PROMOTII
HoRes Conference 2021 si Conferinta Forever Young Magazine 2021
Lista promotii Detalii
NOUTATI
Hotel 4 stele, Turnu Magurele, Teleorman
Lista noutati Detalii
STIRI
Proiect locuinta unifamiliala P+1E Corbeanca
Lista stiri Detalii
LOCATII
Hotel Wels
Lista locatii Detalii
Licitatii on-line GRATUIT Cerere de oferta Recomanda unui prieten
Ghid licitatii on-line Linkuri rapide
Referinte Presa
Cautare avansata dupa :
sau Toate firmele

       HACCP

Tratamentul biologic al sistemelor de colectare a apelor uzate

 
Dorinta oamenilor de a proteja mediul (ecosistemul) s-a manifestat inca din secolele XVII – XVIII, iar primele incercari de a limita poluarea cauzata de apele reziduale au constat in introducerea tancurilor septice. Acestea insa nu tratau apa care ajungea in mediul inconjurator, retinand doar o mica parte din resturile organice si anorganice. Urmatorul pas l-a constituit separatorul de grasimi, care a rezolvat in mare masura retinerea materiilor organice, dar prin folosirea lui nu se puteau evita mirosurile neplacute si curatarile mecanice repetate. Anii ’70 ai secolului trecut au fost ”anii de glorie” ai produselor puternic bazice sau puternic acide folosite la curatarea canalizarilor; metodele insa erau foarte periculoase si nu intotdeauna eficiente, daca nu se respectau strict instructiunile. In urma cu 30 de ani, au inceput sa se foloseasca produsele biologice, foarte concentrate in culturi de bacterii, cu rezultate notabile in rezolvarea multor probleme legate de apele uzate menajere (toalete, bai, bucatarii). Metoda a fost bine primita si in unitatile HoReCa, unde frecventa problemelor este mai mare, iar legislatia devine tot mai restrictiva. Managementul apelor uzate face parte din programul de masuri preliminare (PP), fara de care planul HACCP practic nu poate functiona.
 
 
Principalele probleme cu care se confrunta operatorii din ospitalitate (hoteluri, restaurante, cantine, baruri etc.) sunt urmatoarele:
  • Mirosurile neplacute cauzate de descompunerea acumularilor de grasimi si resturi organice in conducte si separatoare;
  • Conducte avand scurgere lenta si eventuale refulari din cauza grasimilor, uleiurilor si resturilor de alimente care infunda canalizarile, provocand neplaceri ce duc la perturbarea activitatilor in bucatarie si la riscul de infestare cu microbi a podelelor;
  • Vidanjari repetate ale separatoarelor de grasimi, care se dovedesc a fi ineficiente, prin prisma faptului ca peretii separatorului vor ramane plini de grasimi si vor genera in continuare probleme;
  • Valori mari la parametrii masurati ai apelor deversate, in special in ceea ce priveste nivelurile de CCO-Cr (consum chimic de oxigen, metoda cu bicromat de potasiu – n.r.), CBO5 (consum biochimic de oxigen – n.r.) sau materii in suspensie, niveluri care pot conduce la penalitati din partea autoritatilor;
  • Folosirea unor produse biologice ineficiente, slabe in continutul de bacterii sau chiar a produselor care contin doar enzime libere, care desprind straturile de grasime dar care, necontinand bacteriile care sa digere aceste grasimi, muta problema mai departe in sistemele de canalizare. Aceste produse pe baza de enzime sunt interzise de majoritatea autoritatilor de control al apelor.
  • In ceea ce priveste produsele biologice, acestea se pot aplica in conditii gresite, la momente ale zilei prost alese. De asemenea, aplicarea se face uneori manual de catre un operator, situatie in care totul se poate rezuma la constiinciozitatea acestuia.
Sistemele moderne de tratare
Odata identificate aceste probleme cu care se confrunta inevitabil operatorii HoReCa, devine evidenta necesitatea folosirii sistemelor moderne de tratare a apelor uzate. Ca in nenumarate alte domenii ale stiintei, si microbiologia a avansat foarte mult in ultimii ani, fiind obtinute rezultate remarcabile care rezolva problemele enumerate mai sus. Astfel, culturile de bacterii selectionate au rolul de a elimina cauza mirosurilor din conducte sau separatoare, datorita faptului ca bacteriile digera grasimile si resturile depuse. Odata cu mirosurile, vor disparea si problemele cauzate de conductele incarcate cu resturi organice, care pot duce la refulari. Numarul vidanjarilor va fi micsorat considerabil, avand loc si o autocuratare a peretilor separatorului, datorita culturii de bacterii ce se va dezvolta treptat in separator. Insumand toate aceste actiuni, evident ca si calitatea apei uzate deversate va fi mult imbunatatita, nivelul CCO-Cr, CBO5 si al materiilor in suspensie se va incadra in limitele legale, disparand si eventualele penalitati.
Pentru a evita neajunsurile legate de calitatea slaba a produselor biologice folosite sau cele care depind de operator sau ora de dozare, au aparut echipamente automatizate care imbina toate avantajele unui tratament biologic eficient. Primul avantaj este faptul ca beneficiarul tratamentului biologic va avea siguranta ca foloseste bacterii eficiente, acestea fiind crescute si inmultite timp de 24 de ore in interiorul echipamentului. In momentul deversarii acestora in scopul tratarii sistemelor de canalizare, bacteriile vor digera inca din prima clipa resturile organice cauzatoare de probleme. Computerul, care coordoneaza total functionarea echipamentului, inlocuieste operatorul si elimina eventualele omisiuni sau greseli ale acestuia. Astfel, vom fi siguri ca tratamentul se aplica la ora setata si aleasa de specialist, in functie de activitatea fiecarui beneficiar.
De asemenea, trebuie spus ca aceste echipamente, precum si bacteriile folosite, sunt avizate spre a fi folosite in bucatarii. De cele mai multe ori, sumele alocate intretinerii si rezolvarii problemelor aparute in sistemele de canalizare nu vor depasi sumele cheltuite prin metode clasice, iar interventiile mecanice, total neplacute, vor fi eliminate. In definitiv, totul evolueaza, iar noi trebuie sa fim la curent cu tot ce ne poate face intretinerea spatiilor unde preparam alimentele mai usoara si mai eficienta. Și sa nu uitam nicio clipa ca toti suntem responsabili in ceea ce priveste adoptarea de masuri pentru protectia mediului in care traim.
 
 
Autor: Mircea Cistian
        Print Recomanda unui prieten Trimite comentariul tau        
 

REVISTA HoRes, supliment informativ al catalogului HoRes
Revista HoRes nr. 32
Arhiva revista Nr. curent
NOU INTRATI IN HoRes
Proiect pensiune P+1E, cu 7 camere
Lista nou intrati Detalii



 
Inscriere
BACK TO HOME | PREZENTARE CATALOG | PREZENTARE CD | OFERTANTI PRODUSE SI SERVICII | EDITORIAL | CONTACT
Licitatii on-line GRATUIT | Ghid licitatii On-line | Cerere de oferta | Linkuri rapide | Recomanda unui prieten | Referinte
Promotii | Noutati | Stiri | Locatii | Revista HoRes | Nou intrati in HoRes | Guest book | Presa


Hores Catalog pentru managerii din unitatile de cazare, alimentatie publica si agrement. Baza de date cu furnizori si produse - Editia 14