia de contruire, nu numai cea de functionare. Si la aceasta intrebare i-am provocat sa raspunda pe intervievati.
«Depinde – ne spune arhitect Sabin-Gabriel Ionescu -. Asa cum spuneam anterior, daca spatiul preluat are deja functiunea de bar si nu se preconizeaza a se realiza modificari interioare de compartimentare (impartire) sau modificare a fatadei / fatadelor, atunci se poate solicita direct autorizatia de functionare, fara a mai fi necesara si cea de construire. Ar fi cea mai fericita si facila situatie! Cu exceptia acestui caz, orice transformare / amenajare a unui spatiu existent cu oricare alta functiune, necesita in prealabil obtinerea unei autorizatii de construire.
Atentie, in cazul in care se doreste pozitionarea pe fatada cladirii a unei reclame / casete luminoase sau litere volumetrice cu brandul / denumirea  barului, este imperativa obtinerea unei autorizatii de construire special pentru aceasta de la primaria de care apartine locatia.
In general, aceste autorizatii de construire sunt o mare pacoste. Primul pas in obtinerea lor este certificatul de urbanism. Pentru functiunea bar, avand in vedere ca vorbim de un spatiu public, vi se vor solicita in certificat o serie de avize si acorduri, unele destul de dificil de obtinut daca zona in care este amplasata locatia sau spatiul in sine nu intruneste toate conditiile solicitate de: pompieri, Sanepid, aparare civila, mediu, inspectoratul de stat in constructii etc. In multe situatii, se solicita si acordul notarial al vecinilor, o mare complicatie aparand in cazul in care acestia nu vor sa-l dea.».
Asadar, «Pentru deschiderea oricarei noi constructii sau pentru schimbarea destinatiei unui constructii, restaurarea, extinderea, suprainaltarea, modificari interioare etc. este nevoie de autorizatie de construire.», conchide arhitect Andrei Banulescu. «Aceasta se elibereaza pe baza avizelor si acordurilor luate si a proiectului tehnic (PT) intocmit de catre un arhitect cu drept de semnatura.», tine sa precizeze arhitect Iulia Serbanescu.
«Autorizatia de functionare insa este necesara in momentul in care conceptul barului este finalizat si utilat cu toate cele necesare sa functioneze la parametrii normali.», ne informeaza arhitect Alexandru Marius Vicoveanu. 
«Daca barul se afla intr-o cladire existenta si se doreste doar amenajarea interioara, atunci este necesara numai aceasta autorizatie de functionare», ne linisteste arhitect Iulia Maria Tanase, autorizatia de construire impunandu-se doar «in cazul in care s-au efectuat modificari de natura constructiva», subliniaza inca o data designerul de interior Iulia Iuga-Dohmen.
 
Foto furnizata de: Inspired Design
 
Normele prevazute de legislatie
In ceea ce priveste normele prevazute de legislatie referitoare la proiectarea si amenajarea de baruri, arhitect Andrei Banulescu ne avertizeaza ca «trebuie respectate normele legate de exploatarea corecta, confortabila si in siguranta a spatiului, acustica, iluminare, instalatii», iar designerul Iulia Iuga-Dohmen puncteaza ca «Trebuie sa se respecte normele de igiena pentru unitatile de folosinta publica - ordinul 119/2014, precum si legea nr. 61/1991, care are in vedere sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice si care a fost actualizata in 2014.».
Dintre normele prevazute de legislatie, arhitect Alessandro Lusito considera ca «Normativele antincediu sunt cele mai importante (fluxul de evacuare, pozitionarea sprinklerelor, deschiderea usii spre exterior etc.), dar exista si normative in ceea ce priveste finisajele care trebuie sa fie antiderapante in cazul pardoselii, in ceea ce priveste gabaritului si capacitatea (numarul de persoane raportat la suprafata), in ceea ce priveste ventilarea aerului si altele (DSP).».
 
Foto furnizata de: Studio Insign by Galeriile Noblesse
 
Arhitect Sabin-Gabriel Ionescu concluzioneaza : “Sunt destul de multe norme prevazute de legislatie si restrictive in multe privinte. Avand in vedere faptul ca barul este un spatiu destinat publicului, sunt prevazute in acest caz norme, normative si metodologii de aplicare in ceea ce priveste protectia impotriva incendiului, mediului, sanatatii populatiei, zgomotului… si lista e lunga! Lasati arhitectul  / proiectantul sa-si bata capul cu ele, v-ar lua cateva luni de zile doar ca sa va faceti o idee!».
 
Particularitati in proiectarea si designul interior al barurilor
Am aflat ce autorizatii ne sunt necesare si care sunt principalele norme in domeniu prevazute de legislatie, dar nu trebuie sa omitem nici particularitatile care apar in proiectarea si designul interior al barurilor.
Arhitect Andrei Banulescu ne informeaza in acest sens: «Particularitatile in proiectarea barurilor constau in buna relationare a elementelor vizuale (design-ul, materialele si texturile folosite in cadul mobilierului, peretilor, tavanelor) cu cele legate de iluminare (naturala si artificiala), acustica si buna exploatare a spatiului, astfel incat sa se creeze un ambient placut, relaxant, propice acestui tip de program arhitectural. Si echiparea tehnica (instalatii performante) este importanta si contribuie la ridicarea nivelului de confort si la buna functionare a intregului sistem.».
Deci «Particularitatile in proiectarea si design-ul de interior al barurilor constau in ambianta mediului interior, conditiile confortabile pentru clienti, zona in care este situat barul, numele si tematica acestuia, dimensiunea spatiului, functiunile acestuia, alegerea culorilor etc.», precizeaza si arhitect Iulia Maria Tanase.
 
Foto furnizata de: arh. Iulia Maria Tanase si arh. Alexandru Marius Vicoveanu
 
Referindu-ne la iluminat, acesta «este un element de design fundamental. Nu exista un procent de intensitate luminoasa standard, deoarece este nevoie doar de un minim de luminozitate in zona de tejghea si a meselor, si acest lucru ne ofera posibilitatea de a crea jocuri de culori, lumini si umbre foarte interesante. De asemenea, zona de bar are un rol fundamental si trebuie sa fie perceputa ca «protagonist» al amenajarii prin contrast.», ne spune arhitect Alessandro Lusito.  
Arhitect Iulia Serbanescu considera ca: «Subiectul principal in amenajarea unui bar il reprezinta consumatorul, iar sarcina care ne revine este aceea de a gasi mijloacele cele mai bune prin care sa-l atragem, sa ii oferim o experienta deosebita si sa il convingem sa revina la noi. Serviciul este de baza, modul in care esti intampinat si dorit, de asemenea produsele care se servesc au rolul lor de necontestat, dar si mai important este spatiul in sine - de la structura, pana la decor -, ambianta - de la lumina, pana la muzica -, parcursul acestui intreg spatiu, care trebuie sa fie confortabil si usor accesibil. Oamenii trebuie sa se simta relaxati si sa se bucure de timpul petrecut in locul respectiv.». 
Ajunsi la functiuni, arhitect Alexandru Marius Vicoveanu afirma: «Particularitatile principale in proiectarea si designul de interior al barurilor sunt date de functiunile acestora (exista cafe-baruri, sushi baruri, baruri de noapte etc.), suferind anumite modificari la nivel de plan unele fata de altele. Se disting anumite particularitati precum: importanta zonei unde este amplasat barul, necesitatea ca amenajarile interioare sa fie conforme cu cerintele clientilor, originalitatea spatiului, calitatea deosebita a materialelor si a elementelor de mobilier ce vor fi folosite la amenajarea interioara, cat si confortul.».
 
Foto furnizata de: arh. Alexandru Marius Vicoveanu
 
Legatura dintre tipologia barului si amenajarea acestuia este surprinsa de arhitect Sabin-Gabriel Ionescu: «Daca barul este amplasat in interiorul unui hotel sau al unui centru de afaceri pe care-l deserveste, conceptul si look-ul sau vor rezona cel mai probabil cu holul / lobby-ul hotelului. Nici mobilierul si nici finisajele nu vor distona prea mult de acesta. De obicei este proiectat de arhitectul hotelului.
Daca vorbim de barurile ce deservesc marile spatii publice de tranzit (aeroporturi, gari, terminale mixte etc.), existe limitari privind suprafetele in primul rand. De obicei, aceste baruri preiau uneori si functiunea de cafenea si sunt in special destinate fumatorilor. Nu sunt cafenele stricto sensu, deoarece mobilierul este de obicei minimalist, nu sunt concepute ca spatii de lounge, iar bauturile, cafeaua se servesc rapid. Putem vorbi aici despre barurile aflate sub brandul unui producator de tigari, ce livreaza inclusiv mobilierul si amenajarea interioara, cu elemente de design specifice brandului. Rolul proiectarii in acest caz este minimal, multe fiind proiecte-tip, modulate pe anumite suprafete.
Barul de zi (sau Lounge-ul) este prezent cu precadere in centrele istorice sau in zonele centrale ale marilor orase. Particularitatile in materie de design si arhitectura constau aici in maxima atentie acordata calitatii finisajelor / materialelor si detaliilor – ele sunt de obicei high-end. Arhitectura acestor spatii este de cea mai buna calitate, atmosfera creata avand rolul sa relaxeze publicul / clientela.
Barul de noapte (sau “clubul”) este cel de-al doilea domeniu major de exprimare al arhitectului / designerului, dupa barul de zi. In acest caz se poate orice: exclusivism, Sci-Fi, vintage, fara limita, totul se invarte in jurul bugetului si efectului corespunzator scontat.».
Si pentru ca am ajuns la buget, designerul Iulia Iuga-Dohmen ne avertizeaza ca «Este important ca beneficiarul sa ofere un buget pentru investitie, deoarece astfel designerul poate stii de la inceput care sunt furnizorii potriviti. De aici porneste si conceptul de interior. Astfel se reduce timpul de proiectare si beneficiarul poate deschide barul mai repede, caci nu-i asa?, timpul costa bani.».
 
Tendintele in domeniul amenajarilor interioare de baruri
La intrebarea «care sunt tendintele in domeniul amenajarilor interioare de baruri» arhitect Andrei Banulescu ne-a raspuns: «Tendintele in domeniul amenajarilor interioare de baruri, atat pe plan intern, cat si extern, sunt caracterizate de simplitate, pornind de la linia arhitecturala, pana la mobilier, materiale si texturi. Conteaza foarte mult si tema barului, ce stare se urmareste a se transpune viitorilor clienti, care se caracterizeaza prin alegerea unui anumit paletar de culori. Astfel, se poate opta pentru culorile neutre, care confera incredere si siguranta, sau pentru diferite nuante si combinatii de culori care sa redea un spectru mai larg de senzatii. Este insa important, pentru a se obtine o armonie cromatica, ca arhitectul / designerul sa cunoasca specificul fiecarui tip de contrast.».
In ceea ce priveste culorile, arhitect Iulia Serbanescu considera: «Trendul anului 2014 la nivel international pentru baruri si restaurante este utilizarea culorilor indraznete. Se pare ca exista in momentul de fata o trecere de la culorile minimaliste si delicate la spatii pline de culoare, mult mai atractive pentru consumatori. Pantone – The Global Colors Authority, care de mai bine de 10 ani a influentat creatorii din cadrul designului vestimentar, interior si industrial, al produselor de impachetat si designului grafic - a declarat Radiant Orchid (PANTONE 18-3224) ca fiind culoarea anului 2014. Descrisa poetic ca fiind o “armonie incantatoare de fucsia, mov si subtonuri de roz, Radiant Orchid emana o mare bucurie, iubire si sanatate”. ”In timp ce culoarea anului 2013 a fost verdele smarald (PANTONE 17-5641), care simboliza cresterea, reinnoirea si prosperitatea, Radiant Orchid iese in evidenta din paleta de culori pentru a intriga privirea si pentru a aprinde imaginatia”, declara Leatrice Eiseman, Directorul Executiv al Pantone Color Institute. Pantone recomanda Radiant Orchid in combinatie cu verde-maslina, tonuri mai inchise de verde vanatoresc, turcoaz, albastru-verzui si galben deschis, ce confera o nota vesela in combinatie cu culorile neutre precum gri, bej sau gri - cartita. Indrazneata, dar fara a fi coplesitoare, Radiant Orchid reenergizeaza aproape orice paleta de culori si ofera un element unificator pentru spatii diverse. Culorile contrastante se regasesc din ce in ce mai mult in modelele din tesaturi, grafica si podele. De asemenea, formele geometrice sunt foarte intalnite in barurile si restaurantele in pas cu trendul.”. 
 
Foto furnizata de: arh. Iulia Maria Tanase si arh. Alexandru Marius Vicoveanu
 
O opinie diferita de a domnisoarei arhitect Iulia Serbanescu o are domnisoara arhitect Iulia Maria Tanase, in a carei viziune «Tendintele in domeniul amenajarilor interioare de baruri nu sunt influentate ca in moda, anul acesta se poarta stilul anilor ’50 reinterpretat sau diverse forme geometrice stilizate, anul urmator mergem pe nonculori sau culori tari, neon. Tendintele in acest domeniu sunt determinate de diferiti factori, fie ca vorbim de bugetul alocat amenajarii, de stilul pe care il adopta arhitectul / designerul, tipul de clienti care frecventeaza zona, incarcatura istorica a imobilului, arhitectura acestuia si nu in ultimul rand de preferintele beneficiarilor. Desigur, exista o caracteristica: unicitatea si personalitatea spatiului».
Arhitectul Alexandru Marius Vicoveanu este de parere ca «Din cauza crizei economice si a chiriilor mari, tendinta in domeniul barurilor este reprezentata de minimalism, se folosesc diferite tipuri si culori de fotolii / scaune, corpuri de iluminat din materiale neconventionale, spatii curate din punct de vedere functional, simplitate dar in acelasi timp alura sic. Se doresc spatii mai mici, cochete, cu o nota de originalitate, mobilier minimalist dar confortabil, lumini ambientale calde, se combina diferite stiluri de mobilier, efectul vizual fiind unul placut. Un concept care a inceput sa ia amploare si in Romania este reprezentat de Lounge Baruri, acestea fiind destinate relaxarii, unde spatiile sunt mult mai deschise si aerisite, total opuse celor din Pub-uri.». 
In ceea ce priveste stilul de amenajare, designerul de interior Iulia Iuga-Dohmen ne-a declarat ca «In continuare se opteaza pentru stilul industrial, combinat cu diferite influente eclectice. Materialele naturale precum lemnul, piatra, pluta sunt in general combinate cu sticla, betonul sau caramizile aparente. Bineinteles, depinde si ce atmosfera se doreste la interior. Pentru contrast si mai puternic se propun sisteme de iluminat de inalta calitate si cu un anumit design care sa se potriveasca conceptului, targetul de clienti, locatiei, in stransa legatura cu instalatiile electrice, sanitare, HVAC.».
Eclectic este verdictul pe care ni-l da si arhitectul Alessandro Lusito: «Din punctul de vedere al amenajarii sesizam raspandirea unui frumos stil industrial, foarte customizat si eclectic. Este un stil foarte frumos, placut, insa trebuie foarte mare atentie sa nu lipsesca profunzimea in concept, ceea ce inseamna ca trebuie sa existe o motivatie mult mai profunda decat folosirea unui stil pentru ca place. Cum spuneam, trebuie sa exista tot timpul o poveste.».
Apropos de povesti, domnisoara arhitect Iulia Serbanescu ne informeaza ca „O alta tendinta la moda este crearea unei „povesti”. Oamenii par a fi impresionati si interesati sa afle istorioara din spatele localului in care decid sa isi petrec timpul liber. Decoratiuni precum picturi inramate, citate inscriptionate pe pereti, harti sau suveniruri, obiecte vechi traditionale si orice ar putea sa ateste istoria locala pot reprezenta puncte de interes si atractie pentru consumatori.
 
Foto furnizata de: arh. Iulia Maria Tanase si arh. Alexandru Marius Vicoveanu
 
In ceea ce priveste ambianta creata, noul trend marseaza pe ideea de „destinatie”. Se doreste crearea unei adevarate calatorii a consumatorului din momentul cand iese pe usa casei si pleaca spre destinatia dorita spre a-si petrece o experienta unica, pana la momentul intoarcerii acasa. Aceasta experienta poate lua diverse forme, de la incaperi foarte intunecate si intime, pana la spatii mari in care se petrece timpul la comun.”.
Si cand incercam o concluzie, arhitect Sabin-Gabriel Ionescu ne incurca si mai mult planul afirmand «Greu de dat un raspuns articulat la aceasta intrebare, datorita multitudinilor de variante / tipuri si amplasamente geografice. In general, amenajarile interioare ale barurilor raspund unor tematici internationalist-mondene si pun mai putin accent pe specificul arhitecturii locale – a nu se confunda acest lucru cu arhitectura traditionala locala! Cu totii stim, ora exacta in materie de baruri de noapte se da la Paris!»...
 
Cerintele proprietarilor de baruri din Romania
I-am intrebat pe colaboratorii nostri de specialitate si ce au sesizat ca sunt cele mai intalnite cerinte ale investitorilor autohtoni in ceea ce priveste proiectarea si designul interior al unitatilor de divertisment de tip bar. Raspunsurile au fost la fel de interesante. Sa le urmarim!
-simplitate: «Se poate remarca drept o cerinta destul de comuna simplitatea, atat a designului mobilierului, cat si a amenajarii barului (ma refer aici la materialele si texturile folosite la pereti, tavane, pardoseli etc.). Criteriul acesta se datoreaza si economicului, insa se doreste o “respirare” a spatiului, iar simplitatea ofera aceasta senzatie. Ca mobilier si stil arhitectural, se opteaza destul de mult pe fusion, folosindu-se un decor modern, cu materiale si forme simple, presarat cu obiecte de mobilier de factura clasica (clasic stilizat) si in nuante neutre sau cu aspect patinat.» (arhitect Andrei Banulescu);
-confort: «Se doreste adoptarea unui stil care sa ii faca pe clienti sa se simta confortabil, sa confere un sentiment de caldura spatiului - asa cum spuneam anterior, se adopta tot mai mult conceptul de Lounge Bar.» (arhitect Alexandru Marius Vicoveanu);
-si iar confort: «In general investitorii isi doresc un concept care sa ramana in memoria clientilor, sa atraga prin unicitate, confort si diferite puncte de atractie. In ultimii ani ma bucur sa vad ca a inceput sa se acorde un accent deosebit designului de interior, mai ales in cazul unitatilor horeca. Au aparut tot mai multe concepte de bar, stiluri diferite, investitorii dorindu-si sa fie in ton cu tendintele din domeniu, pentru ca si clientii lor au inceput sa aprecieze modul in care este decorat un spatiu de acest fel.» (arhitect Iulia Maria Tanase); 
 
Foto furnizata de: arh. Iulia Maria Tanase
 
-dar sa si imite localurile de succes din Europa: «Investitorii vor un design care sa imite / copieze localurile de succes din Europa. Este in regula daca investesc in acest lucru si au incredere in designer. Insa din pacate investitorii nu considera designul ca pe un factor premium in bugetul lor.
Trebuie sa se uite cu atentie la potentialii lor clienti si asa vor vedea ca in aceste timpuri austere se deschid din ce in ce mai putine localuri. Asta inseamna ca potentialii lor clienti nu vor reactiona ca in ultimii 10 ani, zburand dintr-un local in altul, ci vor sta acolo unde se simt bine si confortabil. Un loc in siguranta unde se vor intoarce impreuna cu prietenii.» (designer de interior Iulia Iuga-Dohmen);
-maximizarea capacitatii de ocupare: «In primul rand maximizarea capacitatii de ocupare care influenteaza atat functionalitatea, cat si perspectiva asupra spatiului. Gabaritul este un aspect fundamental, intrucat nimeni nu se simte bine intr-un spatiu foarte aglomerat! In plus, exista si investitori care, avand un simt al gustului deosebit, nu simt nevoia unui designer de specialitate, facand astfel o mare greseala, deoarece lipseste o sensibilitate si o cunoastere a limbajului arhitectural care se obtine pe durata a ani de studiu, iar amenajarea transmite toate aceste lacune.» (arhitect Alessandro Lusito);
-exclusivism la preturi rezonabile: «Exclusivism (ceva nemaivazut inca nicaieri) si originalitate la preturi rezonabile! Ceva nerezonabil din punctul meu de vedere, dar asta vor cam toti viitorii proprietari de baruri din Romania. Se munceste mult, se fac multe variante, propuneri, se realizeaza de obicei 60-80 % din proiect iar diferenta se pierde pe drum… la insistentele investitorului, exasperat de costurile care par ca nu se mai termina. In aceste momente se iau deciziile: sa renuntam la aia, la ailalta si uite asa, ce se materializeaza in final nu mai are de multe ori nicio legatura cu proiectul initial.» (arhitect Sabin-Gabriel Ionescu).
 
Greselile investitorilor
Ajungem astfel la greselile pe care le fac investitorii din domeniu. O parte au fost deja expuse pana acum de invitatii nostri, dar merita a fi reluate mai in detaliu. 
-buget nerealist: «Una dintre cele mai flagrante greseli ale investitorilor intalnite in acest domeniu sunt datorate unei nerealiste estimari a bugetului. Este important ca inca de la inceput beneficiarul sa–si stabileasca cat mai exact targetul si bugetul investitiei, pentru a nu aparea modificari ulterioare etapei de proiectare si autorizare, generate de costuri suplimentare ale investitiei. Pentru ca in acele momente, investitorul, pentru a se incadara in buget, are tendinta de a sari peste anumite detalii, legate in general de materiale, finisaje, mobilier, fapt ce schimba destul de mult conceptul initial si implicit, confortul si senzatiile care ar trebui sa le transmita respectiva locatie.» (arhitect Andrei Banulescu);
-lipsa de receptivitate la parerile specialistilor: «Greseala cea mai mare este aceea de a nu consulta sau a nu fi deschisi in comunicarea cu persoanele cu experienta in amenajarea acestor spatii si astfel nu raspund cerintelor consumatorilor.” (arhitect Iulia Serbanescu);
-buget mic, numar prea mare de locuri, nerespectarea proiectului: «Daca privim din punct de vedere economic, greseala principala este ca multi viitori proprietari isi doresc sa aloce un buget al cheltuielilor cat se poate de redus (de cele mai multe ori cand vrei sa creezi un design de interior de calitate nu se poate discuta de un buget redus), din punct de vedere functional isi doresc un numar cat mai mare de locuri (capacitatea spatiului nepermitandu-le acest lucru) iar in privinta esteticului, de cele mai multe ori beneficiarii nu duc pana la capat conceptul arhitectural, intervenind asupra lui dupa finalizarea acestuia.» (arhitect Alexandru Marius Vicoveanu);
-lipsa calitatii: «Unii proprietari de baruri nu pun accent pe calitatea materialelor si a pieselor de mobilier, nu tin cont de cele mai multe ori de parerile specialistilor. De cele mai multe ori vor calitate superioara, dar la pret mic… ceea ce nu le pote oferi nimeni! Pe principiul fiecare roman e: doctor, arhitect, constructor..., spatiile care rezulta nu au un suflu original, lipsindu-le amprenta personala. Cu pasi micuti, oamenii vor realiza ca trebuie sa existe specialisti pentru fiecare domeniu si ca trebuie sa ii lasam sa isi puna in practica ideile. Un obiect unicat (…poate), un tip de mobilier deosebit, o tapiterie bine aleasa, pozitionarea luminilor artificiale si tipul lor, finisajele de calitate, paleta de culori aleasa fac diverenta intre un bar oarecare… si un bar ce are in spate un concept!» (arhitect Iulia Maria Tanase);
 
Foto furnizata de: arh. Iulia Maria Tanase si arh. Alexandru Marius Vicoveanu
 
-dorinta de a-si rambursa mult prea rapid investitia: «Cea mai mare greseala a investitorilor este ca-si doresc sa-si ramburseze investitia in primul an. Sa ne uitam la Lipscani, unde cele mai mari, high-profile localuri, s-au prabusit. Chiar si barurile care se imbogateau rapid au dat faliment an dupa an, doar ca sa fie inlocuite de localuri cu aceiasi investitori care-si doresc sa-si recapete rapid investitia, in loc sa adere la un business plan in care se amortizeaza inteligent investitiile intr-o perioada determinata, de minimum 3 ani. Asta inseamna inclusiv ca trebuie sa inchirieze spatiul pe termen lung si sa aiba un staff care munceste si este loial, care ajunge sa fie cunoscut de clientela si care nu demisioneaza la 2-3 luni.» (designer de interior Iulia Iuga-Dohmen);
-lipsa unui project management specializat: «Greselile in general provin din lipsa unui project management specializat. De aici gestionarea necorespunzatoare a bugetului si greseli de executie din cauza necoordonarii diferitelor specialitati.» (architect Alessandro Lusito).  
 
Sfaturi pentru investitori
“Pentru o estimare cat mai realista a investitiei, ar fi indicat sa se apeleze la firme profesioniste pentru studii de fezabilitate. Pentru ca vorbeam de greseli, este bine sa incerce, pe cat posibil, ca la sfarsitul etapei de proiectare sa fie siguri ca se incadreaza in buget, pentru ca ulterior eliberarii autorizatiei de construire si inceperii executiei de santier este mult mai greu si mai costisitor sa schimbi ceva, motiv pentru care se ajunge la concesii care atrofiaza valoarea arhitecturala a constructiei.», ne atrage atentia arhitect Andrei Banulescu.
«Sfatul meu catre investitori este sa ia foarte in serios in primul rand cerintele consumatorilor pentru ca afacerea sa fie prospera. Apoi sa aleaga cel mai potrivit amplasament pentru functiunea de bar si sa tina cont ulterior pentru amenajare de zona si de locuitorii care o frecventeaza. Si nu in ultimul rand ii sfatuiesc sa apeleze la persoanele cu experienta in acest domeniu, precum designeri de interior si arhitecti, sa fie comunicativi si deschisi la propuneri, sa mearga pe ideea de durabilitate si astfel sa aleaga calitatea in favoarea cantitatii.», recomanda arhitect Iulia Serbanescu.
«Imi doresc ca investitorii sa asculte sfaturile date de arhitect / designer si sa se consulte pe parcursul lucrarilor pentru a putea ajunge la varianta optima si sa nu intervina peste solutia finala oferita de arhitect.», insista si arhitect Alexandru Marius Vicoveanu.
Sugestii pertinente are de oferit si domnisoara arhitect Iulia Maria Tanase: «Ii sfatuiesc sa realizeze ca spatiul pe care il amenajeaza impreuna cu arhitectul / designerul de interior va fi pus la dispozitia clientilor si este imperativ ca acestia sa sa simta confortabil si sa se identifice cu locatia; grija investitorilor trebuie sa fie strict catre multumirea clientilor pentru ca acestia sa revina in unitatea lor. Spun asta pentru ca de cele mai multe ori se doreste un interior care sa fie pe placul beneficiarilor, uitandu-se de fapt ca atentia trebuie sa se indrepte catre clienti. Este important sa cunoasca grupul tinta caruia doresc sa se adreseze si in functie de acest lucru sa porneasca cu un concept al barului.». 
Sfatul oferit de arhitect Alessandro Lusito este extrem de nimerit ca si concluzie: «achizitionarea unui pachet complet de proiectare, incluzand project managementul si detalierea cu urmarire de santier».
 
Foto furnizata de: Studio Insign by Galeriile Noblesse
 
Iar devizul este...
O intrebare pe care nu o puteam rata se refera la costurile pe care le presupun proiectarea, amenajarea si constructia unui bar.
«Spre deosebire de alte programe de arhitectura pe domeniul acesta (hoteluri, moteluri, pensiuni, restaurante), preturile sunt mai mici. Costurile difera in functie de dimensiunea proiectului, materialele si finisajele alese, mobilier, sistemele de instalatii si iluminare etc. Tarifele de proiectare difera si ele in functie de complexitatea solutiei (arhitecturale, structurale, a instalatiilor pentru care se opteaza), dimensiunea proiectului, tipului de autorizatie de construire (de exemplu pentru un bar amenajat intr-o constructie existenta, care trebuie adaptata, intra suplimentar, in etapa de proiectare, spre deosebire de un bar care s-ar construi de la zero, expertiza tehnica) etc.», ne explica arhitect Andrei Banulescu.    
«In ceea ce priveste costurile unei astfel de investitii, ele difera in functie de mai multi factori. In proiectare preturile sunt in functie de avizele necesare, de suprafata si de tipul proiectului – daca implica construirea unui nou imobil sau se fac modificari asupra unui spatiu existent. Costurile unei amenajari depind foarte mult de complexitatea solutiei si de gradul de implicare in proiect – care poate cuprinde intregul pachet cu planuri 2D, reprezentari 3D (imagini digitale), pana la detalii tehnice, discutii cu furnizori de materiale, mobilier si decoratiuni si vizite pe santier sau doar una sau mai multe din aceste servicii. Iar estimarea costurilor constructiei in sine se poate face doar prin existenta in prealabil a unui proiect de arhitectura sau de amenajare, in urma caruia se cunoaste precis necesarul de materiale.», detaliaza si domnisoara arhitect Iulia Serbanescu.
 
Foto furnizata de: Studio Insign by Galeriile Noblesse
 
Desi nu se poate generaliza, ne-am incapatanat sa obtinem niste valori orientative. Acestea sunt: «In sange, cu aspect raw: 5.000 – 10.000, mediu: 10.000 – 30.000 de euro, bine facut: 30.000 -100.000 de euro. Asta la noi. Exista cluburi / baruri de noapte faimoase in Europa care au costat ca lucrari de amenajari si peste 1 milion de euro. Practic, nu exista limita. Depinde cat de puternic si clarvizionar este conceptul, depinde si de nisa sa de piata. In principiu, cu cat este mai scump si exclusivist, genereaza mai mult profit. Si avem exemple graitoare si pe piata interna.», ne raspunde cu iz culinar arhitect Sabin-Gabriel Ionescu.
 
«Proiectarea si designul unui bar pot contribui 100 % la eficienta spatiului, pentru ca afacerea sa fie prospera. Este determinant locul tuturor elementelor in cadrul unui asemenea spatiu, de la spatiile circulabile si dispunerea scaunelor si meselor fata de bar si de zona de servire, pana la lumina si alegerea corpurilor de mobilier. In cazul in care consumatorul nu primeste produsul pe care l-a comandat la timp, sau circulatia, mobilierul sau lumina din cadrul localului ofera disconfort, localul nu functioneaza la standarde inalte si afacerea este afectata.» - arhitect Iulia Serbanescu
 
Nota: Pentru mai multe informatii, respondentii acestui articol pot fi contactati astfel:
-Arhitect Sabin-Gabriel Ionescu - Concept Media Adv – tel.: 0732.387.794, e-mail: sabin.ionescu@gmail.com;
-Arhitect Andrei Banulescu – Concept Media Adv - tel.: 0723.576.486, e-mail: arh.andrei.banulescu@gmail.com;
-Arhitect Alessandro Lusito – Studio Insign by Galeriile Noblesse - tel.: 0744.646.997, e-mail: arhitect1@insign.ro;
-Designer de interior Iulia Iuga-Dohmen – tel.: 0726.011.321, e-mail: iulia@inspireddesign.ro, web: http://www.inspireddesign.ro/;
-Arhitect Iulia Serbanescu - tel.: 0721.271.749, e-mail: iulia.serbanescu@gmail.com;
-Arhitect Iulia Maria Tanase – tel.: 0723.173.890, e-mail: iuliamariatanase@yahoo.ro;
-Arhitect Alexandru Marius Vicoveanu - tel.: 0721.674.200, e-mail: vicoveanu@yahoo.com.
 
Autor: Revista HoRes
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
150 euro bonus pentru cititorii revistei HoRes - promotie AIR FRANCE KLM ROMANIA
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14